600
Ιατροδικαστές μεταφέρουν τη σορό ενός θύματος από τους φονικούς πυροβολισμούς σε κτίριο που στεγάζει αίθουσα του Βασιλείου των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο Αμβούργο της βόρειας Γερμανίας, 10 Μαρτίου 2023 | REUTERS/Fabrizio Bensch

Oι Μάρτυρες του Ιεχωβά και το αιματοκύλισμα στο Αμβούργο: τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 14:44
Ιατροδικαστές μεταφέρουν τη σορό ενός θύματος από τους φονικούς πυροβολισμούς σε κτίριο που στεγάζει αίθουσα του Βασιλείου των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο Αμβούργο της βόρειας Γερμανίας, 10 Μαρτίου 2023
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Oι Μάρτυρες του Ιεχωβά και το αιματοκύλισμα στο Αμβούργο: τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 14:44

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και οκτώ τραυματίες —κάποιοι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση: αυτός ήταν ο απολογισμός το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, από την αιματηρή επίθεση στην Αίθουσα Βασιλείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο, η οποία σημειώθηκε στις 9 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης.

Ποιος ήταν ο δράστης; Και γιατί το έκανε; Καθώς η Γερμανία συνταράσσεται από ένα χτύπημα τυφλής βίας και οι πολιτικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, τα στοιχεία της επίθεσης και για το προφίλ του μακελάρη, προκαλούν τρόμο.

♦ Ο ύποπτος ως δράστης σύμφωνα με τις δηλώσεις της αστυνομίας βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Deutsche Welle, ότι αφού έφτασαν οι αστυνομικοί και βρήκαν ανθρώπους με εμφανή τραύματα από πυροβολισμούς στο ισόγειο, άκουσαν έναν πυροβολισμό από έναν επάνω όροφο όπου βρήκαν ένα θανάσιμα τραυματισμένο άτομο.

♦ Ο άνδρας ήταν 35 χρονών και φέρεται να ήταν ήδη γνωστός στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ως «εξτρεμιστής» σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τις γερμανικές αρχές ως το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που μεταφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο ύποπτος ως δράστης, καταγόταν από συντηρητική προτεσταντική οικογένεια από το Αλγκοϊ, με σπουδές Τραπεζικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, στα προφίλ του στο διαδίκτιο, παρουσιαζόταν ως «σύμβουλος» για ένα φάσμα θεμάτων: οικονομικής έως «θεολογικής» φύσης. Πιστεύεται ότι ήταν πρώην μέλος της κοινότητας Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενώ φαίνεται να δρούσε μόνος του και ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα και διερευνώνται ακόμα από την αστυνομία, σύμφωνα με ανάρτηση της στο Twitter.

♦ Η αστυνομία έχει ζητήσει από μάρτυρες της επίθεσης να εμφανιστούν και να ανεβάσουν όποιες φωτογραφίες ή βίντεο μπορεί να έχουν σε ειδική ιστοσελίδα ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δήλωσαν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι n-tv ότι άκουσαν 12 πυροβολισμούς. Ακόμα, φοιτήτρια που ζει σε κοντινή απόσταση δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι υπήρξαν τέσσερις περίοδοι πυροβολισμών, «ανά διαστήματα είκοσι δευτερολέπτων εως ενός λεπτού» στη διάρκεια των οποίων οι πυροβολισμοί ήταν συνεχόμενοι.

♦ Η επίθεση έχει συγκλονίσει τη Γερμανία η οποία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από δύο ακόμα μεγάλες επιθέσεις πυροβολισμών με συνολικά δεκατρία θύματα. Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απηύθυνε τις «σκέψεις» του στα θύματα «μιας βάναυσης, βίαιης πράξης». Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αντέδρασε επίσης μέσω του Twitter δηλώνοντας «συγκλονισμένη από την τρομερή πράξη βίας που διαπράχθηκε εναντίον κοινότητας Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο». «Σε αυτή την οδυνηρή μέρα, οι σκέψεις μου είναι με τους νεκρούς και τα θύματα της επίθεσης» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάνοντας λόγο για «ημέρα μεγάλου πόνου» στη Γερμανία. «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία συμπάσχουν ειλικρινά αυτές τις ώρες. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμά του.

♦ Τα θύματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί όσο γίνονται ακόμα έρευνες στον τόπο του εγκλήματος, φέρονται σύμφωνα με το BBC, να είχαν συγκεντρωθεί πιθανώς για μελέτη της Βίβλου. «Η θρησκευτική κοινότητα είναι βαθιά θλιμμένη για το τρομερό φονικό που διαπράχθηκε εναντίον των μελών της σε μια Αίθουσα του Βασιλείου στο Αμβούργο έπειτα από θρησκευτική τελετή», δήλωσε κοινότητα των Μαρτύρων του Ιεχωβά με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αμβούργο ζουν 3.800 από τα περίπου 175.000 μέλη που αριθμεί η χριστιανική αίρεση στη Γερμανία, στην οποία έχουν ενεργή παρουσία τα τελευταία 100 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...