502
Λονδρέζοι στο πάρκο με ομπρέλες και άνορακ – καρέ της 4ης Ιουλίου αλλά ο καιρός γενικά παραμένει ίδιος | REUTERS/Hannah Mckay

Οι Βρετανοί βρέχονται, κρυώνουν και λιμπίζονται τους καύσωνες

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 13:00
Λονδρέζοι στο πάρκο με ομπρέλες και άνορακ – καρέ της 4ης Ιουλίου αλλά ο καιρός γενικά παραμένει ίδιος
|REUTERS/Hannah Mckay

Οι Βρετανοί βρέχονται, κρυώνουν και λιμπίζονται τους καύσωνες

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 13:00

Τι εστί καλοκαιρία και χαρά Θεού, αυτό είναι πάντα συζητήσιμο, ιδιαίτερα στην εποχή μας – υπόκειται στην αντίληψη του καθενός για το αφόρητο (το οποίο έχει αμέτρητες υποκατηγορίες), υπόκειται και στη συγκυρία, την οικονομική πρωτίστως.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου, την ώρα που η Αττική προσευχόταν να γίνει κάποιο θαύμα και τα δυνατά μελτέμια να μετατραπούν σε άγριες μπόρες, τουλάχιστον στα Δερβενοχώρια, στη Βρετανία οι πολέμιοι του Brexit έγραφαν στα σόσιαλ μίντια ότι τα ευρωπαϊκά 40άρια είναι καλά, ενώ το τρέχον βρετανικό… φθινόπωρο απελπισία σκέτη: «Μήπως οι βροχές εδώ είναι μέρος της συμφωνίας για το Brexit;» Οι είρωνες της Νήσου δεν σκέφτηκαν ότι και η Αλβανία, λόγου χάρη, έχει καύσωνα, αν και δεν είναι μέλος του κλαμπ των Βρυξελλών. Ούτε το ενεργειακό κόστος από τα κλιματιστικά σκέφτηκαν.

Τέλος πάντων, ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Λονδίνο, με επίγνωση ότι και η πατρίδα του ζεματάει από την κάψα αυτές τις ημέρες και οι μαφιόζοι στο Παλέρμο ασφυκτιούν, έγραψε ότι οι Βρετανοί, μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, νιώθουν αποκομμένοι από «την ήπειρο» απέναντί τους. Και ότι ο καιρός μοιάζει να υπογραμμίζει την απομόνωσή τους: «Το καλοκαίρι δεν έφθασε ποτέ στο Λονδίνο. Οι μικρότερες θερμοκρασίες είναι στους 12 βαθμούς, έτσι το βράδυ θέλεις πάπλωμα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 20 βαθμούς, κάθε πρωί βρέχει και θέλεις μπουφάν για να ξεμυτίσεις από το σπίτι».

Υπάρχουν και εκείνοι οι Βρετανοί, οι υποστηρικτές του Brexit, που γράφουν στα σόσιαλ μίντια ότι η Ευρώπη φταίει για όλα, ότι αυτή σπρώχνει την κακοκαιρία έξω από τα σύνορά της, πέρα από τη Μάγχη. Αυτοί δεν σκέφτονται ότι πέρα από τη Μάγχη δεν υπάρχει μόνο το Νησί, αλλά και άλλα νησιά και νησάκια, καταγεγραμμένα από την εποχή του Πυθέα του Μασσαλιώτη και της Θούλης του τουλάχιστον. Ούτε η Ισλανδία, ας πούμε, είναι μέλος του κλαμπ του Βρυξελλών. Ενώ η εξίσου βροχερή μέσα στο κατακαλόκαιρο Ιρλανδία είναι και παραείναι. Χώρια που όλες τους είναι στο ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως καιρού.

Στις βρετανικές εφημερίδες ανθούν τα καρτούν με μουσκεμένους μέχρι τα εσώρουχα Αγγλους να λιμπίζονται το κύμα καύσωνα και να καταριούνται τον… Νοέμβριό τους. Οι δε προβλέψεις των μετεωρολόγων τούς μελαγχολούν περισσότερο: οι βροχές θα συνεχιστούν και η θερμοκρασία θα κρατηθεί κάτω από τον μέσο όρο της εποχής (που είναι 20-23 βαθμοί, σιγά τη διαφορά δηλαδή). Μπορεί ο Αύγουστος να είναι πιο αβρός μαζί τους.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα; Ενδεχομένως. Πάντως από πυρκαγιές δεν έχουν έλλειψη στο Νησί, παρά τη βροχόπτωση. Και εκεί πνέουν δυνατοί άνεμοι και εμποδίζουν τους πυροσβέστες να σβήσουν πυρκαγιές, αστικές φυσικά, έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο κάηκε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον. Από κατάφυτες βουνοπλαγιές και δάση, βέβαια, υπάρχει έλλειψη (αλλά ό,τι δεν υφίσταται, ουδέν παθαίνει).

Οι Βρετανοί, ονειροπόλοι σαν πεπολιτισμένοι εξερευνητές του 18ου και 19ου αιώνα, φαντασιώνονται σαγιονάρες, σορτς και… μεθύσια Ζακύνθου. Κωλώνουν όμως, λόγω κόστους. Εφέτος τα αεροπορικά εισιτήρια καίνε σαν μεσημεριάτικες σιδερόβεργες στην Ομόνοια, έτσι οι διακοπές «στην ήπειρο» είναι άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους. Οσοι κάτι κατέχουν από παραπανίσιες λίρες, όπως η δημοσιογράφος του εντύπου Telegraph, πανηγυρίζουν ανακοινώνοντας την αναχώρησή τους για την Κέρκυρα. Καλό τους ταξίδι, λοιπόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...