Αξιωματούχοι σε όλη τη Ρωσία σπεύδουν να αγοράσουν «με ασυνήθιστο ρυθμό» νέα οικόπεδα για τη δημιουργία τάφων ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mozhem Obyasnit (συμφερόντων του εκδιωχθέντος από τον Πούτιν Κροίσου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι) και αναμετέδωσαν και άλλα «εναλλακτικά» Μέσα της Ρωσίας. Ο αριθμός των οικοπέδων για τάφους που αγοράστηκαν από τις ρωσικές επαρχιακές διοικήσεις ξεπερνά κατά πολύ τους αριθμούς των προηγούμενων ετών, έγραψαν τα παραπάνω Μέσα.
Τα οποία ερμήνευσαν το φαινόμενο με όρους του ρωσο-ουκρανικού πολέμου: «Η ξαφνική αλλαγή πολιτικής μπορεί να συνδεθεί με μη αναφερόμενους θανάτους μεταξύ των ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν στην Ουκρανία» εγράφη σε ένα τρίτο «εναλλακτικό» Μέσο, στο Telegram. Διότι το σύνηθες είναι οι ρωσικές αρχές να αγοράζουν τάφους μόνο για απόρους ή για πρόσωπα που δεν έχουν συγγενείς.
Αξιωματούχοι στην περιοχή Χαμπαρόβσκ της ρωσικής Απω Ανατολής ζήτησαν από τους εργολάβους να προετοιμάσουν περίπου 700 χώρους ταφής, σε σύγκριση με παρόμοια παραγγελία μόλις 120 τάφων πέντε χρόνια νωρίτερα. Και οι Αρχές στο Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας διέταξαν να σκαφτούν 100 οικόπεδα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεκάδες άλλα παραγγέλθηκαν από την πόλη Κόπεϊσκ των Ουραλίων και στη Δημοκρατία της Καρελίας.
Οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιούνται έρχεται λίγες ημέρες αφ’ ότου η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τις σορούς εκατοντάδων νεκρών στρατιωτικών, πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι 1.351 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, όμως έκτοτε δεν έχει δημοσιοποιήσει άλλα στοιχεία.
Τα ίδια «εναλλακτικά» Μέσα της Ρωσίας επιμένουν πάντως ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου οι σκοτωμένοι ρώσοι στρατιωτικοί ήταν περισσότεροι από 3.000 άτομα. Επίσης, ότι οι περισσότεροι από τους σκοτωμένους φαντάρους κατάγονται από τις φτωχότερες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είναι το Νταγκεστάν και η Τσετσενία. Φυσικά, υπάρχει γενικότερη πλειοδοσία για τους νεκρούς της ρωσικής πλευράς: το βρετανικό υπουργείο Αμυνας πιστεύει ότι είναι 15.000, ενώ οι ίδιοι οι Ουκρανοί ότι είναι περισσότεροι από 30.000.
Είναι γνωστό ότι στην «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν εστάλησαν νέοι από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες κατοικούνται από μη σλαβικές μειονότητες. Είναι περιοχές κατά τεκμήριο φτωχές, όπου η στρατιωτική σταδιοδρομία αποτελεί τη μόνη επαγγελματική διέξοδο. Εξάλλου οι απώλειες που αφορούν τέτοιες περιοχές σηκώνουν και τον λιγότερο θόρυβο στην καθαυτό Ρωσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News