Μια οικιστική κρίση έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, την χώρα που διαθέτει εκατοντάδες καινούργιες πόλεις με όλα τα κομφόρ και τις σύγχρονες ανέσεις, εκτός από το πιο σημαντικό: τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με το αναλυτικό δημοσίευμα του Business Insider, η χώρα έχει αποτύχει να διαθέσει περίπου 50 εκατ. διαμερίσματα σε όλη την αχανή της επικράτεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολόκληρες πόλεις υπό διαμόρφωση που μένουν… φαντάσματα.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η Κίνα εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει εκπονήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που είναι να μεταφέρει περί τα 300 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε αγροτικές περιοχές σε (νεόδμητα) αστικά κέντρα.
Κι όταν λέμε νεόδμητα, το εννοούμε: μεγαλοεργολάβοι και κερδοσκόποι αναλαμβάνουν να χτίσουν 200-300 πολυκατοικίες σε περιοχές μεγαλουπόλεων που βρίσκονται εκτός του κέντρου τους.
Οι επιχειρηματίες αυτοί βασίστηκαν στο ότι μια μέρα θα πουλήσουν τη γη στην κινεζική κυβέρνηση έναντι τεράστιων ποσών -το οποίο ουδέποτε συνέβη γιατί το σχέδιο του Πεκίνου σταδιακά εγκαταλείφτηκε.
Οι πόλεις φτιάχτηκαν, οι ουρανοξύστες ανεγέρθηκαν, όμως οι άνθρωποι που θα τις γέμιζαν με ζωή δεν πήγαν ποτέ να μείνουν εκεί, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με απομεινάρια παλιάς σοβιετικής δημοκρατίας ή το μέρος όπου συνέβη ένα πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ.
Σε όλη την χώρα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 220 εκατ. διαμερίσματα από ακρη σε ακρη, από την αυτόνομη Εσωτερική Μογγολία μέχρι τις επαρχίες Χενάν και Γιουνάν.
Κι όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών της Κίνας, το 22,4% αυτών – περίπου 50 εκατ. διαμερίσματα, ήτοι ένα στα πέντε – έχουν μείνει είτε αδιάθετα, είτε νοικιάστηκαν για ένα μικρο χρονικό διάστημα και οι ενοικιαστές τους αποχώρησαν μετά από λίγο.
Πόλεις όπως η περιοχή Κανγκμπάσι στην Εσωτερική Μογγολία, το Κουνμίνγκ στη Γιουνάν και η Γιουξιαπού στην Τιανξίν ήταν έτοιμες από το 2012 κιόλας να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους.
Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ.
Πάρτε για παράδειγμα την Γιουξιαπού, μια πόλη που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2013 ως ένα πιστό αντίγραφο της Νέας Υόρκης έξω από τη Βόρεια κινεζική πόλη Τιανξίν.
Οι εργολάβοι κατασκεύασαν δεκάδες ουρανοξύστες σε ένα τεχνητό νησί στη μέση ενός βάλτου, προσπαθώντας να μιμηθούν – ατύχως – το Μανχάταν.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2014, η κατασκευή της πόλης σταμάτησε απότομα καθώς οι επενδυτές αποχώρησαν και οι ουρανοξύστες έμειναν ημιτελείς.
Η πόλη του Κανγκμπάσι στην αυτόνομη Εσωτερική Μογγολία είναι διαφορετική περίπτωση καθώς έπεσε θύμα οικονομικών συγκυριών: Χτίστηκε πριν από μια δωδεκαετία στεγάζοντας 500.000 ανθρώπους – στην πλειοψηφία τους, εργαζόμενοι στις βιομηχανίες του άνθρακα του Ορντος, που είναι χτισμένο πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα άνθρακα της Κίνας.
Πλέον, με τις τιμές του άνθρακα να έχουν πέσει εδώ και χρόνια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι βιομηχανίες έκλεισαν και η πόλη ερήμωσε.
Και η νεόδμητη συνοικία Τσενγκόνγκ στη πόλη του Κουνμίνγκ που ξεκίνησε να χτίζεται το 2003, άρχισε να ερημώνει μετά από μια δεκαετία.
Το 2018, σχεδόν 100.000 διαμερίσματα έμειναν αδιάθετα στο Τσενγκόνγκ, κάνοντας την πόλη-φάντασμα.
Φυσικά, αυτή η απόκοσμη εικόνα των εγκαταλειμμένων πόλεων δεν παύει να είναι εξαιρετικά γοητευτική.
Μάλιστα, ο φωτογράφος Kάι Κέμερερ εντυπωσιάστηκε με αυτά τα αστικά σχέδια και το 2015 ταξίδεψε στην Κίνα για να τα εξερευνήσει και να τα τεκμηριώσει.
Η σειρά του, «Unborn Cities», απεικονίζει έναν εντελώς νέο τύπο αστικής ανάπτυξης.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι πόλεις συχνά ξεκινούν μικρές και αναπτύσσονται, αυτές οι νέες κινεζικές πόλεις χτίζονται στο σημείο της πλησιέστερης ολοκλήρωσης πριν υποδεχθούν ανθρώπους», δήλωσε στο Business Insider.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News