534
Η Μάλικ Μπιορκ και ο Μιγκέλ Ουρμπάν κρατούν τη Μαύρη Βίβλο έξω από το κτίριο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες | Twitter/Quentin Bruno/The Left

Ο εφιαλτικός προσφυγικός διάδρομος των Βαλκανίων – φάκελος στα χέρια της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 12:33
Η Μάλικ Μπιορκ και ο Μιγκέλ Ουρμπάν κρατούν τη Μαύρη Βίβλο έξω από το κτίριο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
|Twitter/Quentin Bruno/The Left

Ο εφιαλτικός προσφυγικός διάδρομος των Βαλκανίων – φάκελος στα χέρια της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 12:33

Μία έκθεση 1.500 σελίδων που απαριθμεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ευρώπης, παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία ΜΚΟ.

Η «Μαύρη Βίβλος των παράνομων επαναπροωθήσεων» (pushbacks) είναι δουλειά της οργάνωσης Border Violence Monitoring Network (BVMN) (Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα) και περιέχει 892 ομαδικές μαρτυρίες για την εμπειρία 12.654 θυμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνέβησαν στα Βαλκάνια.

Οπως αναφέρει o Guardian, σύμφωνα με την έκθεση, η βαλκανική οδός που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες είναι από τις σκληρότερες τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπέρμετρης βίας των συνοριοφυλάκων.

Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι κυρίως από τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επιχειρούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη από τα Βαλκάνια. Είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι χωρίς καμία διευκόλυνση για τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρα καταλύματα ή σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Καταγγέλλουν την Κροατία

Για χρόνια, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις καταγγέλουν τη βία εναντίον τους, ειδικά στην Κροατία, καθώς οι αιτούντες άσυλο συστηματικά πέφτουν θύματα κλοπής, βίας και παράνομων επαναπροωθήσεων.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2020, το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέγραψε 15.672 επαναπροωθήσεις από την Κροατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από τις οποίες το 60% ήταν με τη χρήση βίας.

«Αυτό το βιβλίο, που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια δουλειάς, δείχνει το κενό που υπάρχει στην ανάληψη ευθύνης από τις αρχές για αυτή την κατάσταση, ανάμεσά τους και κράτη-μέλη της ΕΕ και η Frontex», είπε ο Σάιμον Κάμπελ, από την οργάνωση.

«Οι μαρτυρίες αποτελούν ένα αρχείο αποδείξεων, με λεπτομερή παράθεση συστηματικής χρήσης βίας εναντίον ανθρώπων που μετακινούνται, όπως παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για το άσυλο και τις επιστροφές, όπως και της απαγόρευσης βασανιστηρίων».

Περισσότερες από 15 οργανώσεις συνέβαλαν στο βιβλίο, το οποίο περιέχει χάρτες, στοιχεία και φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες και έγινε σε συνεργασία με την πολιτική ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου.

Την Παρασκευή, η Μάλιν Μπιορκ, μέλος της επιτροπής για τις πολιτικές ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις του κοινοβουλίου και ο Μιγκέλ Ουρμπάν, συνιδρυτής των Podemos, παρουσίασαν και παρέδωσαν τη Μαύρη Βίβλο στην επίτροπο για το άσυλο, Ιλβα Γιόχανσεν, στις Βρυξέλλες.

«Σαδιστική βία»

Στην παρουσίαση, η γερμανίδα ευρωβουλευτής Κορνίλια Ερνστ είπε: «Εχουμε σοκαριστεί από τις ατελείωτες μαρτυρίες σαδιστικής βίας χωρίς έλεος, που θυμίζουν τις πιο σκληρές δικτατορίες. Η Μαύρη Βίβλος ρίχνει το απαραίτητο φως σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει στο να μπει ένα τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και θα αναδείξει την ευθύνη των κυβερνήσεων».

Παρόλο που οι κυβερνήσεις αρνούνται τις κατηγορίες, «στο βιβλίο παραθέτουμε αναλυτικά τις μεθόδους και αποδεικτικά στοιχεία με φωτογραφίες που αποκαλύπτουν μία συνεχή συστηματική πρακτική», πρόσθεσε η Χόουπ Μπάρκερ, εκπρόσωπος της BVMN. Και αυτές είναι μόνο οι ιστορίες που το δίκτυο κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, είπε.

«Ζητούμε να σταματήσει η ατιμωρησία και να αποδίδονται ευθύνες για να σταματήσουν αυτές οι βάρβαρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, περίπου 1.200 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σε άθλιες συνθήκες σε σκηνές στον καταυλισμό Λιάπα, ακατάλληλες για τον βαρύ χειμώνα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δήλωσε ότι θα κλείσει τον καταυλισμό καθώς οι αρχές της Βοσνίας αρνούνται να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες.

Ετσι, χιλιάδες πρόσφυγες στη Βοσνία θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν μείνουν μόνοι τους και αβοήθητοι σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή περάσουν τα σύνορα στην Κροατία, όπου θα αντιμετωπίσουν υπέρμετρη βία από τους συνοριοφύλακες, επισημαίνει ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...