243
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς μιλά στη Γενεύη | EPA/MARTIAL TREZZINI

Οι Κινέζοι δεν άφησαν ερευνητές του ΠΟΥ να φτάσουν στη Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 14:28
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς μιλά στη Γενεύη
|EPA/MARTIAL TREZZINI

Οι Κινέζοι δεν άφησαν ερευνητές του ΠΟΥ να φτάσουν στη Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 14:28

Η Κίνα απαγόρεψε την είσοδο στη χώρα στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πήγαινε στη Γουχάν για να διερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού.

Δύο μέλη του ΠΟΥ, που ήταν οι προπομποί της ομάδας, αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη βίζα εισόδου, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την Κίνα όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, απλά ακόμα δεν έχουν κανονιστεί πλήρως οι λεπτομέρειες του ταξιδιού.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει για την αποστολή μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι είναι πολύ απογοητευμένος από τη στάση της Κίνας και την άρνηση εισόδου στα δύο μέλη της ομάδας, που είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους.

«Με διαβεβαίωσαν ότι η Κίνα θα επισπεύσει την εσωτερική διαδικασία για την υποδοχή της ομάδας. Η αποστολή αυτή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο BBC ότι «έχει γίνει παρεξήγηση» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με αυτό».

«Οι κινεζικές αρχές συνεργάζονται στενά με τον ΠΟΥ απλά υπάρχουν ξεσπάσματα του ιού σε πολλά μέρη του κόσμου και μας απασχολεί και εμάς αυτό. Στηρίζουμε τη διεθνή συνεργασία και συνεχίζουμε τις εσωτερικές μας προετοιμασίες. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ για τις ημερομηνίες», είπε η ίδια.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να στείλει μία δεκαμελή ομάδα ειδικών  στην Κίνα εδώ και μήνες για να εξετάσουν από πού προήλθε ο κορονοϊός και πώς ακριβώς πέρασε στον άνθρωπο.

Τον περασμένο μήνα, είχε ανακοινώσει ότι η έρευνα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...