274
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή σε δυτικούς ομολόγους του ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» | Sputnik/Grigory Sysoyev/Kremlin via REUTERS

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για «σοβαρές» συνέπειες αν κάνει χρήση πυρηνικών

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 19:22
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή σε δυτικούς ομολόγους του ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα»
|Sputnik/Grigory Sysoyev/Kremlin via REUTERS

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για «σοβαρές» συνέπειες αν κάνει χρήση πυρηνικών

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 19:22

Η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες προειδοποίησαν –για ακόμη μία φορά– τη Ρωσία οι ΗΠΑ, λίγες ώρες προτού η Μόσχα υποβάλλει στον ΟΗΕ τον ισχυρισμό της ότι το Κίεβο είναι αυτό που ετοιμάζει ανάλογη επίθεση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε την Τρίτη τους ισχυρισμούς που διατύπωσε προ δύο ημερών ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επίθεση με «βρώμικη βόμβα».

Ο τελευταίος είχε αναφερθεί την Κυριακή σε «ενδεχόμενες προβοκάτσιες εκ μέρους της Ουκρανίας», με προσφυγή της σε ένα τέτοιο όπλο, το οποίο αποτελείται από συμβατικές εκρηκτικές ύλες και ραδιενεργά υλικά τα οποία διασκορπίζονται με τη μορφή σκόνης όταν σημειώνεται η έκρηξη, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσινγκτον απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας. «Κανείς δεν θα ξεγελιόταν από μια απόπειρα χρήσης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για μια κλιμάκωση», ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους, ενώ αντίστοιχη δήλωση υπήρξε και από πλευράς ΝΑΤΟ.

«Υπενθύμιση: η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα», έγραψε λακωνικά στο Twitter η αποστολή της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είχε δηλώσει την ίδια ημέρα: «Ημασταν πολύ ξεκάθαροι με τους Ρώσους (…) σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από τη χρήση πυρηνικών. Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία είτε χρησιμοποιήσει μια “βρώμικη” βόμβα είτε μια πυρηνική βόμβα».

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Νεμπένζια σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία θα θεωρήσει οποιαδήποτε χρήση «βρώμικης βόμβας» από το Κίεβο ως «πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...