498
Μια καρέτα καρέτα κολυμπά στο Εθνικό Πάρκο Espiritu Santo στην Μπάχα Καλιφόρνια. Για να φτάσει εκεί, διέσχισε τον Ειρηνικό, πιθανότατα μέσα από κάποιο διάδρομο που δημιούργησε το Ελ Νίνιο | Shutterstock

Οι καρέτα καρέτα και ο διάδρομος του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 17:54
Μια καρέτα καρέτα κολυμπά στο Εθνικό Πάρκο Espiritu Santo στην Μπάχα Καλιφόρνια. Για να φτάσει εκεί, διέσχισε τον Ειρηνικό, πιθανότατα μέσα από κάποιο διάδρομο που δημιούργησε το Ελ Νίνιο
|Shutterstock

Οι καρέτα καρέτα και ο διάδρομος του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 17:54

Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα πραγματοποιούν ένα από τα πιο επικά μεταναστευτικά ταξίδια που γνωρίζουμε στην άγρια φύση. Οι νεογέννητες χελώνες ξεκινούν από τις ακτές της Ιαπωνίας και έπειτα από ένα ταξίδι 9.000 χλμ., φτάνουν στις ακτές της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια, στο Μεξικό. Είναι ένα ταξίδι που καλύπτεται από μεγάλο μυστήριο για το πώς καταφέρνουν οι χελώνες να καλύψουν τόσο μεγάλη απόσταση μέσα σε αφιλόξενες για αυτές συνθήκες.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, τα ευρήματα πολυετούς έρευνας αποκαλύπτουν το μυστικό των χελωνών. Οι καρέτα καρέτα, για να φτάσουν από την Ιαπωνία στο Μεξικό, πρέπει να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό και να περάσουν μια περιοχή έκτασης περίπου 6,5 χιλιάδων χλμ., όπου τα ύδατα έχουν πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ενώ εκείνες είναι προσαρμοσμένες να ζουν μόνο σε ζεστά νερά. Θεωρητικώς, οι περιοχές με κρύα νερά είναι απαγορευτικές για την παρουσία της καρέτα καρέτα.

Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού είναι απροσπέλαστη για πολλά θαλάσσια είδη. Τα επόμενα χρόνια η επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε την άποψη του Δαρβίνου. Το πώς λοιπόν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το επικό τους ταξίδι οι καρέτα καρέτα παραμένει σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

Θερμικό μονοπάτι

Μια έρευνα, στην οποία συλλέγονται στοιχεία εδώ και μια 15ετία, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός «θερμικού διαδρόμου», όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, τον οποίο χρησιμοποιούν οι χελώνες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Σε 200 καρέτα καρέτα έχουν τοποθετηθεί πομποί δορυφορικού εντοπισμού και διεθνής ερευνητική ομάδα αναλύει τα δεδομένα από τις κινήσεις τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης νεκρές καρέτα καρέτα που βρέθηκαν στις ακτές της Μπάχα Καλιφόρνια. Οι χημικές αναλύσεις σε αυτές τις χελώνες αποκάλυψαν μια σειρά από σημαντικά στοιχεία, όπως τις περιοχές όπου είχαν βρει τροφή στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και το πότε εισήλθαν από την ανοιχτή θάλασσα στις ακτές του Μεξικού. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στη συνέχεια μια σειρά από μετεωρολογικά δεδομένα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο δημιουργεί έναν διάδρομο που επιτρέπει στις καρέτα καρέτα να διασχίσουν με ασφάλεια τον Ειρηνικό Ωκεανό από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό

Με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο αποτελεί τον αόρατο σύμμαχο των καρέτα καρέτα στο ταξίδι τους. Το Ελ Νίνιο είναι ένα ωκεάνιο φαινόμενο, κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Ελ Νίνιο σχηματίζει μια ζώνη θερμού νερού, μέσα στην οποία κινούνται οι καρέτα καρέτα για να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ομως η απόφασή τους να μετακινηθούν από την Ιαπωνία στην Μπάχα Καλιφόρνια, εκτός των άλλων κινδύνων, ενέχει και την απειλή να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εντατική αλιεία στην ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο ότι οι καρέτα καρέτα αποτελούν είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, η αποκάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων για τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία τους. Η νέα μελέτη πιστεύεται ότι θα συνεισφέρει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...