560
Οι κυβερνήσεις του Σάντσεθ έχουν εισαγάγει αυστηρότερο νόμο για τους βιασμούς και μια σειρά από άλλες διατάξεις ευνοϊκές για τις γυναίκες | CreativeProtagon

Οι μισοί Ισπανοί νιώθουν «αδικημένοι» από τις πολιτικές ισότητας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 21:51
Οι κυβερνήσεις του Σάντσεθ έχουν εισαγάγει αυστηρότερο νόμο για τους βιασμούς και μια σειρά από άλλες διατάξεις ευνοϊκές για τις γυναίκες
|CreativeProtagon

Οι μισοί Ισπανοί νιώθουν «αδικημένοι» από τις πολιτικές ισότητας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2024, 21:51

Ο φεμινισμός το έχει παρατραβήξει και τώρα οι άνδρες υφίστανται διακρίσεις. Αυτό πιστεύουν περίπου οι μισοί άνδρες στην Ισπανία, ενώ το εντυπωσιακότερο εύρημα σε σχετική έρευνα είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών συμφωνεί μαζί τους.

Η Ισπανία έχει αγκαλιάσει πολλές φεμινιστικές πολιτικές τα τελευταία χρόνια, υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, τον αριστερό πρωθυπουργό της.

Περίπου το 44% των ανδρών πιστεύει ότι η κοινωνία «έχει πάει τόσο μακριά στην προώθηση της ισότητας των γυναικών, που οι άνδρες υφίστανται πλέον διακρίσεις», σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας, την οποία αναδημοσιεύει η Telegraph. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών συμφώνησε με τα παραπάνω.

Στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών των ανδρών ερωτηθέντων, το 52% θεώρησε ότι η προσπάθεια για ισότητα των γυναικών έχει περάσει στην υπερβολή.

Από το 2018, οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Πέδρο Σάντσεθ έχουν εισαγάγει νέο, πιο αυστηρό νόμο για τους βιασμούς και έχουν κατοχυρώσει άδεια από την εργασία για γυναίκες με έντονους πόνους περιόδου. Τα υπουργικά συμβούλια είχαν πάντα τουλάχιστον 50% γυναικεία συμμετοχή και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προετοιμάζει έναν νόμο που θα αναγκάσει όλα τα εταιρικά διοικητικά συμβούλια να περιλαμβάνουν γυναίκες κατά τουλάχιστον 40%.

Επίσης, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην Ισπανία μειώθηκε από 28% σε 21% τη δεκαετία μεταξύ 2011 και 2021.

Παρά τις αλλαγές, η πλειοψηφία των Ισπανών συμφώνησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «μείζονα ανισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Αλλά, ενώ περίπου το 67% των γυναικών πιστεύει ότι υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων, μόνο το 48% των ανδρών σκέφτεται το ίδιο.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 4.000 άτομα, έδειξε επίσης ότι οι Ισπανίδες συνεχίζουν να φέρουν μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τη φροντίδα και τις δουλειές του σπιτιού. Τις καθημερινές, οι γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο περίπου τρεις ώρες σε δουλειές του σπιτιού, 50% περισσότερο από τους άνδρες. Οι Ισπανίδες αφιερώνουν 6,7 ώρες την ημέρα στα παιδιά τους, σχεδόν διπλάσιο χρόνο από ό,τι οι άνδρες.

Τα ευρήματα προκάλεσαν στις φεμινίστριες την ανησυχία ότι οι Ισπανοί μπερδεύουν την απώλεια ιστορικών προνομίων με την προσβολή των δικαιωμάτων τους. Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Σάντρα Σαμπατές σχολίασε: «Το να έχετε έτοιμο φαγητό, στρωμένο κρεβάτι και καθαρό σπίτι δεν είναι δικαίωμα. Είναι ξενοδοχειακή παροχή».

Η Ιρένε Μορένο, πρώην υπουργός Ισότητας, κατηγορείται από πολλούς για διχασμό των Ισπανών σχετικά με τον φεμινισμό, λόγω της υποστήριξής της στα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Η ίδια είναι, παρ’ όλα αυτά, αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Το ότι τέσσερις στους δέκα άνδρες πιστεύουν ότι εμείς οι φεμινίστριες έχουμε υπερβάλει, σημαίνει επίσης ότι έξι στους δέκα, η πλειονότητα δηλαδή, θέλουν μια φεμινιστική Ισπανία» έγραψε σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter.

Το μεγαλύτερο κόμμα της Ισπανίας, το ακροδεξιό Vox, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτικές που βαραίνουν άδικα τους άνδρες.

Η Πέπα Μιλάν, εκπρόσωπος του Vox στη Βουλή, είπε: «Οι νόμοι περί φύλου που ψηφίστηκαν από αυτή την κυβέρνηση είναι αντικειμενικά μεροληπτικοί». Το Vox διοργανώνει τακτικά εκστρατείες ενάντια στην άνοδο αυτού που θεωρεί «διχαστικό φεμινισμό» και έχει επικρίνει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στη μεγαλύτερη προστασία των γυναικών από την ανδρική βία, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε άνδρες που επιτίθενται σε γυναίκες σε σύγκριση με περιπτώσεις βίας μεταξύ ανδρών είναι αντισυνταγματική και μεροληπτική.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των ανδρών ψηφοφόρων του Vox δήλωσαν ότι αισθάνονται να υφίστανται διακρίσεις, σε σύγκριση με το 22% των ανδρών που υποστηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και απάντησαν το ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...