354
Αμερικανικός αντιαεροπορικός πύραυλος Stinger εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ταϊβάν-ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου | REUTERS/Ann Wang

Οι Κινέζοι έκλεψαν τον «θρίαμβο» σε εικονική μάχη με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2023, 18:42
Αμερικανικός αντιαεροπορικός πύραυλος Stinger εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ταϊβάν-ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου
|REUTERS/Ann Wang

Οι Κινέζοι έκλεψαν τον «θρίαμβο» σε εικονική μάχη με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2023, 18:42

Οι Κινέζοι αλαζονεύονται ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοί τους Dongfeng-20 και Dongfeng-26 θα καταστρέψουν τα αμερικανικά πλοία σε περίπτωση πολέμου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δηλαδή στην Ταϊβάν. Ωστόσο, οι ταϊβανέζοι αναλυτές του υπουργείου Αμυνας απαντούν στους «κόκκινους» συγγενείς τους ότι στην πραγματικότητα δεν θα τα καταφέρουν. Το ρεπορτάζ δημοσίευσε η Corriere della Sera.

Τον περασμένο Μάιο οι κινέζοι στρατιωτικοί αναλυτές διαφήμισαν ως απολύτως επιτυχή την προσομοίωση που έκαναν, η οποία έδειξε ότι 24 πύραυλοι Dongfeng-20 και Dongfeng-26 κατάφεραν να βυθίσουν έναν στολίσκο του αμερικανικού Ναυτικού υπό την ηγεσία του αεροπλανοφόρου «USS Ronald Reagan». Ετσι, θεώρησαν ότι και στον κανονικό πόλεμο η επικράτηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι σίγουρη και «επιστημονικώς αποδεδειγμένη».

Οι κινεζικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Dongfeng παρελαύνουν φορτωμένοι σε τριαξονικά του στρατού (YouTube)

Η κλάση υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων Dongfeng-26 αναπτύχθηκε ακριβώς για να εκμηδενίσει ομάδα πλοίων με επικεφαλής αεροπλανοφόρο. Από πλευράς τους οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο, αν τυχόν ξεσπάσει σύγκρουση πέριξ της Ταϊβάν: θεωρούν ότι η υπεροπλία τους στα αεροπλανοφόρα (11 προς 2) δεν θα αποβεί ιδιαιτέρως ωφέλιμη, αφού τα πλοία θα είναι στόχος των συγκεκριμένων πυραύλων από τις ακτές τις Κίνας και από τα τεχνητά νησιά της.

Η αμερικανική προσοχή συνιστά και μήνυμα προς την Ταϊβάν, καθώς το νησί βασίζεται στην «αμερικανική ομπρέλα» για να αποφύγει ή να αποκρούσει κινεζική εισβολή ή και ναυτικό αποκλεισμό. Ωστόσο, οι Ταϊβανέζοι αντεπετέθησαν. Πλέον αμφισβητούν τις δυνατότητες των πυραύλων της Κίνας, και τον όλο θόρυβο από την προσομοίωση τον αποδίδουν σε απάτη του Πεκίνου με στόχο τον ψυχολογικό εκφοβισμό.

Ενα ινστιτούτο συνδεδεμένο με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν εκτίμησε ότι η κινεζική προσομοίωση δεν απέδειξε όσα διατείνεται. Οι Dongfeng, λένε, δεν μπορούν να καταστρέψουν την αμερικανική ναυτική μοίρα. Μόνο 2,2 στα 6 πλοία τής υπό το «Ronald Reagan» μοίρας βυθίστηκαν, και αυτό συνιστά «οριακή ζημία» για τις ΗΠΑ (και για την Ταϊβάν).

Λένε, επίσης,  ότι οι «κόκκινοι» στρατηγοί έκλεψαν στην προσομοίωση, αφού κράτησαν τα αμερικανικά πλοία ακίνητα στο νερό, ενώ φρόντισαν να τα αποψιλώσουν και από τα αντιπυραυλικά συστήματά τους. Οπότε δαφνοστεφανώθηκαν μόνοι τους. Παιχνίδι σε υπολογιστή είναι, λένε οι Ταϊβανέζοι, ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...