306
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης της άσκησης «Balikatan», στις 11 Απριλίου στη Μανίλα   | REUTERS/Eloisa Lopez

ΗΠΑ και Φιλιππίνες ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια που έκαναν ποτέ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 15:45
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης της άσκησης «Balikatan», στις 11 Απριλίου στη Μανίλα  
|REUTERS/Eloisa Lopez

ΗΠΑ και Φιλιππίνες ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια που έκαναν ποτέ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 15:45

Mε την κωδική ονομασία «Balikatan» (σημαίνει «ώμο με ώμο») ξεκίνησαν αμερικανοφιλιππινέζικα στρατιωτικά γυμνάσια – πρόκειται για τη 38η στη σειρά κοινή άσκησή τους, την πιο πολυάνθρωπη από ποτέ, αφού συμμετέχουν 17.600 στρατιώτες, δηλαδή οι διπλάσιοι από εκείνους που συμμετείχαν στην περσινή άσκηση).

Το χρονικό πλαίσιο, αξιοσημείωτο: το μικρό κάδρο δείχνει ότι η Κίνα μόλις ολοκλήρωσε τις δικές της μεγάλης κλίμακας ασκήσεις πέριξ της Ταϊβάν, ενώ το μεγάλο κάδρο δείχνει τη γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο διαμορφωμένα εχθρικά στρατόπεδα: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανά τον κόσμο από τη μια πλευρά, η Ρωσία, η Κίνα και οι σύμμαχοί τους, Ασιάτες και μη, από την άλλη.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι οι αμερικανοφιλιππινέζικες ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες και «απλώς» συνέπεσαν με το πέρας των κινεζικών ασκήσεων. Ωστόσο οι ΗΠΑ τις επέκριναν δριμύτατα, αφού τις θεώρησαν επίδειξη ισχύος της Κίνας (απέναντι στην Ταϊβάν).

Για την ίδια την «Balikatan» οι Αμερικανοί, όπως και οι Φιλιππινέζοι, λένε ότι δηλώνει τη δέσμευση αμφοτέρων των μερών «για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού  Ωκεανού». Οι αμερικανοί φαντάροι και πεζοναύτες που συμμετέχουν στην «Balikatan» είναι 12.000.

Αν και η άσκηση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει ανατίναξη «εικονικού πλοίου» στη Θάλασσας της Κίνας –κάτι που αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα–Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι ισχυρίζονται ότι η «Balikatan» δεν αφορά την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία προσφάτως, με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις εξασφάλισαν τέσσερις νέες ναυτικές βάσεις κοντά σε αμφισβητούμενα ύδατα και με επ’ αόριστον χρήση. Η μία από αυτές τις βάσεις βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ταϊβάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, της παροξυμένης κατάστασης, η Κίνα ενοχλείται από τα γυμνάσια των δύο εχθρικών της χωρών, και για αυτόν τον λόγο μάλλον ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ έσπευσε να τη διαβεβαιώσει ότι οι τέσσερις βάσεις που παραχώρησε στους Αμερικανούς αφορούν μόνο την άμυνα της χώρας του και όχι της Ταϊβάν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...