Εμπάργκο πετρελαίου και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι τα δύο βασικά μέτρα που προωθεί μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ως κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα και η επιθετικότητα της Πιονγιάνγκ
Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mirror, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πιθανότατα θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, με αφορμή τις δύο τελευταίες δοκιμές που πραγματοποίησε.
Το ψήφισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη συνταχθεί και θα τεθεί προς διαβούλευση ανάμεσα στους άλλους εταίρους και ιδιαίτερα στα μόνιμα μέλη, δύο εκ των οποίων, η Κίνα και η Ρωσία, προβάλουν ισχυρές αντιδράσεις. Η δε Μόσχα, δήλωσε σαφώς πως δεν αναγνωρίζει το πυρηνικό καθεστώς που προσάπτει η διεθνής κοινότητα στη Βόρεια Κορέα.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αμερικανίδα πρέσβειρα, σε έναν πύρινο λόγο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα και ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η στρατιωτική επέμβαση στην κορεατική χερσόνησο.
Και ίσως η λύση των όπλων να είναι, δυστυχώς, το επόμενο ή το μεθεπόμενο βήμα. Κατά κάποιους αναλυτές άλλωστε, το εμπάργκο πετρελαίου προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν, και ενώ μάλιστα έρχεται χειμώνας, ξυπνά μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ειρηνικό: ήταν ακριβώς ο αποκλεισμός της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας από τις εισαγωγές πετρελαίου που την είχε οδηγήσει να επιτεθεί στις ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ.
Διαβάστε: Κιμ & Τραμπ: ποιος θα πατήσει το «κουμπί»;
Σε κάθε περίπτωση όλα πλέον κρέμονται από μία κλωστή. Ο ρόλος της Μόσχας και του Πεκίνου θα αποδειχτεί καθοριστικός, σημειώνουν αναλυτές, καθώς όλο και λιγότεροι πλέον βλέπουν δυνατότητα αποκλιμάκωσης της κρίσης και επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση σιωπηρής ανοχής του Κιμ.
Πολλοί θεωρούν ότι αν και μια στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση -ούτε καν επιθυμητή καθώς θα πληρωθεί με βαρύ φόρο αίματος και από τις ΗΠΑ-, μια ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-Ουν εκ των έσω, ή έστω με παρέμβαση του ισχυρού γείτονα, της Λαϊκής Κίνας, είναι ένα καλό σενάριο.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος είπε ότι είναι «αδύνατον να τρομάξει η Βόρεια Κορέα από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Νότια Κορέα».
Ο ρώσος πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μου Τζε Ιν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.
Από την πλευρά του ο Σίνζο Αμπε ζήτησε να ασκηθεί «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση» στη Βόρεια Κορέα, ώστε να αναγκαστεί «να εγκαταλείψει» το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να ασκήσει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη πίεση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News