Επειτα από είκοσι χρόνια κατά τα οποία οι λύκοι κατάφεραν να επιστρέψουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες είχαν εξαφανιστεί πριν από δεκαετίες, το κυνήγι του είδους ενδέχεται να αρχίσει ξανά ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.
«Η επιστροφή των λύκων είναι καλή είδηση για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Ομως η συγκέντρωση αγελών σε ορισμένες περιοχές έχει μετατραπεί σε πραγματικό κίνδυνο, ειδικά για το ζωικό κεφάλαιο. Για να διαχειριστούν πιο ενεργά τις ανησυχητικές συγκεντρώσεις λύκων, οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προωθώντας πρόταση της Κομισιόν για περιορισμό της προστασίας των λύκων, με τους επικριτές της πρότασης αλλά και νομικούς να κάνουν λόγο για απειλητική κίνηση κατά της αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προβούν στον αποχαρακτηρισμό του σαρκοβόρου είδους από «αυστηρά προστατευόμενο», βάσει της σύμβασης της Βέρνης, συναινώντας στον χαρακτηρισμό του ως απλά «προστατευόμενο».
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποβάθμιση της προστασίας του λύκου είναι επακόλουθο της εντατικής άσκησης πίεσης από ομάδες αγροτών-κτηνοτρόφων και λαϊκιστές πολιτικούς που αντιτάσσονται ανοιχτά στην αύξηση του πληθυσμού των λύκων», γράφει ο Πάτρικ Μπάρκαμ του Guardian.
«Οι λύκοι βρίσκονται στο στόχαστρο της δεξιάς και των συντηρητικών σε όλη την Ευρώπη, καθώς υποστηρίζουν ολοένα πιο σθεναρά τους αγρότες-κτηνοτρόφους. Και η προάσπιση των λύκων έχει καταστεί σύμβολο της απομάκρυνσης από την πραγματικότητα και του περιβαλλοντισμού των προοδευτικών των πόλεων, οι οποίοι, ωστόσο, ούτε μαζί με τα κοπάδια είναι ούτε στο έλεος των λύκος βρίσκονται», προσθέτει η Ιρένε Σοάβε της Corriere della Sera.
Οσον αφορά τη στάση της προέδρου της Κομισιόν, το ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, υποστηρίζει ολοένα πιο σθεναρά, ειδικά όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, τους αγρότες (σε βάρος όχι μόνον των λύκων αλλά και της πράσινης μετάβασης) είναι γνωστό. Λιγότερο γνωστό είναι, όμως, ότι από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων ανά την Ευρώπη, έχει πληγεί, τουλάχιστον εμμέσως, και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας λύκος κατασπάραξε την Ντόλι, το αγαπημένο της πόνι, σε μια φάρμα στη βορειοδυτική Γερμανία.
Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και περιβαλλοντολόγοι επέκριναν το σχέδιο της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράτυπο» και υποστηρίζοντας πως δεν εδράζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Σχεδόν 300 ΜΚΟ για τη διατήρηση της άγριας ζωής απευθύνθηκαν γραπτώς στην πρόεδρο της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ειδικών, όσον αφορά τον πληθυσμό των λύκων στη Δυτική Ευρώπη, δεν δικαιολογείται καμιά αλλαγή σχετικά με την προστασία τους.
Σήμερα στη Δυτική Ευρώπη ζουν περίπου 20.000 λύκοι, ωστόσο έξι, από τους εννέα συνολικά, διασυνοριακούς πληθυσμούς του είδους στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης, το οποίο σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος όσον αφορά την ασφάλειά τους θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωσή τους.
Οσον αφορά την άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπέρ της αυστηρής προστασίας των λύκων τάσσεται το 68% των κατοίκων της υπαίθρου και το 65% των αγροτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News