558
Στις 12 Μαΐου, 17 άτομα σκοτώθηκαν σε πολυκατοικία που επλήγη από ρωσική βόμβα ολίσθησης - και όχι από ουκρανικό πύραυλο, όπως ήταν η επίσημη εκδοχή | EPA/BELGOROD GOVERNOR VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAMM CHANNEL

Οι ρωσικές βόμβες πέφτουν βροχή στη… Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 18:05
Στις 12 Μαΐου, 17 άτομα σκοτώθηκαν σε πολυκατοικία που επλήγη από ρωσική βόμβα ολίσθησης - και όχι από ουκρανικό πύραυλο, όπως ήταν η επίσημη εκδοχή
|EPA/BELGOROD GOVERNOR VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAMM CHANNEL

Οι ρωσικές βόμβες πέφτουν βροχή στη… Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 18:05

Οι πανίσχυρες βόμβες ολίσθησης, που η Ρωσία χρησιμοποίησε με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα για να μετατρέψει σε ερείπια τις ουκρανικές πόλεις, έπεσαν και στο δικό της έδαφος, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 38 από αυτές τις βόμβες, οι οποίες συνέβαλαν στα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, έπεσαν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, μεταξύ Απριλίου 2023 και Απριλίου 2024, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Washington Post, αν και οι περισσότερες δεν εξερράγησαν.

Αυτές οι βόμβες ολίσθησης, όπως λέγονται, οι οποίες μοιάζουν με τις πιο προηγμένες αμερικανικές κατευθυνόμενες βόμβες JDAM, προέρχονται από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και έχουν μετασκευαστεί με συστήματα καθοδήγησης, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνά αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε ρωσικό έδαφος.

Η πλειονότητα των βομβών ανακαλύφθηκε από πολίτες – δασοφύλακες, αγρότες ή κατοίκους χωριών γύρω από την πόλη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν γνώριζε πότε είχαν εκτοξευθεί οι βόμβες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για ημέρες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τουλάχιστον τέσσερις βόμβες έπεσαν μέσα στο Μπέλγκοροντ, περιφερειακό κέντρο με πληθυσμό περίπου 400.000 ανθρώπων. Αλλες επτά βρέθηκαν στα γύρω προάστια. Οι περισσότερες, 11, έπεσαν στην περιοχή των συνόρων του Γκράιβορον, όπου ορισμένες δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν λόγω της «δύσκολης επιχειρησιακής κατάστασης».

Ρωσική βόμβα ολίσθησης που έπεσε, αλλά δεν εξερράγη, σε διαμέρισμα του Χαρκόβου στις 27 Ιουνίου (REUTERS/Vitalii Hnidyi)

Στο έγγραφο, το οποίο αρχικά υπεκλάπη από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και διαβιβάστηκε στην Post, αναγράφονται τα περιστατικά και τα διατάγματα εκτάκτου ανάγκης για τον καθαρισμό και την εκκένωση των βομβών και φαίνεται να είναι προϊόν του τμήματος εκτάκτου ανάγκης της πόλης του Μπέλγκοροντ.

Το Astra, ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, επαλήθευσε ότι πολλά από τα περιστατικά στο έγγραφο ταυτίζονται με εκείνα που είχε συλλέξει από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις αναφορές στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που αναφέρονται ως μάρτυρες έχουν επιβεβαιωθεί ως κάτοικοι, σημείωσε το δημοσίευμα.

Μία από τις βόμβες έπεσε στο Μπέλγκοροντ τον Απρίλιο του 2023 και εξερράγη σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, δημιουργώντας έναν κρατήρα πλάτους 65 μέτρων, σπάζοντας παράθυρα και εκσφενδονίζοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα στις στέγες των κτιρίων. Η πρόσκρουση συνέβη τη νύχτα και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Μία ημέρα αργότερα βρέθηκε μια δεύτερη βόμβα, που δεν είχε εκραγεί, σε βάθος 23 μέτρων. Ο ρωσικός στρατός αναγνώρισε τότε ότι πίσω από την έκρηξη βρισκόταν η «τυχαία απελευθέρωση πυρομαχικών αεροσκάφους» από ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34. Το έγγραφο επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για την FAB-500, μια βόμβα ολίσθησης με ωφέλιμο φορτίο 500 κιλών.

Οι τοπικές αρχές αποφεύγουν να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά ή τα χαρακτηρίζουν «ατυχήματα» ή επιρρίπτουν την ευθύνη στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Στις 4 Μαΐου –μετά την περίοδο που καλύπτει το έγγραφο– έπεσε άλλη μια βόμβα στο Μπέλγκοροντ, τραυματίζοντας επτά άτομα και καταστρέφοντας περισσότερα από 30 σπίτια σε μια μικρή κοινότητα. Επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, το μέσο ενημέρωσης Astra ανέφερε ότι επρόκειτο επίσης για μια FAB-500.

Στις 12 Μαΐου, μια άλλη έκρηξη κατέστρεψε αρκετούς ορόφους πολυκατοικίας στο Μπέλγκοροντ, σκοτώνοντας 17 άτομα.

Ο ρωσικός στρατός έκανε τότε λόγο για ουκρανικό πύραυλο, ενώ η Conflict Intelligence Team, μια ρωσική ερευνητική ομάδα που ειδικεύεται στις έρευνες ανοιχτού κώδικα, δήλωσε ότι βίντεο από τον τόπο του συμβάντος έδειξε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας άλλης βομβιστικής επίθεσης με ρωσική FAB-500 ή ενός αντιαεροπορικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από ρωσικό αμυντικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...