1017
Χαμάντ Μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα, Χουάν Κάρλος, Κορίνα Σάιν-Βίτγκενσταϊν | CreativeProtagon/Wikipedia

Οι βρωμιές του Χουάν Κάρλος πλήττουν την ισπανική μοναρχία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 07:50
Χαμάντ Μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα, Χουάν Κάρλος, Κορίνα Σάιν-Βίτγκενσταϊν
|CreativeProtagon/Wikipedia

Οι βρωμιές του Χουάν Κάρλος πλήττουν την ισπανική μοναρχία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 07:50

Τα πολιτικά και οικονομικά θρίλερ έχουν μια σειρά από σταθερούς χαρακτήρες και μοτίβα: από τις βαλίτσες με τα χρήματα που πηγαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη με ενδιάμεσο την Ελβετία, μέχρι τις σκοτεινές εταιρείες μακριά από την Ευρώπη και βεβαίως πάντα έναν πρωταγωνιστή που βλέπει αργά αλλά σταθερά την φήμη του να γκρεμίζεται.

Η εμπλοκή του μπον βιβέρ, γυναικά και μάλλον φιλοχρήματου πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος σε μια τέτοια ιστορία δεν είναι γενικά άγνωστη. Το ξετύλιγμα όμως του κουβαριού σε αυτή την περίπλοκη υπόθεση προχωρά πέρα από μια ιστορία με χρήμα που αλλάζει χέρια· φτάνει σε σημείο να αποσταθεροποιήσει τον θρόνο της χώρας.

Είχε λοιπόν ο Χουάν Κάρολος κρυφή περιουσία στην Ελβετία (και όχι μόνο); Ναι, απαντά ο Monde σε εκτενές ρεπορτάζ, και μάλιστα μεγάλη. Καθόλου περίεργο που το 2003, το περιοδικό Forbes είχε υπολογίσει την (φανερή) περιουσία του μονάρχη στα 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια «δηλητηριασμένη» βαλίτσα

Τον Απρίλιο του 2010 ο Χουάν Κάρλος εμφανίστηκε στην κατοικία του Αλμπέρτο Φασάν στη Γενεύη. Ηταν ο διαχειριστής της περιουσίας του (ακόμη τότε) βασιλιά, στον οποίο ο Χουάν Κάρλος άφησε μια βαλίτσα με 1,9 εκατ. δολάρια. Ηταν ένα «δωράκι» από τον εμίρη του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα, τον οποίο ο ισπανός βασιλιάς είχε συναντήσει με αφορμή αγώνα της Φόρμουλα 1. Τα λεφτά έπρεπε να μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος Lucum. Στον ίδιο λογαριασμό δύο χρόνια νωρίτερα, το 2008, είχαν μπει άλλα 100 εκατ. δολάρια, αυτή τη φορά από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Το ίδρυμα προφανώς έδρευε στον Παναμά και είχε δικαιούχο τον Χουάν Κάρλος. Η ύπαρξη του έγινε γνωστή στους Ισπανούς μόλις φέτος, στις 3 Μαρτίου.

Το 2012, ο λογαριασμός έκλεισε βιαστικά και 65 εκατ. πήγαν σε άλλο λογαριασμό στις Μπαχάμες ο οποίος ανήκε σε μια Γερμανίδα, την Κορίνα Σάιν-Βίτγκενσταϊν. Αυτή, γράφει ο Monde, έδωσε στις ισπανικές Αρχές τη δυνατότητα να ξετυλίξουν το κουβάρι.

Για χρόνια δίπλα στον Χουάν Κάρλος, η 56χρονη σήμερα Γερμανίδα έγινε γνωστή στους Ισπανούς κατά τύχη, μετά την επέμβαση στο ισχίο που έκανε το 2012 ο ισπανός μονάρχης. Το ατύχημα έγινε στη Μποτσουάνα όπου ο Χουάν Κάρλος είχε πάει για κυνήγι ελέφαντα. Αποκαλύφθηκε όμως και ότι η ξανθιά Γερμανίδα -και ερωμένη του βασιλιά- τον συνόδευε στα ταξίδια του, όπως αυτά στις χώρες του Κόλπου, στις οποίες ο μονάρχης είχε μια ιδιαίτερη -και κατά τα φαινόμενα αμοιβαία- συμπάθεια.

Η περιπέτεια στην Αφρική και κάποια οικογενειακά σκάνδαλα, όπως ο παράνομος πλουτισμός του γαμπρού του, εξανάγκασαν τον Χουάν Κάρλος σε παραίτηση το 2014, ο οποίος στο παρασκήνιο φρόντισε να διαλύσει και το ίδρυμα στον Παναμά.

«Δεν μπορούσε να διακρίνει τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο», είχε πει η Γερμανίδα, συνοψίζοντας τη συμπεριφορά του ισπανού μονάρχη.

Επειτα από αυτά, οι σχέσεις με την Σάιν-Βίτγκενσταϊν επιδεινώθηκαν. Η Γερμανίδα αποκάλυψε τα της σχέσης της με τον βασιλιά στον Χοσέ Βιλαρέχο, ντετέκτιβ και πρώην μέλος των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και σε άλλον ένα αξιωματούχο. Δεν γνώριζε όμως ότι ο πράκτορας ηχογραφούσε τα πάντα.

Το 2017 ο Βιλαρέχο συνελήφθη για άλλη υπόθεση. Ζήτησε την ελευθερία του με αντάλλαγμα την αναφορά όσων γνώριζε για τον Χουάν Κάρλος. Και πράγματι, τον Ιούλιο του 2018 δημοσιεύτηκαν σε δύο ισπανικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, οι καυτές μαρτυρίες της Γερμανίδας. Τότε άρχισαν και οι πιέσεις στην Σάιν-Βίτγκενσταϊν να κρατήσει τα μυστικά για τα «δηλητηριασμένα δώρα», που δέχτηκε ο βασιλιάς, τα οποία θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν ακόμη και σε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Τώρα η λομπίστρια Σάιν-Βίτγκενσταϊν δηλώνει θύμα των πιέσεων που της άσκησαν από την πλευρά του Χουάν Κάρλος και ετοιμάζεται να φέρει τη διαφορά που έχουν στα βρετανικά δικαστήρια. Ισχυρίστηκε δε, σε δηλώσεις μέσω του δικηγόρου της, ότι «με απείλησαν με θάνατο, είμαι υπό συνεχή παρακολούθηση, προσπάθησαν να με χωρίσουν από τα παιδιά μου και να καταστρέψουν το δίκτυο των επαφών μου, ιδιαίτερα το επαγγελματικό».

Η κυβέρνηση όμως σιωπά

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφεύγει να πάρει θέση και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αρνούνται να μεταδώσουν το καυτό υλικό. Αρκέστηκε η κυβέρνηση στο να στείλει τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών να καταθέσει στη Βουλή, ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην Γερμανίδα. Η υπηρεσία του, είπε ακόμη, ποτέ δεν διερεύνησε την κληρονομιά ή τις οικονομικές δραστηριότητες του βασιλιά επειδή καμία κυβέρνηση δεν το είχε ζητήσει. Δεν αμφισβήτησε όμως την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων.

Και ενώ στην Ισπανία, ως το φθινόπωρο του 2018, τα δύο μεγάλα κόμματα (Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα) αλλά και η Δικαιοσύνη έσπευσαν να κλείσουν το θέμα, η έρευνα άρχιζε στην Ελβετία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η έρευνα επιβεβαίωσε κάποια από τα λεγόμενα της Σάιν-Βίτγκενσταϊν, όπως αυτά περί του ιδρύματος Lucum, αλλά και του ιδρύματος Zagatka που ανήκει σε γαλαζοαίματο εξάδελφο του Χουάν Κάρλος, τον πρίγκιπα Άλβαρο της Ορλεάνης-Μπόρμπον, με τον ίδιο να είναι συνδικαιούχος.

Μπροστά στις αποκαλύψεις, ο Φίλιππος, ο γιος του Χουάν Κάρλος υπέρ του οποίου παραιτήθηκε το 2014, αποφάσισε να τερματίσει την ετήσια χορηγία προς τον πατέρα του, η οποία ανερχόταν στα 195.000 ευρώ. Οταν οι αποκαλύψεις πύκνωσαν πήρε την μάλλον πρωτοφανή απόφαση να παραιτηθεί και από κάθε μελλοντική κληρονομιά.

Ενας «καλός βασιλιάς»

Και όμως, οι Ισπανοί μοιάζουν διατεθειμένοι να συγχωρήσουν πολλά στον Χουάν Κάρλος.

«Θεωρήθηκε καλός βασιλιάς, ηγήθηκε της μετάβασης προς τη δημοκρατία και τερμάτισε την απόπειρα πραξικοπήματος του 1981», εξήγησε στον Monde ισπανός δημοσιογράφος που πρόσθεσε ότι ο Τύπος, πάντα διακριτικός με τις πάμπολλες απιστίες του βασιλιά έναντι της βασίλισσας Σοφίας, έκρυψε τις οικονομικές ατασθαλίες του βασιλιά.

O Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφίας και τα τρία τους παιδιά το 1975

Οι οποίες ήταν πολλές στις τέσσερις δεκαετίες της βασιλείας του. Μεταξύ τους ένα «δάνειο» 100 εκατ. δολαρίων από τον σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ στην μεταφρανκική Ισπανία το 1977. Τα πιο πολλά χρήματα μάλλον πήγαν στο παλάτι παρά στην κυβέρνηση, ενώ άγνωστο είναι αν το δάνειο έχει αποπληρωθεί ή όχι.

Πλουσιοπάροχα ήταν και τα δώρα που λάμβανε κατά καιρούς ο Χουάν Κάρλος από μονάρχες του Κόλπου, όπως γιοτ και πολυτελή αυτοκίνητα που, έπειτα από ένα διάστημα αποκλειστικής χρήσης, μεταβιβάζονταν στο Δημόσιο.

Εκτός κάθε δημόσιας δράσης ο 82χρονος πλέον Χουάν Κάρλος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του, παρά μόνο ίσως να ελπίζει ότι δεν θα πυκνώσουν τόσο ώστε να αμαυρώσουν για πάντα – έστω και στα τελευταία χρόνια του βίου του- την εικόνα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...