580
O υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρκαντ, στις δηλώσεις του για τις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η εκλογική διαδικασία | REUTERS/ CreativeProtagon

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 14:31
O υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρκαντ, στις δηλώσεις του για τις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η εκλογική διαδικασία
|REUTERS/ CreativeProtagon

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 14:31

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία ότι επιδιώκει να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, ανακοινώνοντας ποινικές διώξεις, κατάσχεση διαδικτυακών σελίδων και επιβολή κυρώσεων κατά ελεγχόμενων από τη Μόσχα ομίλων ΜΜΕ.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατήγγγειλε σε δηλώσεις του, την Τετάρτη, ότι ρωσικά ΜΜΕ ότι χειραγωγούν αμερικανούς influencers στα social media για να διαδώσουν, εν αγνοία τους, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο.

Οπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, το FBI ζήτησε άδεια από το δικαστήριο για να κατασχέσει 32 ιστότοπους που, όπως είπε, εμπλέκονταν σε επιχείρηση «κακοήθους ξένης επιρροής».

Οι κατηγορίες εντείνουν τις ανησυχίες για ξένη επιρροή στη σύγκρουση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες για την ημέρα των εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η Μόσχα παρενέβη για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2016, όταν νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον, και πάλι το 2020, όταν έχασε από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι κατηγορίες, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, επικεντρώνονται στη Μαργαρίτα Σιμόνιαν, πιστή οπαδό του προέδρου Πούτιν και αρχισυντάκτρια του RT, του κρατικού ρωσικού δικτύου ΜΜΕ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε στρατολογήσει κρυφά διαδικτυακούς influencers για να υπονομεύσει τη δημόσια υποστήριξη για τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν γνώριζε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Ηξερε τις δραστηριότητες του RT». Η Μόσχα αρνήθηκε την ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές. «Τρία πράγματα είναι βέβαια στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και η παρέμβαση του RT στις εκλογές των ΗΠΑ», απάντησε ειρωνικά.

Η Μαρία Μπούτινα, ρωσίδα βουλευτής, είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «ξεκάθαρα σκουπίδια» και επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το αν ο Τραμπ ή η Χάρις θα κερδίσουν τον Νοέμβριο. «Ο μόνος νικητής των αμερικανικών εκλογών είναι το ιδιωτικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ», είπε.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ευνοεί τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια μέρα, εάν πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο, αναγκάζοντας ουσιαστικά το Κίεβο να παραχωρήσει το έδαφος που έχασε από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Στην ομιλία της στο συνέδριο των Δημοκρατικών πριν από δύο εβδομάδες, η Χάρις κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για υπονόμευση του ΝΑΤΟ και «φιλοξενία στους δικτάτορες», υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί της Αμερικής «ποντάρουν στον Τραμπ». Η Χάρις υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου και του ΝΑΤΟ και να «ενδυναμώσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ» εάν κερδίσει την προεδρία.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Λίζα Μόνακο, προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι η Ρωσία επιδιώκει ξανά να επηρεάσει τις εκλογές του 2024, χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους για να στοχεύσει ψηφοφόρους στις αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Η Μόνακο είπε ότι ο Πούτιν και «οι πληρεξούσιοί του στοχεύουν συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία ψηφοφόρων των αμφίρροπων πολιτειών, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και των εκλογών για το Κογκρέσο», προσθέτοντας: «Σκοπεύουν να επιλέγουν αναποφάσιστους Αμερικανούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τα ρωσικά συμφέροντα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιούλιο ότι διέκοψε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνδέσμους που παρέπεμπαν στο RT και διέδιδαν φιλορωσικές θέσεις. Τον Αύγουστο, το FBI ερεύνησε τα σπίτια δύο Αμερικανών με δεσμούς με τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, του πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ Σκοτ Ρίτερ και του Ντιμίτρι Σάιμς, συμβούλου στην εκστρατεία του Τραμπ το 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...