352
Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο βλέπει τις ζημιές στη γέφυρα | Russian-installed leader of the Kherson region Vladimir Saldo via Telegram/Handout via REUTERS

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την «Πύλη της Κριμαίας» που ενώνει τη χερσόνησο με τη Χερσώνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 10:45
Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο βλέπει τις ζημιές στη γέφυρα
|Russian-installed leader of the Kherson region Vladimir Saldo via Telegram/Handout via REUTERS

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την «Πύλη της Κριμαίας» που ενώνει τη χερσόνησο με τη Χερσώνα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2023, 10:45

Γέφυρα που συνδέει την περιφέρεια της Χερσώνας με την χερσόνησο της Κριμαίας στην Τσαγκάρ, υπέστη ζημιές την Πέμπτη από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Ρωσία.

«Τη νύχτα, σημειώθηκε πλήγμα στη γέφυρα του Τσαγκάρ. Δεν υπάρχουν θύματα», ανέφερε ο ρώσος κυβερνήτης της παράνομα προσαρτημένης Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών και καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η γέφυρα αυτή συνδέει την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, με το τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πλήγμα ανακοινώνεται από τις ρωσικές αρχές, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν από την αρχή του μήνα επιθετικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου, ιδίως στη νότια Ουκρανία.

Η Κριμαία διαδραματίζει καίριο ρόλο ως προς τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στη νότια Ουκρανία.

Αν και ο Αξιόνοφ αναφέρθηκε σε μόνο μια γέφυρα που επλήγη, αξιωματούχος των φιλορωσικών αρχών στη Χερσώνα έκανε λόγο για πληγείσες υποδομές, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Οι δυνάμεις του Κιέβου «βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές: τις γέφυρες στο διοικητικό όριο ανάμεσα στην περιφέρεια της Χερσώνας και την Κριμαία κοντά στην Τσαγκάρ», ανέφερε μέσω Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο, που έχει διοριστεί από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στο τμήμα της Χερσώνας, το οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ζημιές στη γέφυρα από το ουκρανικό πλήγμα – Russian-installed leader of the Kherson region Vladimir Saldo via Telegram/Handout via REUTERS

Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες που δείχνουν έναν κρατήρα στο οδόστρωμα και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις «πρώτες εκτιμήσεις», πιθανόν οι δυνάμεις του Κιέβου να χρησιμοποίησαν πυραύλους Storm Shadow, που προμήθευσε στον ουκρανικό στρατό η Βρετανία.

Ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανέφερε πως ειδικοί εξετάζουν τη γέφυρα για να διαπιστώσουν πότε θα μπορέσει να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter, φαίνονται εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα.

Η γέφυρα στην Τσαγκάρ, γνωστή ως «πύλη της Κριμαίας», είναι μια από τις τις ελάχιστες που συνδέουν τη νότια Ουκρανία με την Κριμαία.

Από την άλλη πλευρά, ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικές επιδρομές στην Οδησσό με UAVs, όπου καταστράφηκε αποθήκη και στην Κρίβι Ριχ με πυραύλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...