771
Αριστερά, οι δύο κόρες του Πούτιν, η 39χρονη Μαρία Βορόντσοβα και η 37χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα. Δεξιά, η 52χρονη φερόμενη ως πρώτη εξαδέλφη του Αννα Τσιβίλεβα | CreativeProtagon

Οι κόρες του Πούτιν στο επίκεντρο του ρωσικού «Νταβός»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 17:06
Αριστερά, οι δύο κόρες του Πούτιν, η 39χρονη Μαρία Βορόντσοβα και η 37χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα. Δεξιά, η 52χρονη φερόμενη ως πρώτη εξαδέλφη του Αννα Τσιβίλεβα
|CreativeProtagon

Οι κόρες του Πούτιν στο επίκεντρο του ρωσικού «Νταβός»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 17:06

Οι δύο μεγαλύτερες κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν από τον γάμο του με την πρώην αεροσυνοδό Λιουντμίλα Αλεξάντροβνα Πούτινα παρέμεναν ως τώρα στην αφάνεια. Ξαφνικά, όμως, αποκτούν ένα όλο και πιο δημόσιο προφίλ. Ο λόγος δεν είναι συναισθηματικού χαρακτήρα, όπως διαπιστώνει το ρεπορτάζ των Times. Είναι θέμα επιβίωσης του ίδιου του Πούτιν και του καθεστώτος του.

Η μία είναι στέλεχος τεχνολογίας και χορεύτρια ροκ-εν-ρολ, η δεύτερη ενδοκρινολόγος. Η τρίτη ηγείται μιας πατριωτικής ομάδας που βοηθά τους ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. Οι τρεις γυναίκες που μιλούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης –το αποκαλούμενο και «Νταβός της Ρωσίας»– αυτή την εβδομάδα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλες στενές συγγενείς του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο, μάλιστα, είναι κόρες του.

Η μεγαλύτερη κόρη του, η 39χρονη ενδοκρινολόγος Μαρία Βορόντσοβα, και η 52χρονη Αννα Τσιβίλεβα, η πατριώτης που φέρεται να είναι πρώτη εξαδέλφη του Πούτιν, εμφανίστηκαν αμφότερες στο Φόρουμ την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Η μικρότερη κόρη του, η 37χρονη Μαρία Βορόντσοβα, στέλεχος επιχειρήσεων και χορεύτρια, θα λάβει μέρος σε μια στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας.

Το λαμπερό ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, γνωστό ως SPIEF ή «ρωσικό Νταβός», προβλήθηκε κάποτε ως παράθυρο στη Δύση, καθώς σε αυτό συμμετείχαν ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ. Τα πράγματα, βέβαια, έχουν έκτοτε αλλάξει: φέτος οι πλέον υψηλόβαθμοι ξένοι καλεσμένοι είναι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μανανγκάγκουα και ο βολιβιανός ομόλογός του Λουίς Αρτσε.

Η εμφάνιση των δύο ενήλικων θυγατέρων του Πούτιν στην εκδήλωση είναι η πρώτη του είδους, ενόσω ο πατέρας τους αποφεύγει ακόμη οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε αυτές.

Στις οθόνες η μικρότερη κόρη του Πούτιν, η 37χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα, στέλεχος επιχειρήσεων και χορεύτρια, κατά τη συμμετοχή της μέσω βιντεοσύνδεσης στο Οικονομικό Φόρουμ (SPIEF) της Ρωσίας το 2024 (Elena Stadnichenko/Roscongress Foundation via REUTERS)

Το ενισχυόμενο δημόσιο προφίλ τους έρχεται, όμως, να συμπληρώσει ένα ευρύτερο φαινόμενο: τα παιδιά των συμμάχων του Πούτιν αναλαμβάνουν ρόλους στις επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση, καθώς οι γονείς τους, προφανώς, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συνθήκες αμοιβαίας προστασίας με το καθεστώς.

Η Τιχόνοβα διευθύνει το Innopraktika, ένα μακρόπνοο σχέδιο στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας για την υποστήριξη νέων ρώσων επιστημόνων. Είναι επίσης καταξιωμένη χορεύτρια του ακροβατικού ροκ-εν-ρολ. Η Βορόντσοβα ασχολείται με τη γενετική έρευνα.

«Το γεγονός ότι οι κόρες του Πούτιν θα έρχονταν στη δημοσιότητα με τον καιρό ήταν αναμενόμενο» είπε στους Times η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτιδα στο Carnegie Russia Eurasia Centre. «Θα ήταν πιο αφύσικο να παραμείνουν για πάντα στη σκιά».

Αρκετά ακόμη από τα ονόματα των συμμετεχόντων στο Οικονομικό Φόρουμ είναι εύκολα αναγνωρίσιμα: Ξένια Σοϊγκού, Ρόμαν Ρότεμπεργκ και Αλεξάντερ Βάινο. Είναι, αντιστοίχως, η κόρη του μακροχρόνιου υπουργού Αμυνας του Πούτιν, ο γιος ενός από τους παλαιότερους ολιγάρχες –φίλος του Πούτιν και συμπαίκτης του στο χόκεϊ επί πάγου– και ο γιος του αρχηγού του επιτελείου του Πούτιν.

Ο δρ Μπεν Νόμπλ, αναπληρωτής καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο University College του Λονδίνου, είπε ότι η Τιχόνοβα και η Βορόντσοβα δεν προετοιμάζονται για μια δυναστική διαδοχή όταν ο 71χρονος Πούτιν αποφασίσει να αποσυρθεί. «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι κάποιος σχεδιασμός διαδοχής, πρόκειται απλώς για τη φύση του καθεστώτος» είπε τους Times.

«Το ζήτημα της διαδοχής δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον δικτάτορα, αλλά και τα ανώτερα μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Τα πλούτη τους, η ελευθερία τους, η ευημερία τους και τα προς το ζην τους, όλα αυτά συνδέονται με τη μοίρα του δικτάτορα και έτσι όλοι αυτοί οι γόνοι αποτελούν επένδυση στο μέλλον του καθεστώτος, στη διασφάλιση ότι το σύστημα είναι ανθεκτικό πέρα από τον ίδιο τον Πούτιν».

Η αυξημένη ορατότητα των θυγατέρων του Πούτιν στοχεύει στο να διασφαλιστεί ότι δεν θα «παραμεριστούν» όταν το σύστημα «εξελιχθεί και μεταβιβαστεί στην επόμενη γενιά».

Η πολιτική επιστήμονας Αικατερίνα Σούλμαν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι οι σύμμαχοι του Πούτιν επιδιώκουν να βάλουν τα παιδιά τους «στο σύστημα» σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά, καθώς οι κυρώσεις δεν καθιστούν πλέον δυνατή τη μετοίκισή τους στη Δύση. «Ο νεποτισμός εξυπηρετεί επίσης τους γονείς. Διορίζοντας τα παιδιά τους σε θέσεις ισχύος, προστατεύονται και οι ίδιοι» σημείωσε.

Αυτοί οι διακανονισμοί αφορούν επίσης τη διασφάλιση της επιβίωσης του Πούτιν σε περίπτωση που αναγκαστεί εξαιτίας των περιστάσεων να παραιτηθεί από την εξουσία. Ο ρώσος πρόεδρος προώθησε τους γιους δύο εκ των στενότερων συνεργατών του μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα.

«Είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν επιδιώκει να διασφαλίσει την πίστη του καθεστώτος στον ίδιο από αυτά τα μέλη της ελίτ. Θέλει να ξέρουν ότι τους φροντίζει και ότι τα παιδιά τους φροντίζονται» κατέληξε ο Νομπλ.

Ο Πούτιν εικάζεται ότι έχει τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά, δίδυμα από την πρώην γυμνάστρια και Ολυμπιονίκη Αλίνα Καμπάγιεβα και ένα από την πρώην οικονόμο του Σβετλάνα Κριβονίτζικ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...