567
Η Κάμαλα Χάρις και ο Μπαράκ Ομπάμα σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, το 2022 | Chip Somodevilla/Getty Images

Οι Ομπάμα στηρίζουν και αυτοί τη Χάρις: «Θα γράψεις Ιστορία»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 13:11
Η Κάμαλα Χάρις και ο Μπαράκ Ομπάμα σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, το 2022
|Chip Somodevilla/Getty Images

Οι Ομπάμα στηρίζουν και αυτοί τη Χάρις: «Θα γράψεις Ιστορία»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 13:11

Με κάποιες ημέρες καθυστέρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ετσι πλέον, η αμερικανή αντιπρόεδρος έχει κερδίσει την υποστήριξη όλων των πρωτοκλασάτων Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος είχε βγάλει ανακοίνωση επαινώντας τον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και για την πολύχρονη προσφορά του στο αμερικανικό έθνος.

Δεν είχε αναφέρει όμως το όνομα της Χάρις, σε αντίθεση με άλλους Δημοκρατικούς, όπως ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, που είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζουν την Χάρις για πρόεδρο και η Νάνσι Πελόζι, μία ημέρα αργότερα.

Οι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι ο Ομπάμα προτιμούσε μία ανοικτή αναμέτρηση για την ανάδειξη του υποψηφίου στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα στο Σικάγο.

Ομως, καθώς το κόμμα και οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν γύρω από την Χάρις, ο Ομπάμα πρόσθεσε και τη δική του στήριξη, που ισοδυναμεί με «γερό χαρτί» υπέρ της αντιπροέδρου.

Το ίδιο έπραξε και η Μισέλ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του ζεύγους με τη Χάρις, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεκλογικό της επιτελείο την Παρασκευή.

Στο βίντεο, η Χάρις συνομιλεί με τους Ομπάμα. «Δεν μπορώ να κάνω αυτό το τηλεφώνημα χωρίς να πω στο κορίτσι μου, την Κάμαλα: Είμαι περήφανη για σένα», λέει η Μισέλ Ομπάμα. «Θα γράψεις Ιστορία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ακούγεται να λέει: «Σε πήραμε τηλέφωνο για να πούμε ότι η Μισέλ και εγώ δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι που σε στηρίζουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσεις αυτές τις εκλογές και να μπεις στο Οβάλ Γραφείο».

Χαμογελώντας, η Χάρις, η οποία γνωρίζει το ζεύγος Ομπάμα από τότε που ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, απάντησε: «Μισέλ, Μπαράκ, αυτό σημαίνει τόσα πολλά για μένα, ανυπομονώ να το κάνω αυτό μαζί σας και με τον Νταγκ. Και να βγω εκεί έξω, να είμαι στον δρόμο».

Και συνέχισε: «Αλλά πάνω απ’ όλα, θέλω να σας πω ότι τα λόγια που είπατε και η φιλία σας όλα αυτά τα χρόνια σημαίνουν περισσότερα απ’ όσα μπορώ να εκφράσω. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ και τους δύο! Σημαίνει πάρα πολλά. Και θα περάσουμε και καλά (στην προεκλογική εκστρατεία), έτσι;», κατέληξε γελώντας.

Παρατηρητές θεωρούν ότι οι Ομπάμα καθυστέρησαν την ανακοίνωσή τους για να μην επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου μέσα στο κόμμα.

Η ανακοίνωσή τους έγινε την ώρα που η εκστρατεία της Χάρις, ξεκινά ένα «Σαββατοκύριακο δράσης» που σηματοδοτεί τις 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου με περισσότερους από 170.000 εθελοντές και 2.300 εκδηλώσεις σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, στηρίζει μια υποψήφια η οποία, αν εκλεγεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και το πρώτο άτομο νοτιοασιατικής καταγωγής που θα υπηρετήσει ως πρόεδρος.

Η Χάρις έχει μειώσει τη διαφορά της από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, καθώς βρίσκεται πίσω του με 48% έναντι 47% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε έρευνα των New York Times/ Siena College.

Ο Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε αυτή τη δημοσκόπηση μετά το debate.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...