389
Ισραηλινά σωστικά συνεργεία απομακρύνουν μια γυναίκα που κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σκύλο της από την οικία της στην πόλη Ασκελόν, η οποία χτυπήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα | REUTERS/Amir Cohen

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» και η ιώβεια υπομονή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 21:13
Ισραηλινά σωστικά συνεργεία απομακρύνουν μια γυναίκα που κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σκύλο της από την οικία της στην πόλη Ασκελόν, η οποία χτυπήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα
|REUTERS/Amir Cohen

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» και η ιώβεια υπομονή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 21:13

Την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τα διαδραματιζόμενα τις τελευταίες ημέρες στα Ιεροσόλυμα, στο Νότιο Ισραήλ και στη Γάζα προεξόφλησε με δηλώσεις του στη Repubblica o αμερικανός διεθνολόγος αναλυτής Ιαν Μπρέμερ, ιδρυτής του think tank Eurasia Group.

«Βέβαια, η κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε ο Μπρέμερ, αφού «τέτοιου είδους συγκρούσεις εμπεριέχουν τη δυνατότητα της γιγάντωσης», ωστόσο «ο Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τις Συμφωνίες του Αβραάμ».

Οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του Μπρέμερ σχετίζονται με τα δυνητικά οφέλη που όλοι οι παίκτες στην περιφερειακή γεωπολιτική μπορούν να αποκομίσουν από την παρούσα ένταση: και τον Νετανιάχου βοηθά να κυβερνήσει με μεγαλύτερη άνεση, αφού δεν έχει εξασφαλίσει την πλειονοψηφία, αλλά και στους Παλαιστινίους δίνει την ευκαιρία να διεθνοποιήσουν το ζήτημά τους, αναζωπυρώνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των υπολοίπων Αράβων για την υπόθεσή τους.

Ο Μπρέμερ απέφυγε να το πει, όμως η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, από την υποχώρηση του αραβικού ενδιαφέροντος για το Παλαιστινιακό –και μιλώντας αποκλειστικά για τις αραβικές κυβερνήσεις– επωφελήθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παρουσιάζει τον εαυτό του σαν τον μοναδικό επί Γης προστάτη των Παλαιστινίων…

Ιαν Μπρέμερ. «Επί Τραμπ θα έπεφτε σιωπή, τώρα η κυβέρνηση ίσως πει κάτι αόριστα επικριτικό. Οχι όμως κάτι περισσότερο» εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής

Πάντως, όπως και αν εξελιχθεί η υπόθεση τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κρατηθούν οικειοθελώς μακριά είπε ο 52χρονος αναλυτής, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων η οποία εκδηλώνεται επί προεδρίας Μπάιντεν. Και σχολίασε: «Επί Τραμπ θα έπεφτε σιωπή, τώρα η κυβέρνηση ίσως πει κάτι αόριστα επικριτικό. Οχι όμως κάτι περισσότερο». Γιατί; Επειδή «το Ισραήλ είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», όπως ήταν και επί Τραμπ και επί Ομπάμα. Συν κάτι επιπλέον: «Ο Μπάιντεν ενδιαφέρεται λιγότερο για τη Μέση Ανατολή από τους προκατόχους του. Σκοπεύει να απεμπλακεί, αυτό το απέδειξε από την αρχή της προεδρίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι Ισραηλινοί ή οι Σαουδάραβες, μπορούν να βασίζονται λιγότερο στη βοήθεια των ΗΠΑ».

Την πιθανότητα τα πολεμικά επεισόδια να γενικευτούν, να λάβουν διαστάσεις ευρύτερης σύγκρουσης και να υπονομεύσουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ο Μπρέμερ την απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο: «Οχι, με κανέναν τρόπο» είπε. Επί Μπάιντεν δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν, ούτε καν αναθεωρήσεις. Αντιθέτως, θα επιδιωχθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, οι οικονομικές συναλλαγές, κ.λπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...