399
| CreativeProtagon

Οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 12:00
|CreativeProtagon

Οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 12:00

Μια πολική αρκούδα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών καθώς ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Ο θάνατος επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Αλάσκας. «Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση πολικής αρκούδας που αναφέρθηκε», είπε ο δρ Μπομπ Γκέρλαχ, κτηνίατρος της πολιτείας της Αλάσκας, στο Alaska Beacon.

Η αρκούδα βρέθηκε κοντά στο Utqiagvik, μια από τις βορειότερες κοινότητες στην Αλάσκα, δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους της γρίπης στη Βόρεια Αμερική. Ο Γκέρλαχ είπε ότι είναι πιθανό η αρκούδα να έφαγε τα πτώματα μολυσμένων πουλιών.

Οι πολικές αρκούδες αναφέρονται ως «ευάλωτες» στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), κυρίως λόγω της ταχύτατης υποχώρησης του θαλάσσιου πάγου. Είναι πιθανό περισσότερες αρκούδες να έχουν πεθάνει απαρατήρητες καθώς τείνουν να ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, είπε ο Γκέρλαχ.

Το τρέχον ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του H5N1 –που ξεκίνησε το 2021– εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χιλιάδες θηλαστικά έχουν επίσης πεθάνει από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων μαύρων και καφέ αρκούδων. Οι φαλακροί αετοί και οι αλεπούδες είναι μεταξύ των ειδών που παρουσιάσαν υψηλή θνησιμότητα από τον ιό στην Αλάσκα τους τελευταίους μήνες.

«Ηταν στην Ανταρκτική και τώρα βρίσκεται στην υψηλή Αρκτική στα θηλαστικά, είναι τρομακτικό», είπε στον Guardian η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. «Και όμως δεν εκπλήσσομαι· τα τελευταία δύο χρόνια ο κατάλογος των θηλαστικών που επλήγησαν έχει γίνει τεράστιος. Η γρίπη έχει σκοτώσει ένα τόσο ευρύ φάσμα αρπακτικών και θηλαστικών, πλέον δεν είναι απλώς μια ασθένεια των πτηνών. Οταν χτυπά ένα είδος όπως η πολική αρκούδα, οι άνθρωποι ξαφνικά το παρατηρούν, ή τουλάχιστον ελπίζω να το κάνουν. Εχουμε ήδη μια πανδημία στη βιοποικιλότητα».

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα του H5N1 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανταρκτικής τον Οκτώβριο στο Bird Island, στα ανοιχτά της Νότιας Γεωργίας. Δύο μήνες αργότερα, εκατοντάδες θαλάσσιοι ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί. Υπήρξαν επίσης αυξημένοι θάνατοι σε φώκιες, γλάρους και καφέ σκουά σε πολλές άλλες τοποθεσίες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός θα μπορούσε να φέρει «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής» εάν φτάσει στους απομακρυσμένους πληθυσμούς πιγκουίνων.

Τα οικοσυστήματα στις πολικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη των πτηνών επειδή εκεί ευδοκιμούν πολλά ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε παρόμοιους ιούς. Είναι επίσης από τα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...