460
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα με τα επίσημα πορτρέτα τους. Η εκδήλωση έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια αλλά μεσολάβησε ο... Τραμπ | REUTERS/Evelyn Hockstein

Οι Ομπάμα επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο με τα πορτρέτα τους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:57
Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα με τα επίσημα πορτρέτα τους. Η εκδήλωση έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια αλλά μεσολάβησε ο... Τραμπ
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Οι Ομπάμα επέστρεψαν στον Λευκό Οίκο με τα πορτρέτα τους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 20:57

«Επιστροφή» στο Λευκό Οίκο για το ζεύγος Ομπάμα. Ο Μπαράκ και η Μισέλ επισκέφθηκαν την προεδρική κατοικία στον αριθμό 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια, για πρώτη φορά μαζί, μετά το τέλος της θητείας του πρώτου. Ο λόγος ήταν μία τελετή, για τα αποκαλυπτήρια των πορτρέτων τους.

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απεικονίζεται με σκούρο γκρι κοστούμι και ασορτί γραβάτα, σε λευκό φόντο. Στον πίνακα του Ρόμπερτ Μακάρντι, ο Μπαράκ Ομπάμα θυμίζει έντονα εκείνο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Αντίστοιχα, η Μισέλ στο πορτρέτο της που φιλοτέχνησε η νεοϋορκέζα καλλιτέχνις, Σάρον Σπρανγκ, εμφανίζεται με γαλάζια τουαλέτα στο Κόκκινο Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.

Τα επίσημα πορτρέτα των άλλοτε Προέδρων αλλά και Πρώτων Κυριών κοσμούν τοίχους σε δωμάτια και διαδρόμους του Λευκού Οίκου. Μάλιστα, είθισται ένας πρώην Πρόεδρος να επιστρέφει στο Λευκό Οίκο, για τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του, προσκεκλημένος του διαδόχου του, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε διοργανώσει τελετή για το ζεύγος Ομπάμα, όσο βρισκόταν στην εξουσία. Προτού κερδίσει τις εκλογές το 2016 και διαδεχθεί τον Ομπάμα το 2017, ο Τραμπ υποστήριζε ότι ο προκάτοχός του δεν είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δίπλα στον άλλοτε αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν και ακολουθούν οι σύζυγοί τους Μισέλ και Τζιλ. Η τελετή για τα προεδρικά πορτρέτα των Ομπάμα άργησε πολύ λόγω… Τραμπ | REUTERS/Evelyn Hockstein

«Χαίρομαι που επέστρεψα!», παραδέχθηκε με χαμόγελο ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε πως όταν ο κόσμος τον ρωτά τι του λείπει περισσότερο από τη θητεία του, ο ίδιος σκέφτεται ότι δεν είναι το Air Force One, αλλά το προσωπικό του Λευκού Οίκου, δηλαδή οι άνθρωποι που τώρα εργάζονται για το Τζο Μπάιντεν. «Παρ’ όλα αυτά, μου λείπει και το Air Force One», πρόσθεσε γελώντας…

«Λιγοστά είναι τα πρόσωπα που έχω γνωρίσει με περισσότερη ακεραιότητα, ευπρέπεια και θάρρος από τον Μπαράκ», είπε ο Μπάιντεν ο οποίος υπηρέτησε επί οκτώ χρόνια στη θέση του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, επί Προεδρίας Ομπάμα. Οι δύο άνδρες ανέπτυξαν στενή φιλία μεταξύ τους, αν και κατά τη διάρκεια της κοινής τους θητείας στις στήλες των παραπολιτικών, υπήρχαν αναφορές για τριβές και μικρής έντασης διαμάχες, μεταξύ των συνεργατών τους.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Απρίλιο, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, γνωστής ως «Obamacare».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προσκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο για ανάλογη εκδήλωση, αφού ήδη τον έχει καταγγείλει για «ημιφασισμό» και παρουσιάζει διάφορες ενέργειές του, ως «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...