597
Από αριστερά, ο ηθοποιός Μπράιαν Κοξ, η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και η Βάλερι Ροκφέλερ, της πασίγνωστης δυναστείας | CreativeProtagon

Νταβός: Οι υπερπλούσιοι ζητούν να φορολογηθούν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 20:04
Από αριστερά, ο ηθοποιός Μπράιαν Κοξ, η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και η Βάλερι Ροκφέλερ, της πασίγνωστης δυναστείας
|CreativeProtagon

Νταβός: Οι υπερπλούσιοι ζητούν να φορολογηθούν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 20:04

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από την πολιτική ελίτ, που συναντάται αυτές τις ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, να εισαγάγει φόρους μεγάλης περιουσίας που θα διατεθούν για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία» ανέφεραν οι πλούσιοι σε μια ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες. «Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει κάτι από τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μέλλον μας».

Οι πλούσιοι υπογράφοντες από 17 χώρες περιλαμβάνουν την κληρονόμο της Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, τον Μπράιαν Κοξ, που υποδύθηκε τον δισεκατομμυριούχο Λόγκαν Ρόι στη σειρά «Succession», τον ηθοποιό και σεναριογράφο Σάιμον Πεγκ και τη Βάλερι Ροκφέλερ, κληρονόμο της πασίγνωστης δυναστείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Είμαστε οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από την υπάρχουσα κατάσταση» ανέφεραν στην επιστολή με τίτλο «Proud to Pay» (Θα είμαστε περήφανοι να πληρώσουμε), την οποία θα προσπαθήσουν να παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. «Η ανισότητα έχει φθάσει σε οριακό σημείο και το κόστος της στην οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα είναι σοβαρό και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειάζεται δράση τώρα» επισήμαναν.

Μια νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη ανάμεσα σε υπερπλουσίους δείχνει ότι το 74% από αυτούς υποστηρίζουν υψηλότερους φόρους στον μεγάλο πλούτο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Για την έρευνα, που διεξήχθη από τον οργανισμό Survation για λογαριασμό της ομάδας Patriotic Millionaires, ρωτήθηκαν περισσότεροι από 2.300 πλούσιοι από χώρες της G20, καθένας από τους οποίους κατέχει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία –εξαιρουμένων των κατοικιών τους– και κατατάσσονται στο 5% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου περιουσίας της τάξεως του 2% σε άτομα με περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια και το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Γκάι Σιχ-Γουότσον, ο βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας όταν ίδρυσε την εταιρεία διανομής κουτιών λαχανικών Riverford, είπε: «Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού είναι λοιπόν η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που έχουν τη δύναμη να το κάνουν πραγματικά; Εμείς, οι πιο πλούσιοι, είμαστε κουρασμένοι από την αδράνεια, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, στο άλλο άκρο των οικονομιών μας, έχουν χάσει κάθε υπομονή».

Ενας «μέτριος» φόρος περιουσίας της τάξεως του 1,7% για τους 140.000 πλουσιότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισ. λίρες για να βοηθήσει στην πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών, όπως πρότεινε πέρυσι το Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC).

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν συνολική περιουσία 748 δισ. λιρών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα πλουσίων των Sunday Times, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 704 δισ. Η λίστα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σούνακ και τη σύζυγό του Ακσάτα Μάρτι, στον αριθμό 275 από τους 350, με περιουσία 529 εκατ. λιρών, ενώ ο 32χρονος Δούκας του Ουεστμίνστερ, με 9,9 δισ. λίρες, βρίσκεται στην 11η θέση.

Ο βραβευμένος με EΜΜΥ και Χρυσή Σφαίρα Μπράιαν Κοξ είπε: «Ζούμε σε μια δεύτερη “χρυσή εποχή”. Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Επρεπε να έχουμε ήδη δράσει εδώ και πολύ καιρό. Εάν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...