469
Σκηνή από το φιλμ «Αποκάλυψη, τώρα!» του Κόπολα: τα αμερικανικά ελικόπτερα στο Βιετνάμ πετούν υπό τον καταιγισμό ήχων του του Βάγκνερ – δείγμα αμερικανικής «ψυχολογικής επιχείρησης» | Zoetrope Studios/United Artist/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Οι ΗΠΑ επανασχεδιάζουν τη στρατιωτική προπαγάνδα τους

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:19
Σκηνή από το φιλμ «Αποκάλυψη, τώρα!» του Κόπολα: τα αμερικανικά ελικόπτερα στο Βιετνάμ πετούν υπό τον καταιγισμό ήχων του του Βάγκνερ – δείγμα αμερικανικής «ψυχολογικής επιχείρησης»
|Zoetrope Studios/United Artist/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Οι ΗΠΑ επανασχεδιάζουν τη στρατιωτική προπαγάνδα τους

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 11:19

Αναθεωρούν οι ΗΠΑ τον τρόπο άσκησης των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» που διεξάγουν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες τους (και όχι μόνο αυτές, βέβαια). Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μόλις κατήγγειλε τους «υπόγειους ελιγμούς» της Ρωσίας, του Ιράν, της Κίνας και άλλων χωρών που «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες», συνεπώς δεν θέλει να κατηγορηθούν και οι Αμερικανοί για ανάλογες πρακτικές. Ετσι ο Κόλιν Καλ, ο διορισμένος από τον πρόεδρο Μπάιντεν επικεφαλής σύμβουλος στο Πεντάγωνο, ζήτησε επειγόντως από τις ειδικές υπηρεσίες όλων των Οπλων αναφορά για τα πεπραγμένα τους στον τομέα των «ψυχολογικών επιχειρήσεων», ήτοι της προπαγάνδας. Το παραπάνω… κατασκοπικό-αντικατασκοπικό ρεπορτάζ έστειλε από τη Νέα Υόρκη ο Μάσιμο Γκάτζι στην Corriere della Sera.

Η εντολή αναθεώρησης των παραπάνω «ψυχολογικών» πρακτικών που ήδη εξέθεσαν τις ΗΠΑ στα σόσιαλ μίντια ήρθε από τον Λευκό Οίκο φυσικά. Ο Γκάτζι έγραψε ότι με τον όρο «ψυχολογικές επιχειρήσεις» νοούνται τα κύματα της αμερικανικής προπαγάνδας που καμουφλαρισμένα κατακλύζουν το εξωτερικό. Και έδωσε ιστορικά παραδείγματα: από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στην κατεστραμμένη Ευρώπη μέχρι το Βιετνάμ και το Ιράκ (ανέφερε κιόλας ότι η κατακρήμνιση του αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν έργο των μυστικών πρακτόρων του αμερικανικού στρατού). Τα πράγματα έβαιναν καλώς μέχρι την εποχή των σόσιαλ μίντια. Αυτά ακριβώς στάθηκαν η αιτία του πλάνου αναθεώρησης ενός κατά τα λοιπά επιτυχημένου πρότζεκτ.

Βαγδάτη, 18 Απριλίου 2003: το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν έχει γκρεμιστεί, και ορισμένοι καίνε σκουπίδια κάτω από το κεφάλι του – λέγεται ότι η επιχείρηση κατεδάφισης ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού | EPA PHOTO EPA / VALDRIN XHEMAJ

Οι διάφοροι λογαριασμοί που άνοιξαν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν, προφανώς, ψεύτικοι. Τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter, επινοήθηκαν ψεύτικα ονοματεπώνυμα χρηστών, που προφανώς δεν αντιστοιχούν σε φυσικά πρόσωπα. Αυτοί οι ανύπαρκτοι χρήστες διακινούσαν την προπαγάνδα των ΗΠΑ, μάλιστα σε όλες τις γλώσσες – διότι η προπαγάνδα καταπίνεται ευκολότερα από τον Αφγανό, λόγου χάρη, άμα ομιλεί την αφγανική και όχι την αμερικανική αγγλική. Με τα σόσιαλ μίντια ανέκυψαν προβλήματα για τους προπαγανδιστές. Τα συστήματα των κοινωνικών δικτύων κατάφεραν να εντοπίσουν αυτούς τους αυτόματους λογαριασμούς με ευκολία, και κατόπιν τους κατήργησαν. Το θέμα της έκθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών έγινε ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ, μάλιστα έγραψε σχετικώς και η Washington Post.

Κατά την ανάλυση που έκανε ο Γκάτζι, ο Μπάιντεν θεώρησε ότι η εκ μέρους σου εγκατάλειψη των ηθικών ενδοιασμών σε εξισώνει με όσους εσύ καταγγέλλεις, δηλαδή με τη Ρωσία και με την Κίνα, έτσι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της δικής σου προπαγάνδας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2019 το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που εξουσιοδοτεί τον στρατό «να καταπολεμά τις ξένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που στρέφονται κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ». Ετσι καταλήξαμε στην απόφαση περί επανασχεδιασμού του χάρτη της αμερικανικής προπαγάνδας που διαχέεται μέσω στρατιωτικών διαύλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...