560
Αστυνομικοί στο σημείο όπου έπεσαν θραύσματα από την έκρηξη | REUTERS/Ricardo Moraes

Οι Χούθι χτύπησαν το Τελ Αβίβ με drone – ένας νεκρός από θραύσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 09:48
Αστυνομικοί στο σημείο όπου έπεσαν θραύσματα από την έκρηξη
|REUTERS/Ricardo Moraes

Οι Χούθι χτύπησαν το Τελ Αβίβ με drone – ένας νεκρός από θραύσματα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 09:48

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την πρωτοφανή επίθεσή τους στο Τελ Αβίβ με drone, που προκάλεσε τον θάνατο ενός 50χρονου και τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:10 το πρωί της Παρασκευής, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

«Η αεροπορική δύναμη των drones των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης (…) διεξήγαγε “ποιοτική” στρατιωτική επιχείρηση εναντίον σημαντικού στόχου στην “κατεχόμενη” περιοχή της Γιάφο, “γνωστή στο Ισραήλ με το όνομα Τελ Αβίβ”», επεσήμανε ο Γιάχια Σαρίε, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, σε ανακοίνωσή του.

Ενα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές – REUTERS/Ricardo Moraes

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν το Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επεσήμανε ότι η περιοχή του Τελ Αβίβ θα είναι «πρωταρχικός» τους στόχος καθώς βρίσκεται «στο βεληνεκές των όπλων μας».

Οι Χούθι διεξάγουν εδώ και μήνες επιθέσεις εναντίον πλοίων πολλών χωρών στα ανοικτά της Υεμένης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι το drone αυτό δεν αναχαιτίστηκε λόγω «ανθρώπινου λάθους».

Διασώστες απομακρύνουν δύο άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή – REUTERS/Ricardo Moraes

Ο Ντιν Ελσντουν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε ότι το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε διαμέρισμα που επλήγη όταν έγινε η έκρηξη.

Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

«Μιλάμε για ένα μεγάλο UAV που μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις», επεσήμανε αξιωματικός του στρατού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το drone εντοπίστηκε από τον ισραηλινό στρατό όμως έγινε ένα «ανθρώπινο λάθος» με συνέπεια «τα συστήματα αναχαίτισης και άμυνας να μην ενεργοποιηθούν».

Το Σάββατο, οι Χούθι είχαν προειδοποιήσει ότι «δεν θα διστάσουμε να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις (…) μέχρι να σταματήσει η επίθεση» του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.

«Η επιχείρηση διεξήχθη με ένα νέο drone με το όνομα ‘Yafa’, ικανού να παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού, ο οποίος δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ. Έπληξε τους στόχους του με επιτυχία», τόνισαν οι Χούθι στη σημερινή τους ανακοίνωση.

Ο Σαρίε προειδοποίησε εξάλλου ότι πλέον «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφα είναι μια μη ασφαλής ζώνη και πρωταρχικός στόχος» των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίες «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος και θα διεξάγονται «κυρίως εναντίον ευαίσθητων στρατιωτικών στόχων και στόχων ασφαλείας».

Ο Γιάχια Σαρίε είπε ότι «η επιχείρηση διεξήχθη με ένα νέο drone με το όνομα “Yafa”, ικανού να παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού, ο οποίος δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ. Επληξε τους στόχους του με επιτυχία», τόνισαν οι Χούθι στη σημερινή τους ανακοίνωση.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πλέον «η κατεχόμενη περιοχή της Γιάφο είναι μια μη ασφαλής ζώνη και πρωταρχικός στόχος» των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίες «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος και θα διεξάγονται «κυρίως εναντίον ευαίσθητων στρατιωτικών στόχων και στόχων ασφαλείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...