626
Παλαιστίνοι γυμνοί στη Λωρίδα της Γάζας | TWITTER X / Emanuel (Mannie) Fabian/ CreativeProtagon

Οι Ισραηλινοί ξεγύμνωσαν δεκάδες Παλαιστινίους σε πλατεία όπου δρούσε η Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 12:57
Παλαιστίνοι γυμνοί στη Λωρίδα της Γάζας
|TWITTER X / Emanuel (Mannie) Fabian/ CreativeProtagon

Οι Ισραηλινοί ξεγύμνωσαν δεκάδες Παλαιστινίους σε πλατεία όπου δρούσε η Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2023, 12:57

Δεκάδες Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό αναγκάστηκαν να γδυθούν και να παραμείνουν μόνο με τα εσώρουχά τους σε μια κεντρική πλατεία στη Γάζα, όπου οι μαχητές της Χαμάς συνήθιζαν να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις.

Πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα ισραηλινά ΜΜΕ έδειξαν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να συγκεντρώνουν αρκετές δεκάδες Παλαιστινίους που φέρεται να συνελήφθησαν στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια και σε άλλες περιοχές στον Βορρά.

Οι γυμνοί άνδρες βρίσκονται αρχικά στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού φορτηγού και αργότερα γονατιστοί με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους. Παπούτσια φάνηκαν σκορπισμένα σε κοντινή απόσταση σε αυτό που τα ισραηλινά ΜΜΕ αναγνώρισαν ως Πλατεία Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν σχολίασε τις εικόνες, αλλά μερικές από αυτές φαίνεται να έχουν ληφθεί από όχημα του ισραηλινού στρατού.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla ανέφερε ότι οι άνδρες παραδόθηκαν στην 261η Ταξιαρχία Εφέδρων του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «οι ύποπτοι γυμνώθηκαν για να αποκλειστεί η πιθανότητα να φέρουν όπλα». Σχολιάζοντας τις εικόνες, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του IDF, είπε ότι η Τζαμπαλίγια και η Σεζάγια, μια γειτονιά της πόλης της Γάζας, ήταν «κέντρα δράσης» για τους τρομοκράτες. «Κρύβονται στα υπόγεια και όταν βγαίνουν έξω τους πολεμάμε», είπε. «Οποιος έχει μείνει σε αυτές τις περιοχές, βγαίνει από φρεάτια τούνελ και κάποιοι από κτίρια, και ερευνούμε ποιος συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι. Τους συλλαμβάνουμε όλους και τους ανακρίνουμε».

Δημοσιογράφοι από το The New Arab είπαν ότι αναγνώρισαν έναν από τους συναδέλφους τους ανάμεσα στους κρατούμενους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ότι θα άνοιγε τα νότια σύνορά του στη Γάζα για να επιτρέψει να μπουν στον θύλακα περισσότερες προμήθειες ανθρωπιστικής  βοήθειας. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της διάβασης για ανθρωπιστικές προμήθειες, λέγοντας ότι «θα ήταν το πρώτο θαύμα που έχουμε δει εδώ και μερικές εβδομάδες».

Η νοτιότερη πόλη της Γάζας, η Ράφα και τα προάστιά της, δέχθηκαν σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη, με τους περισσότερους κατοίκους του θύλακα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να στριμωχτούν σε μια μικρή περιοχή στον Νότο.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Αλ Σαμπούρα στη Ράφα, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές σε προσφυγικό καταυλισμό, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχαν συνέπεια αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η χερσαία εισβολή του Ισραηλινού Στρατού έχει ωθήσει το 80% των κατοίκων της Γάζας, περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, μακριά από τα σπίτια τους στον Βορρά. Πολλοί έμειναν στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας κοντά στο Χαν Γιουνίς για εβδομάδες, προτού το Ισραήλ ξεκινήσει εχθροπραξίες και εκεί, στέλνοντας τους αμάχους ακόμη νοτιότερα.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη επίθεση. Οι δυτικοί ηγέτες πιέζουν για μεγαλύτερες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ράφα έχει ξεχειλίσει από κόσμο. Η περιοχή είχε πληθυσμό πριν από τον πόλεμο περίπου 250.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των εκτοπισμένων έφτασε το ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το «υπουργείο» Υγείας της Γάζας δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 17.177 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, 350 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες. Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 46.000.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι τα ασθενοφόρα σταμάτησαν να μετακινούνται στον Βορρά καθώς τα νοσοκομεία στην περιοχή έκλεισαν και τα αποθέματα καυσίμων εξαντλήθηκαν την Πέμπτη. Αυτό καθιστά αδύνατη την εκκένωση των τραυματιών, πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, περιέγραψε τον τεράστιο αριθμό των νεκρών στη Γάζα ως «καταστροφικό». Την Τετάρτη, όμως, επαίνεσε το Ισραήλ για το ότι άκουσε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Τους είπα πολύ ξεκάθαρα όταν ήμουν εκεί μόλις πριν από μία εβδομάδα, δεν μπορούμε να επαναλάβουμε στον Νότο αυτό που συνέβη στον Βορρά, όσον αφορά τη ζημιά που προκλήθηκε σε αμάχους», είπε ο Μπλίνκεν στο CNN.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...