510
Το αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower | U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Anderson W. Branch/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 12:44
Το αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower
|U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Anderson W. Branch/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 12:44

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε το Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, αποδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο Οστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ήδη από την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Στρατιωτική βοήθεια εστάλη στην περιοχή προς υποστήριξη του Τελ Αβίβ και από τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στη χώρα το περασμένο Σάββατο.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, ανακοίωνσαν από την πλευρά τους οι παλαιστινιακές Αρχές στον θύλακα.

Ιρανικές απειλές για «πολύ σοβαρές συνέπειες»

Το Ιράν προειδοποίησε από την πλευρά του το Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται από το Ισραήλ, κατά την Τεχεράνη, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ευθύνη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βαρύνει τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που είναι υπεύθυνα για αυτό το «αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένη Εθνη.

Η σχετική ανάρτηση της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του διεθνούς πργανισμού, πως θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει εάν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η –υποστηριζόμενη από το Ιράν– Χαμάς.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει, πάντως, πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και πως οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Το βράδυ του Σαββάτου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες περιοχές σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...