332
Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπαίνοντας στο αεροπλάνο, χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη και τη σύνοδο των G7 | REUTERS/Kevin Lamarque

Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 23:56
Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπαίνοντας στο αεροπλάνο, χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη και τη σύνοδο των G7
|REUTERS/Kevin Lamarque

Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε όλο τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 23:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer για να τις δωρίσουν σε όλο τον κόσμο, σε χώρες με μεγάλες ανάγκες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμβολιαστεί το ταχύτερο δυνατό ο πληθυσμός του πλανήτη.

Φέτος θα δοθούν 200 εκατομμύρια δόσεις και οι υπόλοιπες το πρώτο μισό του επόμενου έτους. Η Pfizer συμφώνησε να τις πωλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τιμή που καλύπτει μόνο το κόστος, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Η διανομή θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν πιο γρήγορα πρόσβαση στα εμβόλια τα οποία ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να αγοράσουν.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον πρόεδρο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία (έφτασε στην το βράδυ της Τετάρτης). Παρών κατά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η προεδρία Μπάιντεν είχε επισημάνει ότι θα διανείμει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις ως τα τέλη Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 25 εκατομμύρια δόσεις, τις περισσότερες μέσω του προγράμματος Covax και τις υπόλοιπες απευθείας σε χώρες με σοβαρά ξεσπάσματα του κορονοϊού όπως είναι η Ινδία.

Σε κάθε περίπτωση η πανδημία και η αντιμετώπισή της  θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της G7, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι πιέσεις προς τις πλουσιότερες χώρες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάθεση επαρκούς αριθμού δόσεων στις αναπτυσσόμενες.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι το κενό ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες  των εμβολίων είναι τεράστιο. Την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία πάνω από τους μισούς ενήλικες  έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, στην συγκριτικά πολυπληθέστερη Αφρική το ποσοστό δεν φτάνει ούτε το 2%.

Το πρόγραμμα Covax  στοχεύει στη διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του έτους ενώ έχει -μάλλον φιλόδοξο- στόχο τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού χωρών που είναι σε μεγάλη ανάγκη. Ως σήμερα έχουν διανεμηθεί 81 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...