438
Η Τζιλ Μπάιντεν σε κλινική εμβολιασμού κατά της Covid, για παιδιά, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Leah Millis

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το πέμπτο κύμα κι έναν δύσκολο χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 13:31
Η Τζιλ Μπάιντεν σε κλινική εμβολιασμού κατά της Covid, για παιδιά, στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Leah Millis

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το πέμπτο κύμα κι έναν δύσκολο χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 13:31

Τη στιγμή που η Ελλάδα, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ενώ η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει ξανά καθολικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν βαρύ, από πλευράς πανδημίας, χειμώνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολιτικούς και πολίτες ότι τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, ειδικά στις πολιτείες με δριμύ ψύχος.

Παράλληλα όμως, εκτιμούν ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι πολύ χαμηλότεροι από πέρυσι, λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, που γίνεται πλέον στις ηλικίες άνω των πέντε ετών, καθώς και των νέων αντιικών φαρμάκων, που υπόσχονται να μετατρέψουν την Covid-19 σε μία ήπια νόσο.

Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα στις πολιτείες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ηδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα, ειδικά στις πιο ψυχρές βορειοανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά τα πράγματα θα είναι καλύτερα από ό,τι το περσινό χειμώνα, είπε ο Ντέιβιντ Ντάουντι, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παραμένει στο 85% όσον αφορά την πρόληψη νοσηλείας και θανάτων.

Σύμφωνα με το CDC, πάνω από το 90% των ανθρώπων που πέθαναν ή χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω Covid, το καλοκαίρι, δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Θα συνεχίσουν να κολλάνε κορονοϊό και οι εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα νοσήσουν σοβαρά, πρόσθεσε ο Ρούπαλι Λιμάγιε, ειδικός στα εμβόλια, στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ομως, τα ποσοστά εμβολιασμένων στις ΗΠΑ διαφέρουν πάρα πολύ από περιοχή σε περιοχή και από πολιτεία σε πολιτεία. Συνολικά, μόνο το 58,6% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό μικρότερο από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Γι’ αυτό και ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, τονίζει ότι το χειμερινό, πέμπτο, κύμα της πανδημίας, στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, θα είναι βαρύ.

Πρόβλεψη επιστημόνων για τους νεκρούς κάνει λόγο για 100.000 θύματα από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Προς το παρόν, περισσότεροι από 765.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από Covid. Τα μοντέλα «δείχνουν» 863.000 θανάτους συνολικά, έως τον Μάρτιο, ενώ το χειρότερο σενάριο προβλέπει ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Προς το παρόν, τα δύο τρίτα των νέων μολύνσεων το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται στην Ευρώπη.

Οι αμερικανοί ειδικοί καλούν την κυβέρνηση να δώσει έγκριση για την τρίτη δόση σε όλους, καθώς τώρα προβλέπεται μόνο για τους άνω των 65 ετών, όσους εργάζονται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου και όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Η πανδημία μπορεί να μην τελειώσει ποτέ, όπως είχαν προβλέψει κάποιοι στο ξεκίνημά της. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα είναι ανεκτή για την κοινωνία. Και νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό το σημείο από ό,τι νομίζουμε τώρα», τόνισε ο Ντάουντι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...