Εκ προοιμίου ήταν φανερό πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Δεν είναι κάτι που της προέκυψε στην πορεία. Ηλπιζε, όμως, ότι κάποια θέματα, όπως οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, θα έπεφταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε δεύτερο χρόνο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να… σπρώξει για λίγο πιο μετά τη σύγκρουση με τους αγρότες. Οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Το κουαρτέτο, ευρισκόμενο πλέον στην Αθήνα, δίνει διορία στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει έως τον Μάρτιο ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Τουτέστιν: το Μαξίμου θα πρέπει να περάσει με… έναν πόνο τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια, τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Χρονικά αυτό που άνοιξε πρώτο σήμερα (σ.σ.: Τρίτη) ήταν ο «καυτός» φάκελος του Ασφαλιστικού, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτό που βγήκε από τη συνάντηση ήταν το εξής: στελέχη του Κουαρτέτου έθεσαν μια σειρά ενστάσεων στο πακέτο αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση, όπως το περίμενα, η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα δημιουργικής συζήτησης» ανέφερε εμφατικά ο κ. Κατρούγκαλος αλλά εμφανώς σκεπτικός αμέσως μετά τη συνάντηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι θεσμοί έθεσαν το τραπέζι θέμα εισφορών.
Συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου επέμειναν στα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία θα συνεχιστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Κυβερνητικές πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις άφηναν ανοικτό τι άλλο θα ζητήσει τελικά το ΔΝΤ για να μετέχει στο νέο πρόγραμμα, αφού από το καλοκαίρι έως και τώρα συμμετείχε ως… παρατηρητής. «Το ΔΝΤ θέλει να βγαίνουν τα νούμερα» έλεγε τη Δευτέρα αρμόδια πηγή και τόνιζε πως «το Ταμείο θα βάλει πρόσθετα θέματα που δεν έχουν ζητηθεί από τους άλλους δύο θεσμούς», εννοώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ με τους οποίους συμφωνήθηκε το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο.
Στο τραπέζι και το φορολογικό νομοσχέδιο
Αντίθετα με όσα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη εδώ και πολλές εβδομάδες, στη χθεσινή σύσκεψη των Τσακαλώτου-Σταθάκη με το Κουαρτέτο, το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκε ως προαπαιτούμενο στην τρέχουσα αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει πώς θα εισπραχθούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, με ποια φορολογική κλίμακα και ποιους συντελεστές φόρου θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016, τι θα ισχύσει για τα ενοίκια του 2015, τι αλλάζει και τι θα πληρώσουν οι αγρότες, με ποιο αφορολόγητο και ποιες φοροαπαλλαγές που τυχόν θα διασωθούν (πχ ιατρικές δαπάνες κλπ).
Αντίθετα με όσα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη εδώ και πολλές εβδομάδες, στη χθεσινή σύσκεψη των Τσακαλώτου-Σταθάκη με το κουαρτέτο, το φορολογικό νομοσχέδιο τέθηκε ως προαπαιτούμενο στην τρέχουσα αξιολόγηση
Σήμερα θα απαντήσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς πώς θα προκύψουν τελικά τα 32 εκατ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση των συντελεστών φόρων στους αγρότες (πέραν της αύξησης της προκαταβολής φόρου που έχει ήδη θεσπιστεί), αν θα φορολογηθούν οι αγρότες επιπλέον για άλλα εισοδήματά τους (επί παραδείγματι, για έσοδα από τα φωτοβολταϊκά κλπ), ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, αν τα μέτρα θα αγγίζουν μόνον τα εισοδήματα του 2016 ή και παλαιότερα κλπ.
Κόκκινα δάνεια
Το απόγευμα της Τρίτης, μπαίνει στο τραπέζι των συσκέψεων που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ποιοι θα γλιτώσουν την πρώτη ή μόνη κατοικία τους. Θα παρουσιάσει τρεις φακέλους με προτάσεις για: τους μεγαλοφειλέτες που χρωστούν πολλά σε τράπεζες και εφορίες, τις αλλαγές στον νόμο Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια,τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά που χρωστούν καταναλωτικά ή ενυπόθηκα δάνεια.
Για αυτούς, το καθεστώς προστασίας από τα funds λήγει στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά με διάταξη νόμου η κυβέρνηση λέει πως θα δοθεί παράταση, αφού με βάση την ατζέντα των συναντήσεων για το θέμα αυτό δεν προλαβαίνει να υπάρξει ως τότε συμφωνία.
Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες»
«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο με τους αγρότες, βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη, αφήνοντας όμως αιχμές για κάποιους -κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς- που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τις κινητοποιήσεις, δημιουργώντας «αναταραχή, φόβο και τρόμο».
Στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται την αγωνία των αγροτών να μην τους συμβούν και άλλα μετά από πέντε χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική αγωνία των αγροτών στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα μια γραμμή που υπονομεύει τον διάλογο πρέπει να απομονωθούν» είπε.
Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διάθεση χρήσης κατασταλτικών μέτρων.
Σχετικά με το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων, η ίδια αναγνώρισε δυσκολίες στην προσπάθεια δημιουργίας των hotspots, «όμως η χώρα μας είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της», αναφερόμενη και στην ενίσχυση της προσπάθειας με τη συμβολή του υπουργείου Άμυνας.
«Στις 18 Φεβρουαρίου που ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι απολογούμενος, αλλά θα εγκαλέσει όσους δεν κάνουν αυτά που πρέπει στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού» συνέχισε.
Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών, δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, ή αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Οι επαφές του Πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά ή τον κ. Κουβέλη γίνεται στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς», διευκρίνισε.
Για τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, είπε ότι στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τόνισε οι προτάσεις της κυβέρνησης τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας.
«Η συζήτηση είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και γίνεται σε καλό κλίμα» ανέφερε, για να διευκρινίσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως την Παρασκευή ως προς το σκέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Αφού τελειώσει η διαδικασία αυτής της εβδομάδας και γίνει μια πρώτη συζήτηση με τους υπουργούς, οι επικεφαλής των θεσμών θα φύγουν για μια εβδομάδα και θα επανέλθουν ξανά για δύο εβδομάδες ώστε μέσα στον Μάρτιο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση».
Για το Ασφαλιστικό επανέλαβε ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ανοίγοντας πάντως ένα «παράθυρο» για τις πολύ υψηλές συντάξεις, οι οποίες όμως είναι λίγες, όπως είπε.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Λονδίνο στη Διάσκεψη των Δωρητών για τη Συρία, και την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις της τέως Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό έχει τελειώσει και η κυβέρνηση έχει κάνει την αυτοκριτική της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News