373
Ο Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία του Βερολίνου | REUTERS/Liesa Johannssen

Οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 15:39
Ο Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία του Βερολίνου
|REUTERS/Liesa Johannssen

Οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 15:39

Η πλειονότητα των γερμανών ψηφοφόρων επιθυμεί τη διάλυση του κυβερνώντος συνασπισμού και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Οι Γερμανοί, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 75%, είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πάνω από 50% δηλώνουν ότι θέλουν νέες προσεγγίσεις για την πολιτική μετανάστευσης, στέγασης, ενέργειας και πρόνοιας.

Η συνολική υποστήριξη για τα τρία κόμματα του συνασπισμού υπό τον Ολαφ Σολτς –τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα των Πρασίνων και τους κεντροδεξιούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP)– έχει μειωθεί στο 37% του εκλογικού σώματος, σε σύγκριση με το το 52% που τα τρία κόμματα κέρδισαν συλλογικά στις εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Η κλίμακα της απογοήτευσης εκφράστηκε και με τις πρόσφατες ήττες στις πολιτειακές εκλογές στην Εσση και τη Βαυαρία την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων στράφηκε προς τα δεξιά. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ισχυρίζεται πλέον ότι είναι ένα μεγάλο «λαϊκό κόμμα», αφού κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα στη δυτική Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης θέσης στην Εσση.

Μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild έδειξε ότι το 57% των Γερμανών επιθυμεί πρόωρες εθνικές εκλογές, ενώ μόνο το 31% θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση Σολτς. Μόνο τρεις φορές έγιναν πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως αναφέρουν οι Τimes, οι πιο πρόσφατες ήταν το 2005, όταν η Ανγκελα Μέρκελ και η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) κατέλαβαν την εξουσία ύστερα από επτά χρόνια διακυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD και του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ακόμη και τμήματα του συνασπισμού του Σολτς αμφιβάλλουν πλέον αν μπορεί να τον κρατήσει ενωμένο μέχρι το 2025. Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι το FDP, το οποίο υπέστη συντριπτικές ήττες στις πολιτειακές εκλογές και τώρα βρίσκεται στο 6% στις εθνικές δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολευτεί να παραμείνει στην Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Το 53% των υποστηρικτών του κόμματος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρήξης με τον συνασπισμό και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο μικρές μειοψηφίες ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη σωστή πολιτική στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, με βασικό το Μεταναστευτικό. Το 19% θέλει να διατηρηθούν οι τρέχουσες πολιτικές του για τη μετανάστευση, ενώ το 59% είπε ότι θέλει αλλαγή πορείας, με βασικό στόχο τη μείωση των αιτήσεων για άσυλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...