Κάποτε υπήρχε το βρετανικό, φιλελεύθερο Χονγκ Κονγκ, σημείο μεγάλης σημασίας για τις μπίζνες Ανατολής-Δύσης. Ηταν όαση κανόνων δικαίου, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Και από το 2020 διέπεται από τον κινεζικό νόμο περί εθνικής ασφαλείας. Ετσι, οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται εκεί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η Corriere della Sera.
Δύο από τους γίγαντες στον τομέα της εταιρικής συμβουλευτικής και του λογιστικού ελέγχου, οι Deloitte και KPMG, έχουν συμβουλεύσει τους διευθυντές τους που ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ να μη χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους και, ακόμη καλύτερα, να τα αφήνουν στις κατοικίες τους. Αν μπορούν, ας προμηθεύονται τηλέφωνα μιας χρήσης, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι μυστικοί πράκτορες, τα οποία είναι πάμφθηνα. Μιλάς μια φορά και αμέσως μετά τα πετάς στα σκουπίδια.
Αυτό το τρομακτικό κλίμα επικρατεί επειδή οι Δυτικές εταιρείες πιθανολογούν υποκλοπές και συνακροάσεις από πλευράς κινεζικών μυστικών υπηρεσιών ή, ακόμα χειρότερα, παρακολούθηση των συσκευών των στελεχών και εκτός Κίνας, δηλαδή στις ΗΠΑ άμα τη επιστροφή τους. Το ιταλικό μέσο έγραψε ότι η διεθνής εμπιστοσύνη στην Κίνα έχει καταρρεύσει, αφού το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», το οποίο πρέπει να διατηρηθεί στην πρώην αποικία μέχρι το 2047, δεν ισχύει πλέον.
Σήμερα, ένας ξένος που θέλει να μιλήσει για δουλειά πρέπει να είναι τόσο προσεκτικός στο Χονγκ Κονγκ όσο είναι και στο Πεκίνο ή στη Σαγκάη. «Με όλα όσα έχουν ειπωθεί για τον νόμο εθνικής ασφαλείας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και στο Χονγκ Κονγκ» δήλωσε στους Financial Times ο δικηγόρος Τζέιμς Ζίμερμαν, συνεργάτης της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Perkins Coie.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ονόματι Τζον Λι, διαβεβαιώνει ότι οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει από το 1997, όταν η βρετανική σημαία κατέβηκε και στη θέση της υψώθηκε η πεντάστερη κόκκινη. Ομως ο Λι, προτού διοριστεί στον θώκο του ήταν αστυνομικός διοικητής και γραμματέας ασφαλείας, και μάλιστα την περίοδο της σκληρής καταστολής των δημοκρατικών στοιχείων του Χονγκ Κονγκ.
Με τις πρακτικές παρακολούθησης των Κινέζων διακυβεύονται τα εμπιστευτικά δεδομένα των πελατών των Δυτικών εταιρειών, αλλά ακόμη και αυτή η ασφάλεια των αναλυτών που καταφθάνουν από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες της Δύσης. Καλύτερα να αφήσετε το smartphone στο σπίτι και να χρησιμοποιήσετε μια νέα συσκευή, η οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να ερευνηθεί.
Εφέτος ετέθη σε ισχύ στην Κίνα και η νέα νομοθεσία κατά της κατασκοπείας, η οποία απέδωσε αμέσως καρπούς. Τον Μάρτιο, πέντε κινέζοι υπήκοοι, υπάλληλοι του Mintz Group, συνελήφθησαν στο Πεκίνο. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία της Bain & Company, στη Σαγκάη. Τον Μάιο έγινε το ίδιο και στα γραφεία της εταιρείας Capvision.
Η τηλεόραση του Πεκίνου σε ρεπορτάζ για τις επιδρομές της αστυνομίας υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες για βασικές βιομηχανίες του κινεζικού συστήματος παραγωγής, αλλά και οικονομικά δεδομένα σχετικά με την ενέργεια και την υγεία. Πώς δικαιολόγησε το στόρι; Με το δόγμα ότι οι ΗΠΑ απεργάζονται την αναχαίτιση της ανόδου της Κίνας. Στις αρχές Νοεμβρίου, η εταιρεία Gallup, διάσημη για τις δημοσκοπήσεις της, αποχώρησε από την Κίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News