561
| CreativeProtagon

Οι Ρώσοι καταφεύγουν στο αλκοόλ για να ξεφύγουν από τη μιζέρια του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2024, 10:08
|CreativeProtagon

Οι Ρώσοι καταφεύγουν στο αλκοόλ για να ξεφύγουν από τη μιζέρια του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2024, 10:08

Πριν από χίλια χρόνια, ο πρίγκιπας Βλαντίμιρ των Ρως του Κιέβου λέγεται ότι επέλεξε τον χριστιανισμό αντί του Ισλάμ, επειδή το ποτό «ήταν η χαρά των Ρώσων, δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς αυτή την ευχαρίστηση». Ο λαός του τον δικαίωσε, οι Ρώσοι είναι ανάμεσα στους λαούς με την υψηλότερη ανθεκτικότητα στο αλκοόλ, το οποίο παραδοσιακά καταναλώνουν σε γενναίες ποσότητες.

Παρ’ όλα αυτά δεν πίνουν όλοι, και την τελευταία 15ετία τα ποσοστά αλκοολισμού στη χώρα είχαν μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που φημίζεται για την εγκράτειά του (σπάνια πίνει περισσότερο από μια γουλιά σαμπάνια). Ο Πούτιν, όπως επισημαίνουν οι Times, άρχισε σταδιακά να αυξάνει τους φόρους στο αλκοόλ πριν από μια δεκαετία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ανακόψει τη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι αυξήσεις φόρων του Πούτιν δεν ακολουθούν πλέον τον πληθωρισμό, ούτε με την οικονομική ανάπτυξη εν καιρώ πολέμου. Καθώς οι μισθοί αυξάνονται, η βότκα γίνεται όλο και πιο προσιτή· ένα μπουκάλι 700 ml κοστίζει λιγότερο από 7 ευρώ. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απογοήτευση του κόσμου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η σημερινή Ρωσία είναι η πιο «μεθυσμένη» εδώ και μια δεκαετία.

Το 2023, άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω αγόρασαν το ισοδύναμο οκτώ λίτρων καθαρού αλκοόλ κατά κεφαλή, σύμφωνα με ανάλυση των κυβερνητικών στατιστικών από την ερευνητική υπηρεσία To Be Exact, ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2015. Η πραγματική κατανάλωση αλκοόλ υπολογίζεται ότι είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερη από τα επίσημα στοιχεία, αφού τα παράγωγα βότκας και το φθηνό αλκοόλ βρίσκονται παντού, είπαν οι αναλυτές.

Η κατανάλωση αλκοόλ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο, των επτά λίτρων ανά άτομο, το 2017. Αλλά οι πιο αδύναμες πολιτικές περιορισμού του αλκοόλ, η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν συμβάλει στην αύξηση των πωλήσεων κάθε χρόνο από τότε, όπως είπε ο Βλαντίμιρ Ομέλιν, της To Be Exact, στους Times.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση οι άνθρωποι άρχισαν να πίνουν περισσότερο», συμπλήρωσε. «Ομως βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις σταμάτησαν την τάση προς χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και προς χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σκληρού αλκοόλ».

Ειδικά η κατανάλωση των λεγόμενων «σκληρών» ποτών έχει αυξηθεί. Περίπου 60% όσων πίνουν οι Ρώσοι είναι σκληρό αλκοόλ, όπως βότκα και κονιάκ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βασίλειο της μπίρας, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 10%.

Η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζει να αυξάνεται. Η εταιρεία παραγωγής βότκας Ladoga πούλησε 40% περισσότερο σκληρό αλκοόλ τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως είπαν εκπρόσωποί της στην εφημερίδα Kommersant.

Αυτή η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην «ψυχολογική ένταση» του πολέμου στην Ουκρανία, είπε στην Kommersant ο Βαντίμ Ντρόμπιτς, του Κέντρου Ερευνας της Αγοράς Αλκοόλ. Καθώς τα εργοστάσια προσλαμβάνουν εργάτες για την παραγωγή τανκς και οβίδων πυροβολικού, τα εισοδήματα των κατώτερων τάξεων έχουν επίσης αυξηθεί, επιτρέποντας σε περισσότερους πότες να αφήσουν στην άκρη τα φθηνά παράγωγα και να στραφούν στην κανονική βότκα.

Το αλκοόλ είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους «δολοφόνους» στη χώρα, με το προσδόκιμο ζωής των ανδρών να είναι μόλις 67 χρόνια, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Εβδομήντα δύο Σιβηριανοί πέθαναν το 2016 από την κατανάλωση αλκοολούχου λαδιού μπάνιου. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου «έπιασαν το μπουκάλι και κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να σταματήσουν», είπε μια πηγή στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...