499
Το κινέζικο πλοίο το οποίο το 2017 βρέθηκε να μεταφέρει 300 τόνους καρχαριοειδών. Το Εκουαδόρ δεν θέλει να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα | Reuters

Οι Κινέζοι εποφθαλμιούν τον θαλάσσιο πλούτο των Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 20:50
Το κινέζικο πλοίο το οποίο το 2017 βρέθηκε να μεταφέρει 300 τόνους καρχαριοειδών. Το Εκουαδόρ δεν θέλει να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα
|Reuters

Οι Κινέζοι εποφθαλμιούν τον θαλάσσιο πλούτο των Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 20:50

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει – και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Συναγερμός σήμανε στο Εκουαδόρ μετά τον εντοπισμό ενός πολυπληθούς κινεζικού αλιευτικού στόλου, περίπου 200 μίλια από τις ακτές των νησιών Γκαλάπαγκος.

Οπως αναφέρει ο Guardian, περίπου 260 αλιευτικά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διεθνή ύδατα, ακριβώς έξω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των 188 μιλίων, γύρω από τα νησιά, απειλώντας να αλιεύσουν τόνους ψαριών από τον πλούσιο βυθό τους.

Το πολεμικό ναυτικό του Εκουαδόρ παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις των κινέζικων αλιευτικών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως εκείνο του 2017, όταν ένα κινέζικο πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει 300 τόνους ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών – κυρίως καρχαριοειδών.

«Το μέγεθος και η επιθετικότητα του κινεζικού στόλου είναι μία απειλή για τα θαλάσσια είδη στα Γκαλάπαγκος» εξήγησε στον Guardian η Γιολάντα Κακαμπάτζε, υπουργός Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, στο οποίο ανήκουν τυπικά τα νησιά, που επιπλέον αποτελούν και προστατευόμενη περιοχή.

Η Kακαμπάτζε και ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας, του Κίτο, Ρόκε Σεβίγια, άρχισαν ήδη να εκπονούν ένα σχέδιο προστασίας των Γκαλάπαγκος, που βρίσκονται 563 μίλια ανοιχτά του Εκουαδόρ.

Η κινητικότητα των 260 αλιευτικών σκαφών (τα πορτοκαλί κάτω αριστερά) κοντά στο σύμπλεγμα των Γκαλάπαγκος (πάνω αριστερά, με λευκό χρώμα) – (Marine Traffic)

Σύμφωνα με τον Σεβίγια, γίνονται ήδη προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου ο στόλος να αποχωρήσει.

«Η ανεξέλεγκτη αλιεία των Κινέζων ακριβώς στην άκρη της προστατευόμενης ζώνης καταστρέφει τις προσπάθειες του Εκουαδόρ να προστατέψει τη θαλάσσια ζωή στα Γκαλάπαγκος» εξήγησε ο ίδιος.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των μεταναστευτικών ειδών.

Στο Θαλάσσιο Καταφύγιο των Γκαλάπαγκος υπάρχουν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καρχαριών, συμπεριλαμβανομένων και των φαλαινοκαρχαριών και των σφυροκέφαλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η Kακαμπάτζε ανέφερε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί η ΑΟΖ στα 350 μίλια γύρω από τα νησιά, έτσι ώστε να ενωθεί με αυτή του Ισημερινού, μην αφήνοντας διεθνή ύδατα ενδιάμεσα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κινέζικος στόλος των αλιευτικών.

Ενα κοπάδι σφυροκέφαλων καρχαριών στον βυθό ανοικτά των Γκαλάπαγκος. EPA/Fundacion Pacifico

Το Εκουαδόρ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μεγάλο διάδρομο θαλάσσιων καταφυγίων στον Ειρηνικό σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά και την Κολομβία, έτσι ώστε να «σφραγίσει» από το ενδεχόμενο υπεραλίευσης κάποιες εξαιρετικά σημαντικές περιοχές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, χαρακτήρισε το αρχιπέλαγος «μία από τις πλουσιότερες αλιευτικές περιοχές και ένα φυτώριο ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη».

Τα Γκαλάπαγκος φιλοξενούν φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη. Η δε UNESCO περιγράφει το αρχιπέλαγος, το οποίο επισκέπτονται 250.000 τουρίστες τον χρόνο, ως «ένα ζωντανό μουσείο και μία έκθεση για την εξέλιξη των ειδών».

Κινέζικα αλιευτικά επισκέπτονται κάθε χρόνο τη θάλασσα των Γκαλάπαγκος, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1978, αλλά φέτος ο στόλος τους ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.

Και ίσως, για τον λόγο αυτό, θα χρειαστούν και επιπλέον διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...