622
Η ουκρανική σημαία στο Λβιβ, το οποίο, μολονότι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, επλήγη από σφοδρότατους ρωσικούς βομβαρδισμούς | REUTERS/Roman Baluk

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κίεβο και το Λβιβ – πέντε ουκρανοί υπουργοί παραιτήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:35
Η ουκρανική σημαία στο Λβιβ, το οποίο, μολονότι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, επλήγη από σφοδρότατους ρωσικούς βομβαρδισμούς
|REUTERS/Roman Baluk

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Κίεβο και το Λβιβ – πέντε ουκρανοί υπουργοί παραιτήθηκαν

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2024, 09:35

Πρόκειται, εμφανώς για ένα σημείο καμπής του πολέμου: παρά την επιχείρηση στο Κουρσκ, η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά σε μια προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά, σαρώνεται από νυχτερινούς βομβαρδισμούς ακόμα και στα δυτικά σύνορά της, ενώ παράλληλα βιώνει κυβερνητικές αλλαγές, με χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης, με πολλούς υπουργούς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι –ακόμα και τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ουκρανικής αντίστασης– να αποχωρούν.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη –σωστότερα: για μία ακόμα εφιαλτική νύχτα– οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν και πάλι πυραύλους και drones κατά κύματα, στοχεύοντας ιδίως το Κίεβο, αλλά και το Λβιβ, πόλη στη δυτική Ουκρανία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος μέλος του NATO. Ο βομβαρδισμός του Λβιβ είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά νεκρούς και ανάγκασε τη Βαρσοβία να απογειώσει πολωνικά και νατοϊκά στρατιωτικά αεροσκάφη για να προστατευσει τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Σωστικά συνεργεία και κάτοικοι βοηθούν τους τραυματίες από την επίθεση μέσα στη νύχτα στο Λβιβ (Reuters)

Τα νέα πλήγματα καταγράφηκαν την επομένη πολύνεκρης επίθεσης με δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 271 – επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη ρωσική επίθεση στην ουκρανική επικράτεια εντός 2024.

Την ίδια ώρα, όμως ο Ζελένσκι προσπαθεί να αναδιατάξει την πολιτική ομάδα που έχει γύρω του, και ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, έχει μπει στο έκτο εξάμηνό του.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ρουσλάν Στέφαντσιουκ, ανακοίνωσε ότι ακόμα τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση.

Οπως ανέφερε το Reuters, oι κάτοχοι στρατηγικών χαρτοφυλακίων Βιομηχανίας, Ολεξάντρ Καμίσιν –υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή εξοπλισμών– Δικαιοσύνης, Ντένις Μαλιούσκα και Περιβάλλοντος, Ρουσλάν Στρίλετ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από την κυβέρνηση που έχει πρωθυπουργό τον Ντένις Σμίχαλ. Επίσης έχει παραιτηθεί η αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολγα Στεφανίσινα.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα της άμυνας, αλλά σε διαφορετικό ρόλο», ανέφερε ο Kαμίσιν στο Telegram, επιβεβαιώνοντας ότι παραιτήθηκε.

Ο 40χρονος υπουργός διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 και ηγήθηκε των προσπαθειών της Ουκρανίας να αυξήσει την αμυντική παραγωγή, από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

O Ολεξάντρ Καμίσιν σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία (REUTERS/Annegret Hilse/File Photo)

Τον πρώτο χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Kαμίσιν έχτισε την εικόνα του ως αποτελεσματικού διαχειριστή εν καιρώ πολέμου, ως επικεφαλής των εθνικών σιδηροδρόμων, υλικοτεχνικά ζωτικής σημασίας τόσο για τον στρατό όσο και για τους πολίτες.

Οπως επεσήμανε το Reuters, ουκρανοί βουλευτές και πολιτικοί αναλυτές περίμεναν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι παραιτήσεις των υπουργών αυξάνουν τις αβεβαιότητες γύρω από την αντοχή, αν όχι την ικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας στο Κίεβο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πολέμου. Πλέον το ένα τρίτο των θέσεων στην κυβέρνηση Ζελένσκι είναι κενές παρατήρησε το πρακτορείο σε εκτενές ρεπορτάζ του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πολιτική του ομάδα θα μπορούσαν πλέον να διορίσουν άλλους υποψήφιους στις αντίστοιχες θέσεις, για να αποκαταστήσουν την τάξη πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί αυτόν τον μήνα για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε το Reuters.

Μετά τις τρεις παραιτήσεις, ακολούθησε ακόμα μία, πιο ηχηρή: o υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του μέσω επιστολής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ το πρωί της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με το Reuters, το κύμα αυτών των παραιτήσεων είναι στο πλαίσιο μιας «επανεκκίνησης» της κυβερνητικής ομάδας εν όψει του χειμώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...