381
Ελεγχόμενη έκρηξη καταστρέφει ένα τμήμα του τούνελ | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το τούνελ της Χαμάς που ένωνε τη βόρεια με τη νότια Γάζα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 12:55
Ελεγχόμενη έκρηξη καταστρέφει ένα τμήμα του τούνελ
|Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν το τούνελ της Χαμάς που ένωνε τη βόρεια με τη νότια Γάζα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 12:55

Ενα δίκτυο τούνελ μήκους 10 χλμ της Χαμάς κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα. Οι σήραγγες ένωναν, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο «Φιλίας Τουρκίας – Παλαιστίνης» και το πανεπιστήμιο Ισράα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του, σχεδιάγραμμα με τη διαδρομή του και χάρτη με δεκάδες ανοίγματα στο έδαφος.

Το δίκτυο αποτελούνταν από πολλές διακλαδώσεις και περιείχε χώρους διαμονής και αποθήκευσης, τουαλέτες και τα πτώματα παλαιστινίων ενόπλων.

Καρέ από το βίντεο των IDF, με χώρο διαμονής στο τούνελ – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο εντοπισμός του και η καταστροφή του έγιναν αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο μίας διευρυμένης επιχείρησης των IDF για να βρουν τις υπόγειες διόδους που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Στη διάρκεια των επιδρομών μας, ανακαλύψαμε ένα τούνελ βάθους 18 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο και δύο εξόδους του, στο βόρειο και νότιο τμήμα του νοσοκομείου», δήλωσε ο ταγματάρχης Ρον, επιικεφαλής στην ταξιαρχία Ναχάλ.

Ενα από τα ανοίγματα στο τουρκικό νοσοκομείο, που οδηγούν στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Στην περιοχή γύρω από το βόρειο άνοιγμα της σήραγγας στη συνοικία Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της γειτονιάς που είχε καταλάβει τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τον Οκτώβριο. Οι Ισραηλινοί σκότωσαν 30 ενόπλους της Χαμάς, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση πέρασε στην αντεπίθεση για την ανακατάληψη της πόλης.

«Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, έχουμε δει τη Χαμάς να χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλα, να σκάβει τούνελ και να αποθηκεύει όπλα, όπως βρήκαμε και στο εσωτερικό του τουρκικού νοσοκομείου», είπε ο ταγματάρχης.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που χτίσθηκε το 2017, δεν λειτουργεί από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν τελείωσε το πετρέλαιο. Ηταν το μόνο νοσοκομείο για καρκινοπαθείς στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν το τούνελ στη βόρεια Γάζα – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο Σούμπι Σκέικ, διοικητής του νοσοκομείου, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με δραστηριότητες της Χαμάς.

«Οσο καιρό είμαι στο νοσοκομείο, δεν έχω δει τίποτα για το υπόγειο συγκρότημα. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί», είπε στους Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...