561
Από εμβολιασμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Λάρισας (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Με αργό ρυθμό συνεχίζουν να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί

Από εμβολιασμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Λάρισας (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Με αργό ρυθμό συνεχίζουν να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί

Οχι μία, αλλά δύο φορές έχει σημάνει συναγερμός για συρροή κρουσμάτων με «πρωταγωνιστές» υγειονομικούς υπαλλήλους ή και γιατρούς σε νοσοκομεία τους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό και στις δύο περιπτώσεις, το ποσοστό των υγειονομικών υπαλλήλων που είχαν εμβολιαστεί ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

Η πρώτη περίπτωση που καταγράφηκε στις αρχές Φεβρουαρίου αφορούσε το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα (εδώ), όπου είχαν εντοπιστεί 52 κρούσματα κορονοϊού στο υγειονομικό προσωπικό. Κανένας από αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά το ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» (εδώ), όπου έχουν διαγνωστεί τουλάχιστον 30 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας ανακοίνωσε ότι όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Διευκρινίζεται ότι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν αποκλείεται να κολλήσουν κορονοϊό, αλλά έχουν 95% προστασία από το να νοσήσουν. Αναφορικά όμως με τη μεταδοτικότητα, «όσοι έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να μεταδίδουν τον κορονοϊό είναι πολύ μικρή. Οπότε για την ασφάλεια και τη δική τους αλλά και των ασθενών, είναι σημαντικό τα τεστ να γίνονται τουλάχιστον σε όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», εξηγεί στο Protagon ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, μέχρι αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη στους γιατρούς φτάνει στο 77%, ενώ στους νοσηλευτές το 51%.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και είναι σαφές ότι είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς είναι και ηθική υποχρέωση. Κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να εμβολιαστεί και οι εμβολιασμοί τους συνεχίζονται. Προβαίνουμε στη χρήση δύο τεστ εβδομαδιαίως (εδώ) και είναι ένα μέτρο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τυχόν διασπορά στους χώρους του ΕΣΥ», εξηγεί ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ραντεβού σε δέκα ημέρες

Οπως αναφέρει στο Protagon ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις τελευταίες 20 μέρες υπάρχει 5% αύξηση στη ζήτηση εμβολίου από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. «Εμβόλια για τους υγειονομικούς υπάρχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή», τονίζει ο ίδιος.

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι όποιος υγειονομικός επιθυμεί να εμβολιαστεί, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τα ραντεβού κλείνονται το αργότερο μέσα σε 10 μέρες.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τώρα, οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές έχουν αλλάξει στάση και θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, όμως σύμφωνα πάντα με τη δική του εκτίμηση, υπάρχει καθυστέρηση, καθώς κάποιος που προσπαθεί να κλείσει ραντεβού σήμερα, η πλατφόρμα του το δίνει για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που είχαν κάνει οι υγειονομικοί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και είχε λήξει ο χρόνος που μπορούσε κάποιος να πει ναι ή όχι στον εμβολιασμό, η τελική συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσοκομεία ήταν περίπου 40%.

Διευκρινίζεται ότι εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, στα νοσοκομεία υπάρχουν και άλλες ειδικότητες εργαζομένων, όμως τραπεζοκόμοι, υπεύθυνοι καθαριότητας, τραυματιοφορείς κ.λπ.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, κανένα νοσοκομείο δεν είχε τότε συνολική συμμετοχή εργαζομένων πάνω από το 50%.

Ενδεικτικά αναφέρει, πως σύμφωνα με την καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ, την περίοδο εκείνη στο νοσοκομείο «Αττικόν» είχαν δεχθεί να εμβολιαστούν οι 550 από τους 2.000 εργαζομένους, στον «Ευαγγελισμό» οι 1.500 από τους 3.200, στο «Γεννηματάς» οι 640 από τους 2.100, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας οι 720 από τους 1.820, στον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας οι 360 από τους 1.150 και στο νοσοκομείο Χανίων οι 500 από τους 1.226.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...