Συγγνώμη έσπευσαν να ζητήσουν από τις βασιλικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ οι χάκερ που έκλεψαν τα δεδομένα 11.000 πελατών του γνωστού λονδρέζικου κοσμηματοπωλείου Graff.
Η συμμορία Conti, που φέρεται να έχει έδρα τη Ρωσία, είχε παραβιάσει τα συστήματα του Graff και είχε κλέψει στοιχεία των διασήμων στο πελατολόγιο της εταιρείας (ανάμεσά τους η Οπρα Γουίνφρι, ο Ντόναλντ Τραμπ, το ζεύγος Μπέκαμ και το διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν).
Οι χάκερ λέγεται ότι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι οι στόχοι τους ήταν διάσημοι για να ζητήσουν λύτρα από το κοσμηματοπωλείο.
Οπως όμως γράφουν οι Times, φαίνεται ότι οι «γαλαζοαίματοι» Αραβες δεν αστειεύονται και ελάχιστες ημέρες αργότερα, οι χάκερ ζήτησαν συγγνώμη και είπαν ότι δεν θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους.
«Η ομάδα Conti εγγυάται ότι οι πληροφορίες που αφορούν τα μέλη των οικογενειών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ θα διαγραφούν χωρίς να εκτεθούν. Η ομάδα μας ζητεί συγγνώμη από την Αυτού Υψηλότητα τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και από άλλα μέλη των βασιλικών οικογενειών, τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν δημόσια», ανακοίνωσαν οι χάκερ.
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι μόλις το 1% των στοιχείων που υπέκλεψαν έχουν δημοσιοποηθεί και ότι κανένα από αυτά «δεν πουλήθηκε σε δημοπρασία ή παραχωρήθηκε ως δείγμα ή αποκαλύφθηκε σε τρίτους».
Πρόσθεσε επίσης στην ανακοίνωση: «Στόχος μας είναι να δημοσιεύσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες του Graff για την οικονομική κατάσταση της νεοφιλελεύθερης πλουτοκρατίας της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί απεχθείς πανάκριβες αγορές την ώρα που οι χώρες τους καταρρέουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της Covid».
Οι ειδικοί επί θεμάτων κυβερνοασφάλειας, είπαν στην Mail, ότι η ομάδα φαίνεται πως ανησυχεί μην τυχόν και κακοκαρδίσει τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής. Ο Φίλιπ Ινγκραμ, πρώην στέλεχος της βρετανικής υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συγγνώμη στους Σαουδάραβες δείχνει ότι τα μέλη της συμμορίας δέχθηκαν πολύ σοβαρές απειλές. Δεν θα μάθουμε ποτέ μάλλον, αν και πότε θα βρεθούν πτώματα».
Υπενθυμίζεται ότι δεν βρέθηκε ποτέ η σορός του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε από συμπατριώτες του πράκτορες στο προξενείο της χώρας τους στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Graff, τα μόνα στοιχεία του ζάπλουτου πελατολογίου του, που εκλάπησαν, ήταν ονόματα και ελάχιστες διευθύνσεις κατοικίας τους και κανείς τους δεν επηρεάστηκε από την απώλεια προσωπικών δεδομένων.
Ο 83χρονος Λόρενς Γκραφ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 50 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και η περιουσία του ανέρχεται σε 3,2 δισ. λίρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News