462
Κίεβο, 12 Νοεμβρίου: οι σύζυγοι των στρατιωτών διαδηλώνουν μαζί με τα παιδιά τους και ζητούν την αποστράτευσή τους | REUTERS/Thomas Peter

Οι Ουκρανές διαδηλώνουν ζητώντας πίσω τους άνδρες τους

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 11:01
Κίεβο, 12 Νοεμβρίου: οι σύζυγοι των στρατιωτών διαδηλώνουν μαζί με τα παιδιά τους και ζητούν την αποστράτευσή τους
|REUTERS/Thomas Peter

Οι Ουκρανές διαδηλώνουν ζητώντας πίσω τους άνδρες τους

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 11:01

Tην περασμένη Κυριακή πολλές Ουκρανές, σύζυγοι στρατιωτών που πολεμούν, βγήκαν στους δρόμους των πόλεων, από το Κίεβο μέχρι το Λβιβ, ζητώντας την επιστροφή των ανδρών στις οικογενειακές εστίες. Το ψιλόβροχο δεν πτόησε τις αποφασισμένες γυναίκες. Φυσικά, οι μανάδες πήραν μαζί τους και τα τέκνα τους. Είναι η δεύτερη φορά που διαδήλωσαν με τέτοιο αίτημα και, όπως σημείωσε η Repubblica, δεν θα είναι και η τελευταία.

Πολλοί από αυτούς τους ουκρανούς φαντάρους βρίσκονται στο μέτωπο από την αρχή του πολέμου. Δεν έχουν πάρει παρά δύο ολιγοήμερες άδειες, ενώ άλλοι μόνο μία. Οι γυναίκες τους διαμαρτυρήθηκαν με ένα βασικό σύνθημα: «Αυτοί στα χαρακώματα, εσείς στο εστιατόριο». Το οποίο σημαίνει ότι νιώθουν ότι οι άνθρωποί τους αδικούνται, ενώ άλλοι συμπατριώτες τους όχι μόνο δεν πολεμούν, αλλά διασκεδάζουν σε μπαρ, κλαμπ, ταβέρνες κ.λπ. Ολες είναι θυμωμένες και απογοητευμένες.

Η συντάκτρια της υπεράνω υποψίας όσον αφορά τον φιλοουκρανισμό της Repubblica παρατήρησε από το Κίεβο ότι «η ανισότητα είναι ανατριχιαστική, αφού εδώ ξαπλώνουν στον πάγο τα στρείδια και το χαβιάρι, ενώ εκεί οι φαντάροι στρώνουν να κοιμηθούν στην παγωμένη γη».

Μίλησε με Ουκρανές η Repubblica. «Ο πόλεμος μας κατέστρεψε» είπε η 37χρονη Ολγα, σύζυγος του Μαξίμ ο οποίος επιστρατεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2022, δηλαδή πριν από 16 μήνες. «Τον εκπαίδευσαν μόνο ενάμιση μήνα και μετά τον έστειλαν στην πρώτη γραμμή. Δεν είμαι σίγουρη για την κατάστασή του, αφού δεν με πληροφορεί. Το κάνει για να μην ανησυχώ. Ξέρω ότι ήταν στο Χάρκοβο, μετά στη Χερσώνα, τώρα κάπου στα νότια. Επικοινωνούμε μέσω γραπτών μηνυμάτων, όταν μπορούμε και όταν του το επιτρέπουν».

Αν επιζήσει ο Ουκρανός και επιστρέψει στο σπίτι του, δεν θα αναγνωρίσει τα παιδιά του. «Τα παιδιά μας τα κρατάω μόνη μου. Τώρα η Μαρία έχει κλείσει τα επτά χρόνια της, έχει ξεκινήσει το σχολείο, αλλά ο μπαμπάς της δεν τη συνόδευσε ποτέ μέχρι εκεί. Ο Μιχαήλο ήταν δύο ετών όταν έφυγε ο άνδρας μου, τώρα πάει στα τέσσερα και όλο με ρωτάει πότε θα γυρίσει ο μπαμπάς. Πέρυσι πήρε μια επταήμερη άδεια, τον Νοέμβριο. Τον κοίταξα κατάματα και είδα έναν άγνωστο».

Στο Telegram ποστάρει η ομάδα των γυναικών που διαμαρτύρονται, η οποία αριθμεί 3.056 κυρίες. Το ιταλικό μέσο έγραψε ότι τέτοιες ομάδες έχουν συσταθεί σε 22 πόλεις. Ζητούν «προοδευτική αποστράτευση», ώστε να τους δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος να συνέλθουν. «Τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή έναν χρόνο πρέπει να μείνουν στο σπίτι, να αναλάβουν δυνάμεις και να αναγεννηθούν ψυχικά». Και όλα αυτά συμβαίνουν σε περιβάλλουν συγκρουσιακό, αφού το πολιτικό προσωπικό του Κιέβου μαλώνει με το στρατιωτικό για το ποιος φταίει που η περιβόητη «αντεπίθεση» απέτυχε.

Οι γυναίκες επιστρατευμένων φαντάρων βγήκαν στους δρόμους πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου και, κατόπιν, την περασμένη Κυριακή. «Φέρτε τους όλους στο σπίτι» λένε, καλώντας σε αποστράτευση, ξεκινώντας από όσους βρίσκονται στη ζώνη μάχης για περισσότερους από 18 μήνες χωρίς διακοπή. «Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...