427
Οι Μασκ και Μπέζος «πολιτεύονται» στο πλευρό του Τραμπ αποβλέποντας σε μπίζνες δορυφορικής συνδεσιμότητας και σε άλλα «φιλέτα» | REUTERS/ CreativeProtagon

Μασκ και Μπέζος… δορυφόροι στην τροχιά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2025, 07:30
Οι Μασκ και Μπέζος «πολιτεύονται» στο πλευρό του Τραμπ αποβλέποντας σε μπίζνες δορυφορικής συνδεσιμότητας και σε άλλα «φιλέτα»
|REUTERS/ CreativeProtagon

Μασκ και Μπέζος… δορυφόροι στην τροχιά του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2025, 07:30

Ισως η ιδέα των δεκαετιών του ’80 και του ’90 ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική πρέπει να κρατούν η μία την άλλη σε απόσταση ήταν εξαρχής ψευδαίσθηση. Ομως τίποτε σε εκείνη την εποχή του υποτιθέμενου τελικού θριάμβου του φιλελευθερισμού δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για το σημερινό θέαμα.

Καινοτόμοι μπίζνεσμαν μεταμορφώνονται σε πρόσωπα με δημόσια εξουσία, όπως ο Ελον Μασκ, χωρίς να εγκαταλείπουν ωστόσο και τα παλιά τους ρούχα. Και τιτάνες της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι η επέκταση στα νέα ολιγοπώλια περνάει μέσα από τον Λευκό Οίκο.

Από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις δεν ήταν τόσο αλληλένδετες στη Δύση όσο είναι σήμερα, έγραψε ο Φεντερίκο Φουμπίνι στην Corriere della Sera. Τότε το επείγον του επανεξοπλισμού είχε πρωτεύουσα σημασία. Σήμερα οι πρωταγωνιστές δεν φαίνεται να είναι απλώς επιχειρηματίες ή απλώς αγνοί πολιτικοί. Ολοι τους δείχνουν να είναι απλώς ολιγάρχες.

Ο Μασκ έχει ήδη αποδείξει ότι το δίκτυό του με 6.764 δορυφόρους για γρήγορο διαδίκτυο είναι επιχείρηση. Τον τελευταίο χρόνο προσέθεσε 20 χώρες στη λίστα με τις 100 στις οποίες παρέχει συνδεσιμότητα. Μετά την επανεκλογή του Τραμπ, του οποίου ο Μασκ είναι ο στενότερος σύμμαχος, η διείσδυσή του έφθασε και σε χώρες που προηγουμένως αντιστάθηκαν ή περίμεναν: από τη Νότια Αφρική μέχρι την Ινδονησία, ενδεχομένως και μέχρι την Ιταλία.

Ο Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Μασκ, δεν μπορούσε να παρακολουθήσει αδρανής τις εξελίξεις. Ετσι, αναπτύσσει και αυτός υπηρεσία δορυφορικής συνδεσιμότητας, με κόστος 20 δισ. δολάρια, την Amazon Kuiper Project. Αυτό είναι εγχείρημα ξεχωριστό από το διαστημικό πρόγραμμά του, το Blue Origin, όμως είναι κάπως αργοπορημένο.

Με βάση την τρέχουσα άδεια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνίας, η Amazon Kuiper Project έπρεπε να εκτοξεύσει στο Διάστημα τους μισούς από τους 3.000 δορυφόρους της μέχρι το 2019, όμως δεν έχει καν ξεκινήσει. Συνεπώς ο Μπέζος θα χρειαστεί «πλάτες»: έτσι εξηγείται το πρόσφατο άνοιγμά του προς τον Τραμπ (ενώ πριν από χρόνια, τον επέκρινε δριμύτατα).

Ο Μπέζος είναι σε καλό δρόμο για τη σύναψη συμφωνιών για λογαριασμό της Amazon Kuiper Project με δύο ευρωπαϊκές χώρες που κυβερνώνται από την Κεντροαριστερά: τη Βρετανία και την Ισπανία. Σε ανταγωνισμό, φυσικά, μπορεί και πιο μπροστά από το Starlink του Μασκ. Και όλως συμπτωματικώς ο Μασκ επιτίθεται μέσω της πλατφόρμας του, του Χ, στις κυβερνήσεις του Λονδίνου και της Μαδρίτης…

Φυσικά, δεν εξαρτώνται όλες οι πολιτικές θέσεις του Μασκ ή του Μπέζος από τη δορυφορική δραστηριότητά τους. Αλλά δεν τους καταλαβαίνεις πλήρως αν δεν σκεφτείς τι σημαίνει να είσαι τεχνολογικός τιτάνας στην εποχή των νέων ολιγαρχιών, κατέληξε ο ιταλός δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...