Η Κίνα δεν είναι αφελής να ριχτεί στην αγκαλιά της Ρωσίας προτού φανεί πού κλίνουν τα πράγματα – γενικώς πού κλίνουν, δηλαδή σε κάθε τομέα, πέραν του «μικρού» Ουκρανικού. Και δοθείσης ευκαιρίας γνωστοποιεί στους Δυτικούς ότι δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει τη ρήξη, πόσο μάλλον τη σύγκρουση, μαζί τους. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε και στο «συνέδριο των κατασκόπων» που διενεργείται στο Ασπεν του Κολοράντο ο κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Τσιν Γκανγκ.
Ο Γκανγκ μίλησε σε αυτό το «φόρουμ ασφαλείας» και είπε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε εξαιτίας παρεξηγήσεως. Η χώρα του δεν θα φθάσει ποτέ σε σύγκρουση με τη Δύση για το Ουκρανικό, και ο λόγος είναι ότι η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία δεν είναι συμμαχική. «Δεν είμαστε συμμαχία» είπε. Ενα δεύτερο μήνυμα ήρθε από το Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης. Αφορά τις μπίζνες μέσω του επενδυτικού προγράμματος Belt and Road και αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν επιχειρούν σε ρωσικά εδάφη φοβούμενοι το εμπάργκο και την επιβολή μέτρων εις βάρος τους.
Εντάξει, οι Κινέζοι ελίσσονται έγραψε ο Γκουίντο Σαντεβέκι της Corriere della Sera. Κάνουν ελιγμούς ώστε να αποφύγουν τη διπλωματική απομόνωση και πιθανές εμπορικές κυρώσεις από τη Δύση. Η Κίνα κρίνει τις επιβληθείσες κυρώσεις παράνομες και αντιπαραγωγικές, ωστόσο προσέχει μη τυχόν τις παραβιάσει. Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έγινε ο πρώτος προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο, όμως η «αδελφική φιλία» των Πούτιν-Σι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο: «Η Ρωσία πουλάει το αργό πετρέλαιο με έκπτωση».
Εξάλλου «οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας φρόντισαν να μη σπεύσουν να σώσουν τους Ρώσους, εν μέρει έστω έχουν αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά που υπόκειται σε διεθνές εμπάργκο». Και ύστερα από αυτά ήρθαν και τα στοιχεία για το πρόγραμμα Belt and Road του Πανεπιστημίου Φουντάν. Τα παρουσίασαν οι βρετανικοί Financial Times. Tο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2013 και από τότε η Κίνα δαπάνησε 923 δισ. δολάρια σε υποδομές και επενδύσεις σε πάρα πολλές χώρες.
Μεταξύ 2014 και 2021 οι Κινέζοι διέθεσαν συνολικά περίπου 45 δισ. δολάρια στις ρωσικές «οδούς», περίπου 6 δισ. δολάρια ετησίως κατά μέσον όρο. Ομως το 2020 και το 2021 σημειώθηκε μείωση περί τα 2 δισ. δολάρια εξαιτίας της πανδημίας. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν υπήρξαν καθόλου επενδύσεις στη Ρωσία, όπως δεν υπήρξαν και σχέδια κατασκευής υποδομών. Αλλαξε η ματιά του Πεκίνου: «Στράφηκε προς τη Μέση Ανατολή. Με 10,5 δισ. δολάρια το Ιράκ ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος κεφαλαίων του Belt and Road το 2021. Και το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Σαουδική Αραβία πήγε στα 5,5 δισ. δολάρια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News