Σχετικά κοντά στους μουσουλμάνους Ανατολίτες που μεταφέρθηκαν στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας με σκοπό την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται η Εσθονία, ένα από τα κράτη της Βαλτικής που πέρασαν δύσκολα σαν προσαρτήματα της Σοβιετικής Ενωσης, αφού πρώτα πολίτες τους στελέχωσαν τα γερμανικά Βάφεν Ες Ες του Ανατολικού Μετώπου.
Ολα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν και οι βαλτικές χώρες, με την είσοδό τους στην ΕΕ, το 2004, έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα. Σελίδα γύρισε και η Βρετανία των Τόρις όμως, ακολουθώντας αντίθετη πορεία, βγαίνοντας από το κλαμπ των Βρυξελλών. Ποιος το περίμενε ότι σήμερα, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Brexit, Βρετανοί θα έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς και θα πήγαιναν μετανάστες στην Εσθονία, ηλεκτρονικώ τω τρόπω έστω… Και όμως, αυτό συνέβη.
Για μεγάλο διάστημα τα βαλτικά κράτη, και η Εσθονία ασφαλώς, υπέστησαν τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), αφού το αξιόλογο εργατικό δυναμικό τους αναζήτησε περισσότερα λεφτά σε άλλες χώρες. Πλέον το αντίθετο ισχύει, λένε οι New York Times, όσον αφορά την Εσθονία τουλάχιστον: παρατηρούνται «εισαγωγές εγκεφάλων» και μάλιστα εκ Λονδίνου. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αποτυχίας του Brexit.
Στο Ταλίν έχουν πάει αυτοπροσώπως βρετανοί επιχειρηματίες όπως η κυρία Βίκι Μπροκ, με σκοπό να συνεχίσουν τις δουλειές τους σε ψηφιακούς τομείς και οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται «πρόσφυγες Brexit». Και η ίδια η εσθονική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στη χώρα έχουν μετακομίσει περί τις 4.000 βρετανικές εταιρείες.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι βρετανικές επιχειρήσεις παρίστανται στην Εσθονία εικονικά, χάρη στην «ηλεκτρονική κατοικία» (e-Residency) η οποία δεν προϋποθέτει υπηκοότητα και, επιπλέον, είναι απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία. Εφέτος, από αυτήν την ιδιότυπη μετανάστευση, τα φορολογικά έσοδα της Εσθονίας έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σύγκριση με πέρσι, δηλαδή το μικρό κράτος που έχει επενδύσει πολλά στην ψηφιοποίηση άντλησε υπερπολύτιμα κεφάλαια. Η κίνηση, πραγματική ή εικονική, εταιρειών όπως αυτή της Μπροκ, παρατηρούν οι ΝΥΤ, είναι «ξεκάθαρο παράδειγμα των επιπτώσεων του Brexit».
Η Μπροκ δήλωσε στο αμερικανικό Μέσο ότι είναι σίγουρη πως έπραξε σωστά. Ολα ξεκίνησαν, είπε, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο χώρες με μεγαλύτερο σεβασμό στο κράτος δικαίου, με λιγότερη διαφθορά, με οικονομική διαφάνεια και με χαμηλή φορολογία. Η Εσθονία ξεχώρισε αμέσως. Πλέον η Μπροκ ετοιμάζεται να μεταφέρει τα 2/3 της εταιρείας της στο Ταλίν και να προσλάβει ντόπιο προσωπικό.
Στους βρετανούς «ψηφιακούς νομάδες» συγκαταλέγεται και ο 60ρης Ντέιβιντ Φόρτσουν, που ασχολείται με συστήματα «αντί drone». Δεν πίστευε ότι το πρότζεκτ εικονικής μετανάστευσής του θα είχε αίσιο τέλος, όμως οι Εσθονοί τον κατέπληξαν: «Μου έστειλαν όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, στα αγγλικά, μέσα σε 48 ώρες. Μπορώ να πω μόνο καλά λόγια για όλους τους Εσθονούς με τους οποίους έχω επαφές». Κρίνει ότι η ηλεκτρονική μετακόμιση της εταιρείας του στο Ταλίν την ωφέλησε ασυγκρίτως.
Αλλά και η Ρουθ Πάτερσον τρέχει τη διαδικτυακή επιχείρησή της στην Εσθονία: «Είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Προ πανδημίας, ο τζίρος μου διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια». Γιατί; Επειδή «περισσότερη ψηφιοποίηση και λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνουν περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για δημιουργική εργασία». Και η γνώμη της για την κεντρική επιλογή των Τόρις; «Αν είχα ένα μαγικό ραβδάκι ικανό να εξαφανίσει το Brexit, θα άφηνα την προσωπική ευτυχία μου στην άκρη και θα το κουνούσα να κάνει τα μαγικά του».
Ατυχώς για την Πάτερσον και τους Βρετανούς, «μαγικά», που στην πορεία στράβωσαν και τελικά γέννησαν μόνο προβλήματα, έκανε ο Μπόρις Τζόνσον…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News