369
O γιος του Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Χαλίντ: οι Αμερικανοί ποντάρουν πολλά σε αυτόν για το μέλλον | David Mareuil/Pool/Getty Images

Οι ΗΠΑ ποντάρουν τώρα στα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:45
O γιος του Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Χαλίντ: οι Αμερικανοί ποντάρουν πολλά σε αυτόν για το μέλλον
|David Mareuil/Pool/Getty Images

Οι ΗΠΑ ποντάρουν τώρα στα Εμιράτα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2023, 16:45

Ως γνωστόν, στα πετρελαιοφόρα Εμιράτα ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ όρισε προσφάτως διάδοχο τον γιο του, Χαλέντ. Για τη Repubblica δεν πρόκειται απλώς για έναν διορισμό πρίγκιπα διαδόχου, αλλά για την αναδόμηση της εξουσίας με τρόπον τέτοιον ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον του κράτους. Διότι είναι και η περιοχή του Κόλπου ιδιαίτερη. Τι σημαίνει ιδιαίτερη; Σημαίνει ότι είναι λίαν ενδιαφέρουσα για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο γιος του Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ είναι 41 ετών, απόφοιτος του αμερικανικού ΑΕΙ Georgetown, και διαθέτει εμπειρία σε διοικητικές θέσεις που κυμαίνονται από την άμυνα μέχρι τις επιχειρήσεις. Μαζί με τον υιό τακτοποιήθηκαν και οι θείοι του, τα αδέλφια του Μπιν Ζαγιέντ. Μάλιστα, ο Μανσούρ, ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, έγινε αντιπρόεδρος των Εμιράτων. Αντιπρόεδροι του Αμπου Ντάμπι έγιναν άλλα δύο αδέλφια του, ο Ταχνούν και ο Χάτζα.

«Ολη η εξουσία συγκεντρώνεται πλέον στα παιδιά της Φατίμα, της αγαπημένης συζύγου του ιδρυτή των Εμιράτων, του σεΐχη Ζαγιέντ» έγραψαν οι Ιταλοί και παρατήρησαν ότι διάφορα αμερικανικά think tank που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας στον Κόλπο ερμήνευσαν το ανακάτωμα της εξουσιαστικής τράπουλας στα Εμιράτα ως προσπάθεια αντιμετώπισης «πιθανών περιφερειακών προκλήσεων».

Αυτό σημαίνει ότι τα Εμιράτα θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο του λεγόμενου «εταίρου των ΗΠΑ», τον οποίο φαίνεται να εγκαταλείπουν οι Σαουδάραβες. Το πρόσωπο που κλόνισε τον δεσμό μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον είναι ο διάδοχος του θρόνου των Σαούντ, ο 36χρονος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός για την ανάμειξή του στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και για τη μεγάλη αντιπάθεια που του έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από το επεισόδιο Κασόγκι και μετά κλονίστηκαν και οι σχέσεις της Σαουδαραβίας με τα Εμιράτα. Πλέον, έχουν διαφορετικές θέσεις για την Υεμένη, για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ που ενοχλούν τους Αμερικανούς, για το ίδιο το Ισραήλ. Λόγου χάρη, τα Εμιράτα υπέγραψαν τις αμερικανόπνευστες (Τραμπ) «συμφωνίες του Αβραάμ», ενώ η Σαουδαραβία όχι. Φυσικά, διαφοροποιούνται και σε ό,τι σχετίζεται με το Ιράν.

Επειτα από το κάζο του Αφγανιστάν, το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και την ελέω Κίνας προσέγγιση Σαουδικής Αραβία και Ιράν, οι Αμερικανοί αναζητούν καινούργια ερείσματα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ετσι, εκτιμούν ότι οι αλλαγές που μεθοδεύτηκαν στο σύστημα εξουσίας των Εμιράτων δημιουργούν ευκαιρίες για λογαριασμό τους. Οι εξελίξεις, συνεπώς, παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...