1419
Κάτοικος του Κιέβου προσπαθεί να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς | REUTERS/Gleb Garanich

Oι Ρώσοι (ξανα)βομβαρδίζουν το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 09:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2022, 17:50
Κάτοικος του Κιέβου προσπαθεί να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
| REUTERS/Gleb Garanich

Oι Ρώσοι (ξανα)βομβαρδίζουν το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 09:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2022, 17:50

Μήνες είχαν περάσει από την τελευταία φορά που το Κίεβο είχε βρεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του Βλαντίμιρ Πούτιν –από την περίοδο που ο ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι θα έκανε έναν πόλεμο λίγων ημερών και θα κατακτούσε τη μισή Ουκρανία, αλλά τελικά η εκστρατεία του αποδείχτηκε ένα στρατιωτικό φιάσκο, τα τυφλά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν ξεχαστεί.

Φαίνεται όμως πως η ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας –μιας στρατηγικής υποδομής για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας– πυροδότησε άλλα αντανακλαστικά στον Πούτιν που δείχνει τώρα να απαιτεί «εκδίκηση»: Το πρωί της Δευτέρας οι Ρώσοι ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν το κέντρο του Κιέβου αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Για πρώτη φορά μάλιστα οι πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού σημειώθηκαν σε αστικές περιοχές –οι αναφορές για πολλούς νεκρούς και τραυματίες ήταν δυστυχώς αναμενόμενες…

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 89 τραυματίσθηκαν από σύμφωνα με έναν απολογισμό των ουκρανικών Αρχών το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο απολογισμός αυτός αφορά στα θύματα των ρωσικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσέθεσαν ότι μετά τα πυραυλικά πλήγματα τέσσερις περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση –οι περιοχές Λβιβ, Πολτάβα, Σούμι και Τερνόπιλ– ενώ διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια τρομακτική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και μια αλλαγή φάσης: από τη φάση που οι Ουκρανοί είχαν περάσει στην αντεπίθεση και ανακαταλάμβαναν περιοχές που είχαν χάσει στα ανατολικά της χώρας (Ντονμπάς) σε βομβαρδισμούς κατά αμάχων σε ουκρανικές πόλεις. Ο δε κίνδυνος ευρύτερης αναζωπύρωσης, με αντίποινα και των Ουκρανών σε ρωσικούς στόχους είναι υπαρκτός –οι αναφορές για εκρήξεις στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας τη Δευτέρα είναι δύσκολο να θεωρηθούν συμπτωματικές.

Ο εφιάλτης των καταφυγίων και της ζωής υπογείως –που ήταν κανονικότητα στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου από τις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή– επέστρεψε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν αρχικά ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις, ενώ και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. «Αρκετές εκρήξεις στη συνοικία Σεβτσενσκίφσκι, στο κέντρο της πρωτεύουσας», ανέφερε ο Κλίτσκο στο Telegram.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε πυραυλικά χτυπήματα στο κέντρο του Κιέβου. Λίγες ώρες αργότερα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία εκτόξευσε το πρωί της Δευτέρας συνολικά 75 πυραύλους κατά της πρωτεύουσας και άλλων ουκρανικών πόλεων.

«Το πρωί, οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», ενημέρωσε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών δημοσιογράφων, υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων καθώς ο βομβαρδισμός φέρεται να έγινε στοχευμένα σε ώρα αιχμής ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Εκπρόσωπος των Κρατικών Υπηρεσίων Εκτακτης Ανάγκης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες» από τα ρωσικά χτυπήματα στο κέντρο του Κιέβου.

Xαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την αντίδραση του ανταποκριτή του BBC στην ουκρανική πρωτεύουσα τη στιγμή του ρωσικού βομβαρδισμού.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, που οι Ρώσοι επιλέγουν να χτυπήσουν το Κίεβο.

 

Αυτή τη φορά ωστόσο τα πλήγματα είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης (ενδεικτική η περιγραφή στο tweet πάνω) σε σχέση με τα αντίστοιχα πυραυλικά χτυπήματα στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Φωτογραφία από το πάρκο Σεβτσένκο στο κεντρικό Κίεβο REUTERS/Valentyn Ogirenko Πηγή: Protagon.gr

Στο στόχαστρο των ρωσικών χτυπημάτων, ακόμη και το πάρκο Σεβτσένκο (φωτογραφία πάνω) και η Γυάλινη Γέφυρα (πεζογέφυρα) του Κιέβου (βίντεο κάτω) με προφανή τον λόγο – και τη σύνδεση με την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Οπως ανέφερε ο ρεπόρτερ Ιλια Πονομαρένκο, πρόκειται για «τυφλά» χτυπήματα των Ρώσων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σε λεωφόρους, μνημεία, ακόμη και τουριστικά αξιοθέατα.

«Ενας από τους πυραύλους έπεσε κοντά στο μνημείο Χρουσέφσκι στην Οδό Βολοντίμιρ. Εχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία», διευκρίνισε από την πλευρά του ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντον Γκεραστσένκο.

Εντός της ημέρας ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι  η κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου έπαψε να λειτουργεί και ότι όλοι οι υπόγειοι σταθμοί έχουν μετατραπεί σε καταφύγια.

Ουκρανικά Μέσα μετέδωσαν επίσης πληροφορίες για ανηλεείς βομβαρδισμούς και στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση για τους νέους βομβαρδισμούς από τον Πούτιν, ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι «το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί διά της ισχύος». «Δειλοί που πολεμούν εναντίον παιδικών χαρών, παιδιών και ανθρώπων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον άλλοι 15 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα το Τσισινάου κάλεσε για εξηγήσεις τον ρώσο πρεσβευτή αφού τρεις από τους εν λόγω πυραύλους πέρασαν μέσα από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε τους μαζικούς βομβαρδισμούς του καταγγέλλοντας την «τρομοκρατική» επίθεση της Ουκρανίας κατά της γέφυρας που συνδέει το ρωσικό έδαφος με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα «πέτυχαν τους στόχους τους». «Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Ολοι οι στόχοι επλήγησαν», ανέφερε.

Ζελένσκι: Προσπαθούν να μας εξοντώσουν

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης … να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματούν να ηχούν σε ολόκληρη την Ουκρανία (δείτε το σχετικό tweet πάνω). Πύραυλοι μας χτυπούν. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος και ακολούθησε και βιντεοσκοπημένο μήνυμά του:

«Εχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Δεκάδες πύραυλοι, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας. Εχουν δύο στόχους: ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα και τον λαό μας. Επέλεξαν τον χρόνο και τους στόχους ώστε να βλάψουν όσο το δυνατόν περισσότερους».

Τον ίδιο χαρακτηρισμό, «τρομοκράτες», χρησιμοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος και για τους ρώσους στρατιωτικούς με αφορμή τα χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές της Ζαπορίζια, πόλης στην νότια Ουκρανία, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 89. Αλλοι 17 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ίδια πόλη πριν από τρεις ημέρες.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βομβαρδίζει μαζικά την Ουκρανία όντας σε απόγνωση για να προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου έπειτα από μια σειρά συνεχόμενων ηττών, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας. «Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία των πυραύλων για να προσπαθήσει να αλλάξει την εξέλιξη του πολέμου προς όφελός του», ανέφερε με tweet του ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Καταδικάζει τους βομβαρδισμούς η Δύση

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» του πολέμου του Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεώρησε ότι αυτές οι επιθέσεις ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να «λογοδοτήσουν», ενώ παράλληλα κάλεσε τη Λευκορωσία «να μην είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος στη βάναυση επίθεση που διενεργεί η Ρωσία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε «μια απαράδεκτη κλιμάκωση» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου στην Ουκρανία μετά τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί, καταδίκασε τις «φρικιαστικές και τυφλές επιθέσεις» κατά των μη στρατιωτικών υποδομών και υποσχέθηκε την υποστήριξή του στο Κίεβο «όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επίσης διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον μετά τα «φρικτά ρωσικά χτυπήματα».

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επίσης διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σημειώνεται ότι από τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο επλήγη και το κτίριο όπου στεγάζεται το γερμανικό προξενείο, το οποίο ωστόσο δεν λειτουργούσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...