495
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι επενδυτική βαθμίδα και η ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα αμβλύνουν τους κινδύνους. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Οι πόλεμοι κι ο πληθωρισμός ανησυχούν τους τραπεζίτες 

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 15:30
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι επενδυτική βαθμίδα και η ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα αμβλύνουν τους κινδύνους.
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Οι πόλεμοι κι ο πληθωρισμός ανησυχούν τους τραπεζίτες 

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 15:30

Η υψηλή αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πόλεμοι, η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων, η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και οι κίνδυνοι που επικρατούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού ούτε για τις κυβερνήσεις, ούτε για τις τράπεζες.

Ωστόσο για την Ελλάδα η αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρηματοδοτικές του ανάγκες για την επόμενη διετία, αλλά και η ισχυροποίηση των μεγεθών του τραπεζικού τομέα, αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους.

Αυτά τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην εξαμηνιαία έκθεση της για τη σταθερότητα των τραπεζών και του χρηματοσπιστωτικού συστήματος, ακολουθώντας τη στάση των κεντρικών τραπεζών και των μεγάλων τραπεζιτών της Wall Street.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας ανησυχεί για ένα βασικό λόγο που αποτυπώνεται στην έκθεση:

«Τυχόν απότομη χειροτέρευση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις με δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα για την οικονομική θέση των τραπεζών επισημαίνονται τα εξής:

1. Οι συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα βελτιώθηκαν περαιτέρω χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και παρά την αποπληρωμή μέρους της χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

2. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσει πιθανές αναταράξεις. Ωστόσο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλό ακόμη επίπεδο, σε συνδυασμό με τα αυξημένα βασικά επιτόκια και την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ενδέχεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Ταυτόχρονα, τα υψηλά επιτόκια και η μεταβλητότητα στις αγορές εγκυμονούν κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εκτός τραπεζικού τομέα (non-bank financial institutions) που δύναται να επηρεάσουν τις τράπεζες δευτερογενώς.

3. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών στο σύνολο των δανείων μειώθηκε οριακά (Ιούνιος 2023: 8,6%, Δεκέμβριος 2022: 8,7%). Επισημαίνεται ότι και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν πλέον πετύχει τον επιχειρησιακό στόχο τους για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, με μία εξ αυτών να είναι κάτω από το 5%. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που στοχεύουν στην  επίτευξη σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι μόλις 1,8%.

4. Η οργανική κερδοφορία των τραπεζών διαμορφώθηκε σε υψηλό επίπεδο. Βραχυπρόθεσμα, η επίδραση από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι θετική, καθώς η πλειονότητα των δανείων τους έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο. Εντούτοις, μεσοπρόθεσμα η επίδραση αυτή ενδέχεται να μετριαστεί από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, λόγω αφενός της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και αφετέρου του αυξημένου κόστους έκδοσης ομολόγων για την άντληση ρευστότητας και την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, σε συνθήκες επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η προσπάθεια των τραπεζών για υγιή πιστωτική επέκταση και διατήρηση της υφιστάμενης κερδοφορίας καθίσταται δυσχερέστερη.

5. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ομίλων υποχώρησε ελαφρά και η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, η αυξημένη κερδοφορία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...