488
| CreativeProtagon

Οι ρώσοι «ιέρακες» σκέφτονται τώρα και τον διάλογο με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 19:59
|CreativeProtagon

Οι ρώσοι «ιέρακες» σκέφτονται τώρα και τον διάλογο με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 19:59

Ας ξεκινήσουμε με τη ρωσική τηλεόραση, ώστε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Να, ακόμη και ο παρουσιαστής Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, παρά τους κομπασμούς του ότι η Ρωσία είναι ικανή να μετατρέψει τους εχθρούς της σε ραδιενεργή τέφρα, είπε ότι η ρωσική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου συνιστά προστιθεμένη δύναμη προς μελλοντική χρήση. Τι εννοούσε; Κατά τον συντάκτη της Corriere della Sera Μάρκο Ιμαρίζιο, εννοούσε ότι κάποτε θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπολέμων και με σκοπό την επίτευξη ειρήνης.

Για να στηρίξει την ερμηνεία του, ο Ιταλός έδωσε και ένα άλλο παράδειγμα δήλωσης, την οποία χρέωσε σε κάποιον Σεργκέι Λιποβόι, πρόεδρο μιας οργάνωσης ρώσων αξιωματικών. Εκείνος είχε πει ότι η καταστροφή βασικών στόχων, δηλαδή της στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής της Ουκρανίας, θα αναγκάσει τους προστάτες του Ζελένσκι, δηλαδή τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «να αλλάξουν τον τρόπο απεύθυνσής τους στη Ρωσία, όταν έλθει η ώρα». Η ώρα για ποιο πράγμα; Προφανώς για ειρηνευτικό διάλογο.

Βέβαια, από ό,τι φαίνεται, η λέξη διάλογος (της Ρωσίας με τους Δυτικούς και, αν γίνεται, χωρίς τον Ζελένσκι) προς το παρόν δεν επιτρέπεται να ειπωθεί. Τα πράγματα εκστομίζονται περιφραστικώς. Τρίτο παράδειγμα, από τις δηλώσεις του Φραντς Κλίντεσβιτς, αποστράτου στρατηγού και πολιτικού. Εκείνος, αναλύοντας την αλλαγή στον τρόπο επίθεσης της Ρωσίας, αναφέρθηκε στην ώρα που τα όπλα θα σιγήσουν: «Η αλλαγή προσέγγισης [του τρόπου πολέμου] είναι υποχρεωτική επιλογή ώστε να έχουμε μεγαλύτερο βάρος όταν τα όπλα σιγήσουν».

Ο Ιμαρίζιο έγραψε ότι οι διάφοροι «σκληροί», τύπου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ραμζάν Καντίροφ, παραμένουν πιστοί στην επίσημη γραμμή του πολέμου εναντίον της Δύσης, ωστόσο το πολιτικό περιβάλλον στη Μόσχα έχει σχηματίσει την «ισχυρή πεποίθηση» ότι ο Πούτιν αναζητεί τη διέξοδο. «Εξάλλου και ο Γεβγένι Γιασούκ, αναλυτής και ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού πατριωτισμού, έγραψε ότι ‘‘η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως εκεχειρία’’, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι και η Δύση θα επιδιώξει ένα κατ’ αρχάς πάγωμα της σύγκρουσης».

Ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και ο ουκρανός ομόλογός του Ολεξίι Ρέζνικοφ στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις 12 Οκτωβρίου – Οι Ρώσοι θέλουν διάλογο με τις ΗΠΑ και όχι με την Ουκρανία | STEPHANIE LECOCQ/ POOL via REUTERS

Ως τελευταίο παράδειγμα μισάνοιχτου παραθύρου από κάποιους παράγοντες της «προπαγανδιστικής μηχανής της Ρωσίας» έδωσε ο συντάκτης της Corriere τις δηλώσεις του Κονσταντίν Μπλόκιν της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ειδικού σε θέματα ασφαλείας. Είπε ο Μπλόκιν ότι στην αμερικανική ελίτ υπάρχει ρήγμα όσον αφορά τις σχέσεις με τον Ζελένσκι και με τα όργανά του, τα οποία χαρακτήρισε «ουκρανοφασιστικά».

Η δική του θέση είναι ότι περαιτέρω επιδείνωση των διαιρέσεων και διχογνωμιών στο δυτικό στρατόπεδο προϋποθέτει την εκ μέρους των Δυτικών παραδοχή ότι δεν μπορούν να νικήσουν τη Ρωσία. «Μόλις παραδεχθούν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί, τότε θα μας αντιμετωπίσουν ως ίσους».

Κατόπιν αυτών, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Ιταλός δείχνει λογικό: «Ολοι αυτοί προετοιμάζουν το έδαφος. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν πραγματική διαπραγμάτευση. Ελπίζουν να το κάνουν χωρίς την Ουκρανία, όμως τέτοιου είδους βεβαιότητες έχουν καταπέσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...