Ο «πυρετός του χρυσού» σκοτώνει -ειδικά στην Βραζιλία, όπου πλέον τίθεται σε… ημινόμιμο καθεστώς ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές του Αμαζονίου, υπό την ευλογία φυσικά του ακροδεξιού και κερδοσκόπου προέδρου της.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες χρυσοθήρες και μεταλλωρύχοι εισέβαλαν στην προστατευόμενη περιοχή της φυλής Γουαϊάπι ενώ τα μέλη του χωριού που φοβήθηκαν για τις ζωές τους εγκατέλειψαν την περιοχή αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικούς οικισμούς.
Διόλου τυχαίο ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα ο αρχηγός της φυλής είχε δολοφονηθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, από χρυσοθήρες.
Σύμφωνα με μέλη της φυλής αλλά τις τοπικές αρχές την προπερασμένη Τετάρτη ο Εμίρα Γουαϊάπι, αρχηγός της φυλής Γουαϊάπι του χωριού Mαρίρι στον Αμαζόνιο βρέθηκε δολοφονημένος σε ποτάμι δίπλα στο χωριό.
Όπως διαπιστώθηκε, το σώμα του έφερε μαχαιριές.
Όπως αναφέρει ο Guardian, λίγες ημέρες πριν από την δολοφονία του αρχηγού της φυλής, ένα ζευγάρι ιθαγενών είδαν μια ομάδα ένοπλων, που εκτιμούν πως είναι μεταλλωρύχοι, κοντά στο χωριό.
Οι ιθαγενείς, που φυσικά δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν απέναντι στον οπλισμό και την καταστροφική μανία των μεταλλωρύχων και γνωρίζοντας τι είναι εκείνοι ικανοί να κάνουν, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους, οπότε βρήκαν καταφύγιο στο μεγαλύτερο χωριό της Aραμίρα.
«Οι garimpeiros [μεταλλωρύχοι] εισέβαλαν στο χωριό των ιθαγενών. Είναι βαριά οπλισμένοι, έχουν πολυβόλα. Γι ’αυτό ζητάμε βοήθεια από την ομοσπονδιακή αστυνομία », δήλωσε ο 26χρονος Κουρένι Γουαϊάπι, μέλος της φυλής.
«Αν δεν κάνετε κάτι θα ανοίξουν πόλεμο».
«Η κατάσταση είναι όντως τεταμένη», επιβεβαίωσε η Μπεθ Πελάες, δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής όπου ανήκει το Μαρίρι, επισημαίνοντας πως η φυλή των ιθαγενών συνεχίζει να ζει με τον παραδοσιακό τρόπο και δεν επιτρέπονται καν οι επισκέψεις στην περιοχή παρά μόνο μετά από σχετική άδεια.
Τοπικοί βουλευτές αλλά και σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο μουσικός Καετάνο Βελόσο ζήτησαν από τον στρατό και την αστυνομία να παρέμβει καθώς υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες πως μπορεί να υπάρξει αιματοχυσία.
«Ζητώ τη βοήθεια των αρχών της Βραζιλίας, στο όνομα της αξιοπρέπειας της χώρας στον κόσμο. Ακούστε αυτή την κραυγή για βοήθεια» αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βελόσο ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση.
Εδώ και πολλούς μήνες, λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας η παράνομη εξόρυξη χρυσού στον Αμαζόνιο με τους μεταλλωρύχους να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους και να μολύνουν τη γη και τα ποτάμια με υδράργυρο.
Όπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, δεν θα είχε συμβεί όλο αυτό το σκηνικό εάν δεν τους είχε «κλείσει το μάτι» ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο τόσο με τις δηλώσεις του κατά των ιθαγενών όσο και με τα επικείμενα σχέδια του και για την «αξιοποίηση» του Αμαζονίου.
Πρόσφατα ο Μπολσονάρο παρομοίασε τους ιθαγενείς με «προϊστορικούς ανθρώπους» επικρίνοντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που ακολουθούν και αμφισβητώντας εμμέσως την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού.
Πριν μερικές ημέρες αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στον ορυκτό πλούτο και τα μεγάλα αποθέματα στην περιοχή Ραπόσα Σέρα ντο Σολ και Γιανομάμι που σήμερα κατακλύζονται από μεταλλωρύχους, δίνοντας πολλές υποσχέσεις πως «θα επιτρέψει τις εξορύξεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές όπου ζουν ιθαγενείς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News