528
Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τη διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου | Shutterstock

Οι ΗΠΑ επέβαλαν το πρώτο πρόστιμο για ρύπανση του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 20:05
Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τη διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου
|Shutterstock

Οι ΗΠΑ επέβαλαν το πρώτο πρόστιμο για ρύπανση του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 20:05

Οπως είναι γνωστό, όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχουν και… σκουπίδια. Μάλιστα, τα απορρίμματα που παράγει ο άνθρωπος αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια έναν επιστημονικό κλάδο στον οποίο οι ειδικοί ασχολούνται με την ανεύρεση και μελέτη σκουπιδιών από κοντινότερους ή πιο μακρινούς χρονολογικά πολιτισμούς ή αρχαίους ανθρώπινους οικισμούς. Η μελέτη τους αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, για τις τεχνικές δυνατότητες που είχαν κ.ά.

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να βγει από τα σύνορα της Γης και να κατακτήσει το Διάστημα, ήταν αναπόφευκτο να αφήσει πίσω του και διαστημικά σκουπίδια.

Από τη δεκαετία του 1950, που ξεκίνησε η διαστημική εποχή της ανθρωπότητας, η ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα μακριά από τον πλανήτη έχει δημιουργήσει μια πραγματική χωματερή σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν.

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και αντικείμενα που πέφτουν από τα χέρια αστροναυτών όταν βρίσκονται στο διαστημικό κενό, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από τη Γη. Εξαιτίας τους ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, καθώς αν ένα τέτοιο αντικείμενο χτυπήσει κάποιο διαστημόπλοιο ή τους διαστημικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία, οι ζημιές που θα προκληθούν μπορεί να είναι από πολύ σοβαρές έως και καταστροφικές.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 170 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι 1 εκατοστό και μερικές δεκάδες χιλιάδες με διάμετρο ως και 10 εκατοστά, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Επιπλέον, σε τροχιά βρίσκονται περίπου 4.000 δορυφόροι, ανενεργοί πλέον, τους οποίους πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν οι περίπου 7.000 δορυφόροι που βρίσκονται σε λειτουργία. Τόσο η NASA όσο και η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSΑ) αναφέρουν συχνά ότι οι επανδρωμένοι διαστημικοί σταθμοί τους απειλήθηκαν από κάποιο διαστημικό σκουπίδι και οι σταθμοί μετακινήθηκαν για να το αποφύγουν.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε το πρώτο πρόστιμο στην Ιστορία για διαστημική ρύπανση. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέβαλε πρόστιμο 150.000 δολαρίων στην εταιρεία Dish Network επειδή απέτυχε να θέσει με ασφάλεια εκτός τροχιάς τον δορυφόρο της EchoStar-7, που δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.

Οπως διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν έστειλε τον δορυφόρο σε ασφαλές σημείο του Διαστήματος, αλλά τον τοποθέτησε σε ένα χαμηλό και άρα δυνητικά επικίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος ύψος τροχιάς.

Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε το 2002 και η Dish Network είχε συμφωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές πως όταν ολοκληρωθεί η αποστολή του, θα τον στείλει στο αποκαλούμενο «νεκροταφείο δορυφόρων», ένα σημείο του Διαστήματος που βρίσκεται 300 χλμ. μακριά από τη Γη, το οποίο θεωρείται ασφαλές. Ομως η εταιρεία διαπίστωσε το 2022 ότι ο δορυφόρος δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο νεκροταφείο και έτσι αποφάσισε να τον εγκαταλείψει σε ένα σημείο 122 χλμ. πάνω από τη Γη, σε μια περιοχή όπου υπάρχει έντονη δορυφορική δραστηριότητα.

Δεδομένης της ολοένα μεγαλύτερης διαστημικής δραστηριότητας του ανθρώπου και της συνεχούς αύξησης του αριθμού των δορυφόρων που εκτοξεύονται, έχουν δημοσιοποιηθεί εκτιμήσεις ειδικών που αναφέρουν ότι σε λίγα χρόνια είναι πιθανό η Γη να έχει περικυκλωθεί από ένα αδιαπέραστο στρώμα διαστημικών σκουπιδιών, εγκλωβίζοντας έτσι την ανθρωπότητα στον πλανήτη μας.

Εδώ και περίπου 15 χρόνια γίνονται διαφόρων ειδών προσπάθειες ανάπτυξης τεχνολογιών απομάκρυνσης, εξουδετέρωσης ή εξαφάνισης των διαστημικών σκουπιδιών. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει υπάρξει κάποιο σύστημα που να δείχνει ότι μπορεί να εκτελέσει εύκολα, γρήγορα και, κυρίως, με μαζικό τρόπο αυτή την εργασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...