558
Με τα drones ευελπιστεί να κερδίσει τονν πόλεμο το Κίεβο | Getty Images/ Anton Petrus

Οι Ουκρανοί έκαναν τα drones ανεξάρτητο Οπλο!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:17
Με τα drones ευελπιστεί να κερδίσει τονν πόλεμο το Κίεβο
|Getty Images/ Anton Petrus

Οι Ουκρανοί έκαναν τα drones ανεξάρτητο Οπλο!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:17

«Αλλάζουμε τους κανόνες του πολέμου μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας» δήλωσε ο ουκρανός συνταγματάρχης Βαντίμ Σουκαρέβσκι, διοικητής των τηλεκατευθυνόμενων πτητικών μέσων, των drones για χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, είτε επιθετικές είτε παρακολούθησης. «Θα μας επιτρέψει», συμπλήρωσε και ο ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ιβάν Γκάβριλιουκ, «να χτυπήσουμε τον εχθρό με πρωτοφανή οξύτητα, από τα χαρακώματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέχρι τους στόχους βαθύτερα μέσα στη Ρωσία». Αυτό συνιστά τομή στην τέχνη του πολέμου, σχολίασε η Repubblica, «επανάσταση που ήρθε έπειτα από διετή χρήση των drones στον πόλεμο». Ο ενθουσιαστικός λόγος του ιταλικού μέσου αφορά την ανακοίνωση ότι ιδρύθηκε διοικητικά αυτόνομος κλάδος για τα drones μέσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ιταλός ανταποκριτής στο Κίεβο σχολίασε ότι είναι επιλογή ανάλογη εκείνης που πριν από έναν αιώνα συνετέλεσε στη δημιουργία της σύγχρονης Πολεμικής Αεροπορίας, αφού αναγνωρίστηκε στα αεροπλάνα όχι μόνο η προσφορά βοήθειας στο Πεζικό και στο Ναυτικό, αλλά και η ικανότητα επηρεασμού της έκβασης των μαχών. Οι Αμερικανοί πάντως έκαναν ανεξάρτητο Οπλο την Αεροπορία τους το 1947. «Οι Ουκρανοί δεν κοιτούν το μέλλον, αλλά το παρόν, την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά στον αγώνα κατά των ρώσων εισβολέων. Τα drones καθορίζουν τα αποτελέσματα των μαχών. Το έκαναν με ριζοσπαστικό τρόπο στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εξαφάνισαν τον στόλο της Μόσχας, αναγκάζοντάς τον να κινηθεί ανατολικά της Κριμαίας. Τόση επιτυχία είχαν, που διάφορες χώρες σπεύδουν να εξοπλίσουν τους στόλους τους με drones».

Οι Ουκρανοί θέλουν να υπερκεράσουν τους Ρώσους στον τομέα των drones. «Στοχεύουν στη λύτρωση. Θέλουν να έχουν περισσότερα drones, πιο σύγχρονα και κυρίως να τα χρησιμοποιούν με εκπληκτικές τακτικές. Αναπτύσσουν μια νέα αντίληψη της σύγκρουσης, η οποία προσαρμόζει τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ στις συνθήκες τους: ενώ η Ατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει ότι η αεροπορική υπεροχή είναι απαραίτητη για τη νίκη, οι διαταγές του Κιέβου προκρίνουν τα drones ως το αποτελεσματικότερο όπλο. Ο διοικητής του νέου κλάδου των drones, ο Σουκαρέβσκι, είναι βετεράνος, συμμετείχε στις συγκρούσεις στο Ντνομπάς το 2014 και θεωρείται πρωτοπόρος στη χρήση αυτών των πτητικών μέσων. Λέει ότι το νέο Οπλο θα παράγει drones και θα σχεδιάζει το επιχειρησιακό έργο τους. Στόχος η παραγωγή ενός εκατομμυρίου τεμαχίων ετησίως και μέχρι το τέλος του 2025».

Ο Σουκαρέβσκι είπε ότι σήμερα στην Ουκρανία υπάρχουν 125 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Επίσης είπε ότι ο ίσιος συνεργάζεται με Δυτικές εταιρείες και ότι τα εξαρτήματα εισάγονται από τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ  εμπλέκονται σε πολλά πράγματα. Από την ανταλλαγή πληροφοριών, μέχρι την παραγωγή και την επιχειρησιακή υποστήριξη». Μεταξύ των άλλων χωρών με τις οποίες το Οπλο του διατηρεί σχέσεις, ο ουκρανός στρατιωτικός ανέφερε τις Γαλλία, Νορβηγία, Ισπανία, Καναδά και Νότια Κορέα. Τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μπλοκάρουν δορυφόρους GPS; «Τότε θα βρεθεί τρόπος να συνδεθεί ο εξοπλισμός καθοδήγησης των drones με το δίκτυο Starlink του Ελον Μασκ. Θα το τυφλώσει και αυτό η Μόσχα; Σε τρεις εβδομάδες η εναλλακτική λύση θα είναι έτοιμη».

Και κατέληξε η Repubblica: «Προς το παρόν, το νέο Οπλο δεν θα αναλάβει τον έλεγχο των μοιρών drones που υπάρχουν ήδη και περιλαμβάνονται σε σχηματισμούς ταξιαρχιών, όμως το μέλλον του ανήκει. Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις της Ουκρανίας συνεργάζονται με γίγαντες της Καλιφόρνιας για να ενισχύσουν τις πολεμικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πολεμιστές-ρομπότ που μπορούν να δοκιμαστούν αμέσως σε πραγματικές συνθήκες πολέμου. Η διοίκηση αυτού του Οπλου έχει ανατεθεί σε έναν αξιωματικό αξιωματικού που μέσα σε δέκα χρόνια έχει λάβει μέρος στις πιο άγριες μάχες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...