191
Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης | Nick Paleologos/ SOOC

Οι Ιταλοί επιστρέφουν στην Ελλάδα θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 19:30
Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης
|Nick Paleologos/ SOOC

Οι Ιταλοί επιστρέφουν στην Ελλάδα θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2021, 19:30

Η επιστροφή ενός θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίασή του, της Τρίτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας».

Οπως εξηγεί το υπουργείο, «με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού. Ως αντιδάνειο, η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο. Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

«Η επικοινωνία μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News